HVANSTRUP: Græs og kun græs til de økologiske køer. Frisk fra marken eller som ensilage.
Så enkle er forudsætningerne for den mælk landmand Torsten Wetche på Hvanstrup ved Vester Hornum producerer.
I søndags bød han, ligesom andre økolandmænd landet over, indenfor til besøg på hans gård. Kl. 12.00 lukkede han sine 96 økokøer på græs for første gang i år. Det skete under overværelse af mange hundrede tilskuere, hovedsagelig børnefamilier, der vil hilse på køerne og se dem ”danse” på græsset af glæde og se dem sætte mulen i det saftige græs.
Men allerede inden ”ko-dansen”, kunne man fornemme køernes glæde over at være græskøer ved at smage på Torsten Wetches produktion af ”Græsmælk”, som hans køer leverer til mejeriet Thise.
Varemærket ”Græsmælk”, som indtil videre kun produceres på Hvanstrup, blev lanceret sidste år i september. Det er en god sødmælk med en fedtprocent på ca. 4,3% og sælges indtil videre kun på Sjælland i Irmabutikkerne. Men det er der meget der tyder på, at der snart laves om på. Coop, der ejer Irma butikkerne kan se interessen fra kunderne og påtænker at sætte ”Græsmælk” på hylderne i Super Brugsen også.
Men før det kan ske, skal Torsten Wetche have flere kollegaer til at slå over på græsmælk, for de ca. 100 græskøer på Hvanstrup kan ikke klare leverancen alene.
Ideen til ”Græsmælk” kommer fra Torsten Wetche selv, der sammen med Thise Mejeri og med penge fra Coop Crowdfunding fik sat produktionen i gang sidste efterår.
Torsten Wetche er økologisk landmand og femte generation på gården Hvanstrup. Han finder det helt naturligt, at køer nøjes med at spise det, de er bygget til – nemlig græs. De har den vom, der gør, at de kan omsætte græs. De har altid levet af græs – og det gør de i øvrigt stadigvæk, siger han.
Det vil sige, at der ikke længere hverken fodres med korn eller kraftfoder på Hvanstrup – kun græs.
Vi har haft tilbuddet om græsmælk før, men dengang slog det ikke rigtig an. Arla forsøgte sig for nogle år siden med Lærkevang, der indeholdt mælk fra køer, der gik på græs om sommeren og blev fodret med græs om vinteren. Men efter nogle år blev den tids græsmælk trukket af markedet. Men nu har vi altså fået muligheden igen, siger Torsten Wetche.
Køerne der blev sendt på græs i søndags kan nu regne med en lang sæson på græs – formentlig indtil udgangen af november, så vil de komme ind i deres løsdriftsstald igen for at blive fodret med ensilage.
Men også drægtige køer og kalve har nytte af græsset. Fodermester Willem fortæller: Kalvene bliver født ude og går sammen med koen det første stykke tid, og får mælk de første fire måneder. Og i den næste tid får vi travlt ude på marken, når flere kalve bliver født samme dag, for så skal de øremærkes, så vi ved hvilken ko de hører til.
På Hvanstrup er der ca. 320 dyr i alt, der foruden de 96 malkekøer, omfatter drægtige køer, kvier og tyrekalve. Der går ca. 2 år før en kvie får sin første kalv og dermed bliver til ko. Et par måneder herefter indgår i den i mælkeproduktionen på Hvanstrup.
På gården Hvanstrup spiser køerne udelukkende græs og leverer mælken til varemærket ”Græsmælk”