FARSØ: Den kommende sundhedsreform (vedtaget i 2024) indebærer, at ansvaret for midlertidige pladser overgår fra kommunerne til regionerne fra 2027. Det vil få direkte betydning for organiseringen og driften af korttidsafsnittet på Plejecenter Højgården som er Vesthimmerlands Kommunes tilbud.
Formålet med reformen er at sikre en bedre sammenhæng mellem sygehusindsatser og midlertidige pladser samt at styrke lægedækningen og forebygge genindlæggelser. Lovforslaget forventes fremsat i oktober 2025, og reformen træder i kraft den 1. januar 2027.
I 2020 overtog kommunen opgaver fra sygehusene
Det er lige omvendt af hvad der blev besluttet i 2020. Her overtog kommunerne flere opgaver fra sygehusene, herunder tidligere udskrivelser og et øget behov for pleje- og rehabiliteringspladser. Korttidsafsnittet blev derfor samlet på Højgården som led i en beslutning i Byrådet om at samle kommunens midlertidige døgntilbud ét sted.
Korttidsafsnittet modtager således borgere med midlertidige plejebehov, der eksempelvis har brug for rehabilitering, sygepleje, genoptræning eller omsorg i en overgangsperiode mellem sygehus og eget hjem. Nogle borgere har også ophold på korttidsafsnittet i forbindelse med terminal pleje.
Ny sundhedsreform sender ansvar tilbage til regionen
Med den kommende Sundhedsreform, hvor ansvaret for midlertidige pladser overgår til regionerne fra 2027, vil organiseringen af kommunens tilbud ændres.
Sundhedsudvalget klædes på til drøftelser
For at sikre Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune et solidt grundlag for kommende drøftelser og beslutninger i regi af Sundhedsreformen, vil udvalget i denne uge få korttidsafsnittet på Højgården præsenteret af leder Lene Arved Nielsen med fokus på funktion, målgrupper, belægningsprocenter og borgernes hverdag.
I dag 20 pladser
Korttidsafsnittet på Højgården har i dag 20 pladser i drift. Pladserne er indrettet med stue, soveværelse og badeværelse, og borgerne har mulighed for at medbringe personlige ejendele som blomster og små genstande for at gøre opholdet mere hjemligt.
Korttidsafsnittet har ca. 20 ansatte, fordelt på social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og to ergoterapeuter, der alle arbejder tværfagligt for at sikre en koordineret indsats for borgerne. Samarbejdet mellem korttidsafsnittet og kommunens hjemmepleje samt myndighedsområdet er centralt for at sikre en smidig overgang for borgerne, enten til eget hjem eller til en mere varig løsning. Der er derfor lavet aftale om, at en fast visitator er tilknyttet afsnittet. Derudover er der ansat en medarbejder til praktiske opgaver såsom rengøring og servering af mad i fællesrummet, mens tøjvask håndteres af plejepersonalet.
Korttidsafsnittet modtager borgere med behov for et midlertidigt døgnophold, typisk i forbindelse med: Rehabilitering og genoptræning efter sygdom eller hospitalsindlæggelse. For afklaring af fremtidigt plejebehov eller palliativ pleje i livets sidste fase
Stabil belægning med gns. ophold i 32,19 dage
Belægningsprocenten varierer over tid, men efterspørgslen på pladserne er generelt stabil. I perioden januar 2023 til februar 2025 var den gennemsnitlige opholdslængde 32,19 dage. Afslutningsårsagerne varierer, idet nogle borgere udskrives til eget hjem med eller uden hjemmepleje, mens andre overgår til en plejebolig eller genindlægges på hospitalet.
Tilbuddet forsætter i nuværende form indtil 2027
Som før nævnt vil kommende Sundhedsreform få direkte betydning for organiseringen og driften af korttidsafsnittet i Vesthimmerlands Kommune. Det er derfor vigtigt for sundhedsudvalget at forholde sig til, hvordan kommunen kan understøtte borgernes behov frem mod 2027, samt hvordan overgangen til en ny ansvarsfordeling bedst håndteres.
/cf