Kom tæt på Vesthimmerlands kulturarv i juni måned

VESTHIMMERLAND: 2021 har ligesom det forgangne år budt på flere måneder med restriktioner, anvendelse af mange liter håndsprit samt mundbind i alskens farver og mønstre.

Sommeren nærmer sig dog med hastige skridt, og vi må igen mødes flere ad gangen og nyde hinandens selskab. Og i juni måned er der en ekstra god anledning!

Kulturarvsmåned for 7. gang
For dem der trænger til en god portion historie, kulturarv og fællesskab, efter måneder med afstand, inviterer en lang række vesthimmerlandske kulturaktører nemlig igen på Kulturarvsmåned i juni. I år for 7. gang.

Under corona-epidemien har mange, ikke mindst kulturaktører, fået øjnene op for de mange muligheder, der findes lige på den anden side af dørtærsklen. Omstændighederne har affødt nye, spændende formidlingsinitiativer, der sætter fokus på den særlige vesthimmerlandske kulturarv, og i høj grad udendørs. I årets program for Kulturarvsmåneden findes således 20 arrangementer, hvoraf størstedelen foregår i det fri. Kulturarvsmåneden byder bl.a. på besøgs- og fortælleaften i Ullits’ lysanlæg ”Egelund”, byvandringer, skattejagt, stjerneløb, vandreture, hedebingo og meget mere.

Gå ud i historien
Med ”Gå ud i historien” sætter Stenaldercenter Ertebølle fokus på naturens gemte kulturskatte, heriblandt Hverrestrup Bakker og Paradiset ved Gedsted, der i juni kan opleves med guide. De udendørs oplevelser findes ikke kun i landskabet, men også i det lokale, nærmere bestemt i byerne. Bliv klogere på Veggers storhedstid som stationsby med Vegger Borgerforenings historiske skattejagt, der med skilte på byens gamle huse fortæller om de skjulte historier bag murstenene. I Aars skal der også gættes på byhistorie, idet Vesthimmerlands Museum har planlagt et stjerneløb, hvor historien formidles i børnehøjde. Børn, voksne og barnlige sjæle er alle velkomne. Teater og litteratur kan også opleves udendørs i form af Vesthimmerlands Teaterforenings sanselige teateroplevelse ”Erna i Krig” samt Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museets indvielse af Danske digterruter.

Mad og fællesskab
Det er også igen muligt at mødes over et måltid og nyde fællesskabet. Museet Herregården Hessel serverer hyggelige sommeroplevelser på ”Te, kaffe og chokoladedagen”, hvor man kan lære at lave fyldte chokolader og blomsterkager i den smukke, historiske herregårdshave. Vitskøl Kloster serverer også lækkerier, når de skyder Kulturarvsmåneden i gang med ”Spis-sammen & rundvisning”.

Midsommeraktiviteter
Udover sol og varme byder sommeren også på økologisk midsommervandring ved Museet Herregården Hessel, solhvervsfejring ved Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet og en særudstilling på Dansk Nutidsmuseum om dukker og dukkehuse.

Sammen og hver for sig
Igen i år udkommer programmet grundet corona kun digitalt og er at finde på Vesthimmerlands Museums hjemmeside. Der er således masser at frem til i juni måned, når vi igen kan nyde sommeren og den vesthimmerlandske kulturarvs i alle dens afskygninger, sammen og hver for sig.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: