Af: Jannie Valentin Dexter Jakobsen, Byrådskandidat for Radikale Venstre og Gitte Lopdrup, Regionsrådsmedlem, Spidskandidat til regionsrådet i Nordjylland og byrådet i Vesthimmerland for Radikale Venstre
Radikale Venstre besøgte forleden virksomheden Genplast i Farsø, som forarbejder og genanvender forskellige typer af plast. I Radikale Venstre mener vi at den grønne omstilling går fortvivlende langsomt. Derfor er vi klar med en plan for, hvordan Danmark skal blive CO2-neutralt allerede i 2040. Det er en opgave, der kræver en fælles indsats, og her skal Vesthimmerland også på banen. Det skal bl.a. ske gennem partnerskaber mellem kommune og virksomheder som bl.a. Genplast, hvor formålet er at optimere efterspørgslen efter grønne løsninger samt fremme udviklingen af nye grønne produkter og services. De lokale partnerskaber er helt unikke og bidrager med innovation og sammenhold i vores lille kommune.
Vesthimmerland er kåret som den bedste kommune i Region Nordjylland (og 6. bedste i hele landet), hvad angår grøn udvikling inden for “Lokal Erhvervsvenlighed”. De lokale virksomheder bliver spurgt om deres vurdering af, hvordan de kommunale rammer er for dem. Nu er det jo ikke ligefrem nordjysk at prale, men vi kan godt tillade os at være stolte af placeringen. Vi har nogle meget produktive og innovative virksomheder i Vesthimmerland, som værner om bæredygtighed. Bl.a. Genplast, som vi har besøgt, men også en virksomhed som ScandiByg der laver Svanemærket modulbyggeri bør nævnes.
Men det er ikke kun virksomhederne, som kan gøre en forskel hvad angår klimaet, – det kan vi også internt i kommunen. Derfor er vi glade for at kommunen er i gang med at udvikle en klimahandlingsplan, som skal leve op til Parisaftalens målsætninger. Her er bl.a. det offentlige indkøb i fokus. I Vesthimmerlands Kommune bliver der årligt købt ind for 703 millioner kr. Vi mener at der i højere grad skal laves grønne indkøb. For eksempel ved at købe lokale varer.
Vi har flere forslag til, hvordan kommunen kan blive grønnere. For eksempel bør den kommunale bilpark gradvist udskiftes til elbiler. Aktuelt kører kun 0,5% af kommunens biler på el. Det kan og skal vi gøre bedre!
Der er brug for, at vi tænker nyt i alle afkroge af vores samfund og netop derfor er det vigtigt at inddrage bredt blandt unge, ældre, små virksomheder, landbruget, uddannelsesinstitutioner og organisationer.
Når vi taler med borgere og virksomheder i kommunen, bliver vi bekræftet i, at vi er mange med klare visioner for en grøn fremtid. Lad os vise at Vesthimmerland er klar til at tænke nyt og tænke grønt. Det er grøn fornuft på nordjysk.