GEDSTED: Som del af Kulturugen AHA, er der er i denne uge kunstudstilling i den gamle Getama bygning på Carl Petersensgade i Gedsted.
Det er seks nordjyske kunstnere der udstiller alt lige fra malerier, voksbilleder og foto til skulptur og bronze.
Det er ikke første gang, at den nu tomme fabriksbygning lægger rammer til en kunstudstilling. Det gjorde den også sidste år, hvor 50 kunstnere tog hele huset på flere etager og flere hundrede kvadratmeter i brug. Udstillingen var en kæmpe succes med rigtig mange besøgende. Også kunstnere kunne se fortræffelighederne i den rå fabriksbygning.
Indgår i Kulturugen
Det er også derfor at Getama bygningen indgår i Kulturugen AHA i år. Det er skulptør Peter Stenild, Aars, billedkunstner Nadja Adelborg, Aars og sangskriver og sanger fra Vesthimmerlands Kulturskole, Line Mortensen der står bag kunstudstillingen – og søndag, som en fernisering, blev der opført en kunstkoncert.
Samspil mellem kunst og musik
Kunstkoncerten: Respons Genspejl Refleksion er et samarbejde mellem netop Nadja Adelborg og Line Mortensen, som finder meget inspiration i hinandens kunstgenrer og værker. Der var derfor et meget flot og iørefaldende samspil mellem kunst og musik.
Ferniseringen havde 65 deltagere. De sad imellem kunstværker og lyttede til musikken i en times tid, inden de begav sig rundt i udstillingslokalerne som med solens hjælp og ikke mindst de mange vinduer satte kunsten i et specielt flot lys.
6 nordjyske kunstnere udstiller i denne uge i 2 af Getamabygningens mange rum.
Fra Line Mortensen lød det: – Det er fantastisk at få lov at bruge der hus som Getama. Rummets efterklang og lyset gør noget helt fantastisk for musik og kunst. Jeg vil gerne takke Peter Stenild, som den ildsjæl han er, for denne mulighed.
Ser bygning som ”Kulturfabrikken”
Netop Peter Stenild ser store muligheder i Getamas gamle fabriksbygning.
– Jeg kalder den allerede “Kulturfabrikken”, og håber bygningen kan blive et nyt sted for kunst og kultur i Vesthimmerland.
Dermed mener han, at bygningen kan blive rammen for et nyt kunstnerfællesskab, hvor kunstnere lejer sig ind for at danne deres egne værksteder, at der kan udstilles, der kan afholdes musikarrangementer og andre kulturelle tiltag.
Men der er endnu et par skridt til at dette initiativ kan blive til virkelighed, indrømmer Peter Stenild. Bygningen har ikke været anvendt i 10 år, men netop det rå og industrielle look er en fordel, ligesom de store åbne rum giver store muligheder for at indrette sig og forandre sig.
-Bygningen stod ellers til nedrivning for at give plads til nye ældreboliger, men det er ikke sket, fortæller Peter Stenild. Bygningen har sågar været i udbud, men ingen har budt på den fordi den er for dyr at rive ned. Jeg ser derimod mulighederne i den ved at danne en kunstforening og søge fonde til istandsættelse af den historiske bygning. Her tænker jeg først og fremmest på at søge penge hjem til installation af en 5-6 varmepumper. De tjener både som varmekilde og affugtere således at bygningen – og ikke mindst kunstnerne, kan bruge den året rundt.
Man kan sagtens forestille sig at den gamle madrasfabrik kan blive til ”Kulturfabrik” hvis ellers en snes kunstnere har interesse i det.