Kufferten er ladet med leg og læring om kyst og vand – FOTOS

HVALPSUND: I september sidste år blev Vesthimmerlands første undervandssti indviet i Hvalpsund. I dag blev der bygget en ekstra aktivitet på undervandsstien, nemlig en formidlingssti på land. Ligeledes med 8 poster, som der er under vandet på undervandsstien.

Bag initiativet står Naturekspeditionen, Foreningen Vandaksen, Vesthimmerlands Kommune og Hvalpsund Familie Camping. Sidstnævnte står fremadrettet for det praktiske med at udlåne kufferter, snorkler, waders m.m.

Den første naturbase ved fjorden
Karin Winther bød velkommen, og sagde at Vesthimmerland nu langt om længe også har fået en naturbase ved fjorden, da kommunen i forvejen har naturbaser i skove og ved en sø.

Naturformidlingsposterne er placeret rundt omkring i området ved Hvalpsund Familie Camping. Naturbasen er ikke forbeholdt campister – den er for alle.

– Jeg vil gerne sige tak til Hvalpsund Familie Camping, for hvis I ikke lagde plads og rum til, så var naturbasen nok ikke kommet, for med det grej der hører til, så er der en tendens til at det vil forsvinde, hvis der ikke bliver holdt opsyn med det. Alle der kommer hertil – ikke kun campister, kan benytte grejet gratis.

Herefter var der indvielsestaler ved byrådsmedlem Lars Andresen, bosiddende i Hvalpsund og formand for Foreningen Vandaksen. Jørgen Ørnskov fra Alstrup.

Fantastiske naturoplevelser for fødderne af os
Fra Lars Andresen lød det bl.a.: – Jeg er glad for at være blevet inviteret med til at indvie Vesthimmerlands første kystnære naturbase her ved Hvalpsund Familie Camping. Jeg sagde naturligvis ja, fordi det er i min hjemby, men også fordi jeg synes der er noget fejre i dag. Vi fejrer, at vi åbner en ny naturbase der både består af en landdel og en vanddel. En naturbase giver mulighed for friluftsaktiviteter og fantastiske naturoplevelser. Det hele ligger faktisk lige for fødderne af os – og så er det ovenikøbet helt gratis. Vi skal bare lige tage et par waders på, en snokel på hovedet og en kuffert under armen, så kan vi gå på opdagelse i alle de spændende ting der er lagt til rette for os lige her.

Tingene kommer ikke af sig selv
Der er sket rigtig mange ting i Hvalpsund i de seneste år. Senest har vi fået en sauna i den anden ende af byen. Og lige om lidt er vi færdige med vores flotte strandpromenade. Der mangler kun at komme lys på, så står den helt færdig og flot. Der er mange ting at være stolt af, og at man er så heldig at bo lige midt i det hele. Men tingene kommer ikke af sig selv!. Det kræver et kæmpe arbejde og et langt sejt træk af nogle mennesker for at tingene de sker. Det kræver både lokale kræfter, der har lyst og mod på at arbejde for at skabe noget nyt, og nogle dygtige engagerede medarbejdere ved kommunen. Det hele bliver gjort i fællesskab. Så jeg håber den nye naturbase bliver til rigtig stor glæde for mange mennesker fremover og kommer til at indbyde til mange fantastiske naturoplevelser.

Klogere på stranden, fjorden og vandet
Fra Jørgen Ørnskov lød det: – Hvor meget ved vi egentlig om det område der adskiller vand og land? Se, det kan den undervandssti som blev indviet i september sidste år være med til at give svar på. Så hvis vi kombinerer det med de 8 naturformidlingsposter vi indvier i dag, så kan det hjælpe os godt og grundigt på vej. Vi skal bare følge stierne rundt, så har vi mulighed for at blive meget klogere på naturen på stranden, i fjorden og på vandet – og så er det hele gratis!. Der er mulighed for sjov og for læring for hele familien og alle aldre. Mit barnebarn Malthe er en lille nysgerrig fyr og fylder 1 år lige om lidt. Jeg kan næsten ikke vente til han og jeg skal åbne døren til natur- og friluftslivet sammen. Det her projekt er et vanvittigt godt eksempel på, at når vi slår os sammen og løfter i flok, så kan vi rigtig meget. Naturekspeditionen har taget initiativet, og Vandaksen har hjulpet med at søge penge hjem.

Vandaksen er en frivillig forening, der prøver at samle alle de aktiviteter der er vands og til lands i Vesthimmerlands kommune. Så derfor, da Karin begyndte at snakke om det her, så var vi selvfølgelig med og hjalp med til at søge midler hjem fra Friluftsrådet. Og så kommer vi til omdrejningspunktet, nemlig Hvalpsund Familie Camping, der sagde ja til at stille vand, land, lokaler og udstyr til rådighed. For det er vigtigt, når vi laver denne slags projekter, at der er nogle der holder det ved lige hen ad vejen. Det har de også sagt; Den tager vi !. Tillykke til os alle sammen med denne naturbase.  

Snorkler og formidlingskufferter
Inden der blev stillet om til ”fri leg,” fortalte Karin Winther kort om udstyret. – Snorklerne skal man bruge til undervandsstien, så man kan se, hvad man stikker fødderne ned til. Man skal dog være 10 år, for at kunne låne dem, de kan lånes i receptionen, lød det fra Karin Winther. Og så har vi de 8 kufferter, som man skal bruge til formidlingsposterne ved bøjerne. Kufferterne låner man i naturrummet her på campingpladsen. I kufferterne er der en opgavebeskrivelse, formidling og noget forskelligt grej man skal bruge. På den måde kan man blive meget klogere på hvilken natur vi har. Det er leg og læring. Det er for flere generationer – og det vigtigste – det er god tid når man er ude i naturen.

Normalt klippes der snore i forbindelse med indvielser, men ikke denne gang ved indvielsen af den kystnære naturbase. Her blev der kastet sten i fjorden, forsynet med et budskab eller en tegning. Forrest ses Karin Winther fra Naturekspeditionen som er initiativtager til den særlige naturbase. Herefter byrådsmedlem Lars Andresen fra Hvalpsund og formand for Foreningen Vandaksen Jørgen Ørnskov.

Snorklip blev til stenkast
Normalt klippes der snore ved indvielser, men denne gang blev der malet på sten, som efterfølgende blev kastet ud i fjorden. De to indvielsestalere og Karin Winther var de første, herefter var det børnenes tur.

Herefter fulgte ca. to timer hvor såvel udstyret til lands og vands blev afprøvet.

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: