Kulturpris til Hessels Venners laug

VESTHIMMERLAND: Som afslutning på Vesthimmerlands kulturuge var der her til eftermiddag overrækkelse af Kulturprisen 2023 i Musikhuset ALFA i Aars.  

Prisen blev overrakt af formand for Vesthimmerlands Kulturråd, Gitte Thillemann, og næstformand i Kultur- og Fritidsudvalget, Jane Bonnerup.

Hessels Venners Laug vandt prisen for at formidle historien og fortidens levevis gennem underholdning, oplevelser og et væld af håndværk for alle aldersgrupper og nationaliteter.

Formand for Hessels Venner, Bodil Nymark modtog prisen på vegne af laugene på Herregården Hessel.  

Valgt blandt 5 indstillinger
Fra Gitte Thillemann, lød det således:  

For en måneds tid siden sad vi til kulturrådsmøde og skulle åbne mailen med indstillinger til dette års kulturpris. Der er altid en vis spænding ved det øjeblik, for hvor mange indstillinger er der, er det kompetente personer, der bliver peget på og bliver det svært at træffe det rette valg.

Det viste sig, at der var 5 indstillinger, der alle var seriøse og kompetente prismodtagere og det blev et svært valg. Skulle det være “De 7 foreninger” der arrangerer foredrag, Viktor Weiss, der har været kulturaktiv i mange sammenhænge, eller Hessels Venners laug, der viser gamle håndværk, Bogcaféen i Hvalpsund, der krydrer foredrag og musik med kaffe og kage eller Snapseriet fra Løgstør, der ved en masse om snapsefremstilling?

Hvad er kultur?
Kultur er sådan en pudsig, mangesidet diamant, der skinner i alle mulige farver. Det kan være svært at beskrive en sådan diamant og lige så svært er det at definere helt klart, hvad kultur er.

Kultur kan nemlig være farver, former og følelser. Kultur kan være smage, lyde, lugte, erindringer og oplevelser. Kultur er fortid, nutid og fremtid, men også barndom, voksenliv og alderdom.

Kultur er overalt og altid og det er måske lige netop derfor, det er så svært med ord at beskrive og forklare begrebet kultur.

Dette års kulturprismodtager er faktisk i berøring med mange af disse sider af kulturbegrebet.

Årets prismodtager er kendt for engagement, hårdt arbejde – tit med sved på panden, men ofte med gode råd og en tår kaffe. Årets prismodtager er altid god for en historie og oplysning om det, der er gang i, for prismodtageren er dedikeret til det, der foregår. Det ligger prismodtageren stærkt på sinde at formidle god og alsidig kulturel viden til de, der gerne vil høre, lære og prøve de aktiviteter, der bydes på.

Hvad enten man møder årets prismodtager en varm sommerdag eller en frysende kold efterårsdag, vil man i det rette element kunne blive øjenvidne til et sandt fyrværkeri af oplevelser for alle sanser, for der er både noget at se på og lytte til men ofte kan man smage og dufte ja endda fornemme mange stemninger i det, der sker.

Laugene leverer et gedigent stykke kulturformidling
Modtageren af Kulturprisen 2023 er naturligvis Hessels Venners Laug.

I har gennem efterhånden mange år formået at formidle et stykke dansk kultur på en levende, engageret og fængslende måde. I begyndte med nogle få håndværkslaug, men har stille og roligt øget udbuddet af laug. Alle laug sætter en stor ære i at bevare både historien og kulturen i det håndværk eller den arbejdsgang, det omfatter, men også at formidle håndværket videre.

Respekt for kokkepigen, der får børn til at ikke blot smage på fedtemadder men også erklære, at det bare smager mega meget bedre end boller med smør.

Eller vaskekonen, der får granvoksne familiefædre til at vaske mamelukker og hænge dem på tørresnoren for ikke at glemme trædrejeren der hjælper den lille udenlandske dreng med at dreje håndtag til det sjippetov som søster lige har slået sammen med rebslageren ude i gården.

Når smeden bliver belært af den gamle pensionerede smed om, hvordan man sådan helt rigtigt lavede hesteskoene eller når væversken og den unge pige diskuterer trend og islæt og uldens kvalitet.

Et er hvad hver enkelt laug præsterer og formidler, men når så alle laug går sammen, så opstår den store, sammenhængende kulturformidling af høstdage eller pløjedage for blot at nævne et par aktiviteter. Pludselig bliver det nemmere at forstå, hvordan livet var tidligere.

Når både klædedragt, håndarbejde, håndværk og madlavning går op i en højere enhed, bliver det nemmere at forstå, hvad vores forfædre har været udfordret af og har kunnet glædes ved.

Det Hessels Venners Laug præsterer er et gedigent stykke kulturformidling kombineret med en god gang underholdning og smittende humør til alle aldersgrupper og alle nationaliteter, for når I viser jeres håndværk, er sproget mindre vigtigt, for det at se og måske selv prøve, forklarer alt.

Hessels Venners Laug – I er så afgjort værdige modtagere af Kulturprisen 2023

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: