Af: Theresa Berg Andersen (MF), Valgt for SF i Nordjylland, Bosiddende i Vilsted, Vesthimmerland
Vi har altid været afhængige af den plads, som der er i landdistrikterne. Ligesom landdistrikterne tjener gode penge på at lave mad, så resten af befolkningen ikke sulter, så skal de selvfølgelig også have deres rimelige andel af indtjeningen på salg af energi fra solceller og vindmøller.
Det går nemlig for langsomt med at få sat nye solcelleanlæg og vindmølleparker op, og det skyldes i høj grad lokal modstand fra borgere, der er bekymrede for eksempelvis støj fra anlæggene.
Det går simpelthen ikke, at rigtigt mange solcelleprojekter og vindmølleprojekter i bl.a. Nordjylland går i stå, fordi der ikke er rimelighed i, hvad borgerne får ud af det. Den her sommer har med al tydelighed vist os, hvor meget den grønne omstilling haster. Vi skylder at belønne de borgere mere, som skal bo side om side med energianlæggene.
I SF vil vi sikre, at en større del af indtjeningen fra vindmøller og solceller lander lokalt hos borgerne og i kommunekasserne i stedet for i lommerne på ejerne af energiselskaberne.
Et bredt flertal af partier i Folketinget har faktisk allerede aftalt at forbedre mulighederne for lokal indflydelse på og gevinst fra anlæggene. Det skete med “Klimaaftale om grøn strøm og varme” fra sommeren 2022.
Men SVM-regeringen har stadig ikke fremlagt en ny model og usikkerhed om vilkårene i en ny ordning er med til at forsinke nye projekter.
Den aftale må regeringen må ikke løbe fra.
Vi foreslår en model, hvor flere af pengene lander lokalt og fordeles således, at størstedelen af den indtægt lokalmiljøet skal have på møller og solceller skal gå direkte til de berørte borgere. En mindre andel skal ned i kommunekassen, hvor pengene kan bruges uden om anlægs- og serviceloftet. Det vil sige, at pengene 1:1 kan bruges på projekter, som gavner borgerne i kommunen – og primært de borgere, der bor tæt på møllerne.
De penge vil betyde, at vi kan få sat gang i de mange projekter i kommunerne, der ligger stille, fordi anlægsloftet spænder ben for, at vi kan bruge penge på dem. Og det er klart, at vi først og fremmest skal se på, hvordan vi kan bruge dem i de områder, der lægger jord til møller og solceller.
Den grønne omstilling haster. Og det er kun rimeligt, at dem, der lægger lokalmiljø til omstillingen, også får en større del af overskuddet.