Kommunens budget kunne være blevet endnu bedre for borgerne

Svend  Jørgensen, Konservative

Svend Jørgensen, Konservative

Af: Svend Jørgensen, Byrådsmedlem for de konservative i Vesthimmerlands Kommune

I forrige uge blev Vesthimmerlands Kommunens budget for 2023 godkendt i Byrådet. Alle partier var med i aftalen, og alle gav på Byrådsmødet udtryk for tilfredshed med budgettet.

Den konservative gruppe er også tilfreds med budgettet, blandt andet fordi vi fik en nedsættelse af forældrebetalingen i dagtilbuddene med.  Nedsættelsen er aftalt til at ske løbende fra 2023 til 2026. Det er godt for mange børnefamilier.

Men budgettet kunne være blevet endnu bedre for borgerne.

Den konservative gruppe foreslog nemlig, at kommuneskatten skulle nedsættes med 0,2% point fra 26,3% til 26,1%, så Vesthimmerlands Kommune ikke længere ville have landets højeste skatteprocent.

Indenrigsministeren havde endda godkendt nedsættelsen, og han havde bekræftet, at Staten ville betale det meste af skattenedsættelsen og sende kommunen 52,5 mill.kr over de næste fem år.

Med vores forslag ville borgerne i de næste fem år 62,5 mill.kr mere til at købe ind for i kommunens forretninger.   

Desværre må vi konstatere, at kun Nye Borgerlige og VesthimmerlandsListen ville være med til at give borgerne med udbetalt på lønsedlen, selv om det ikke ville koste kommunen ret meget.

Venstre og Socialdemokratiet sagde nej. Det har de også gjort de sidste mange år, når Konservative har foreslået at sætte kommunens skat ned. Men lige nu kan det da undre en del, når vi samtidig hører, at begge partier og deres statsministerkandidater ønsker en lavere skat. Det er jo kommet tydeligt frem i den igangværende valgkamp, at begge partier er enige med de konservative i behovet for skattelettelser.

Og ingen kan vist være i tvivl om, at det lige nu er mere nødvendigt end nogensinde før at give borgerne flere af deres egne penge mellem hænderne.

Men for borgerne i Vesthimmerlands Kommune er der faktisk kun at håbe på, at de positive meldinger fra Christiansborg inden længe også når til Vesthimmerland, så kommunens borgere gerne fra 2024 kan få flere penge til forbrug. Når det nu ikke kunne ske fra 2023.

Den konservative gruppe i byrådet vil naturligvis sørge for at stille forslaget igen næste år, og så må vi håbe, at Staten også til den tid vil betale det meste.

Det skal være billigere at være borger i kommunen, og Vesthimmerlands Kommune skal væk fra landets højeste skatteprocent.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: