Kongshøjgaard kan blive højskole

HVALPSUND:I sommeren 2019 blev Produktionsskolen Kongshøjgaard en del af FGU Himmerland og fraflyttede derfor ejendommen Kongshøjgaard på Ovenskovvej.

Siden har Vesthimmerlands Kommune haft ejendommen til salg og flere har vist interesse. Heriblandt en arbejdsgruppe, der gerne vil bruge Kongshøjgaard til højskole.

Arbejdsgruppen har været i gang i 2 år, altså siden det blev kendt at produktionsskolen ville fraflytte stedet.

Initiativtager til højskoleideen på Kongshøjgaard er Holger Jessen, Gl. Ullits.

Holger Jessen, der også formand for Herregården Hessel, blev i første omgang spurgt til om Kongshøjgaard, som Hessel gennem mange år har samarbejdet med, kunne have interesse for museet.

-Det har Hessel ikke, men det satte da tanker i gang, fortæller Holger Jessen, der også gennem årene har været tæt på Produktionsskolen Kongshøjgaard.

Kreds af fagpersoner har sat sig sammen
– Jeg satte mig i forbindelse med personer, som ved meget om det at drive højskole, produktionsskole, erhvervsskole og efterskole samt at drive landbrug.

Alle har vist interesse for at arbejde med at omdanne Kongshøjgaard til højskole.

-Indtil videre har ingen antydet, at det er en dårlig idé, heller ikke Vesthimmerlands Kommune, som af samme årsag har reserveret Kongshøjgaard til os, fortæller Holger Jessen og fortsætter: 

Kommune er positiv overfor ideen
Vi har nu formålsparagraffer og idegrundlag klar på skrift som vil blive forelagt økonomiudvalget her inden jul.

Til januar vil vi afholde en stiftende generalforsamling for ”Højskolen i Vesthimmerland under stiftelse”, som bliver projektets arbejdstitel.

Højskole med fokus på håndværk
Det bliver en højskole med fokus på håndværk i ordets bogstavligste forstand. Man vil kunne nikke genkendende til de linjer Kongshøjgaard tidligere har beskæftiget sig med, nemlig metal, træ, tekstil og landbrug. Men nu er det en helt anden målgruppe man henvender sig til. Det er typisk personer som beskæftiger sig administrativt eller teknisk indenfor fornævnte områder, og som kan have god brug for det grundlæggende håndværksmæssige.

-Altså det gode gamle håndværk, siger Holger Jessen. På højskolen kommer man altså til at bruge hænderne.

Man har gode erfaringer med samme koncept fra andre højskoler, hvor man oplever ventelister.

Plads til 40 kursister
Der vil være taler om kurser eller længerevarende ophold, og der skal gerne være op til 40 elever/kursister for at kunne opretholde grundlaget for højskolen på Kongshøjgaard.

Derfor skal der også søges fonde for at kunne udvide antallet af elevværelser til 40 personer og andre nødvendige omforandringer af Kongshøjgaard, som er estimeret til at kunne koste 8-10 mio. kr.

Når højskolen har haft sin stiftende generalforsamling til januar, bliver en skolekreds sat i gang med at udarbejde det helt praktiske omkring organisation, inddragelse af fagfolk og kurser.

-Herefter vil det vise sig om konceptet holder vand, siger Holger Jessen, der fortæller at arbejdsgruppen har Kongshøjgaard på hånden indtil august, hvor det skal være helt afgjort om højskolen på Kongshøjgaard bliver til noget eller ikke.     

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: