Klimaordfører var på besøg hos Genplast

FARSØ: Folketingsmedlem og klimaordfører for Venstre, Marie Bjerre var her til aften, sammen med medlemmer fra vælgerforeningerne i Vesthimmerland på virksomhedsbesøg hos Farsø virksomheden Genplast.

Netop denne type virksomhed optager Marie Bjerre som klimaordfører meget. – Der er et kæmpe potentiale i Danmark for genanvendelse og cirkulær økonomi, siger hun.
Derfor besøger hun næsten ugentligt en virksomhed som beskæftiger sig med dette. Hun så derfor meget frem til besøget i Farsø, især fordi, som hun udtrykker det, er Himmerlands stemme for Venstre på Christiansborg.           

Plast til genanvendelse
Direktør Stig Steendahl Nielsen viste rundt på virksomheden, der granuler plast til genanvendelse.

Her viser Stig Steendahl Nielsen den plastgranulat som bruges til nye plastprodukter.

Udvidet for 2 år siden
Han stiftede virksomheden for 23 år siden, hvor der ikke var speciel stor interesse for genanvendelse af plast i Danmark. Men i dag er bæredygtighed, genanvendelse og cirkulær økonomi fokus. Det kan i den grad mærkes på Genplast i Farsø, som har svært ved at følge med. Derfor blev virksomheden også udvidet for 2 år siden med ekstra plads og kapacitet.    

Genanvendelse 1 til 1
3-4 nye kunder henvender sig til virksomheden hver dag, fortæller Stig Steendahl Nielsen. Dem kan vi slet ikke tage ind. Det giver os den frihed at sortere i den plast vi får ind. Vi har et ønske om, at den plast vi har igennem vores system kan genanvendes 1 til 1. Lige nu ligger vi på 99.8%. Det kræver, at plasten på forhånd er sorteret når vi får den ind.

Plastrør, plastikaffaldscontainere og ubrugt emballage er det Genplast allerhelst vil kværne til pulver eller piller. Det skyldes dets renhed som kan genanvendes til nye plastikmaterialer, dog ikke til fødevareindustrien. Vi koncentrerer os derfor om 5 typer plast, og holder os langt udenom husholdningsaffald, fortæller Stig Steendahl Nielsen.      

Stig Steendahl Nielsen viser eksempel på plastemballage der kan genanvendes

Stig Steendahl Nielsen nævner en udtjent affaldscontainer som eksempel. For det første er plasten god at genanvende og for det andet er det billigere at bruge genanvendt plast end nyt til at støbe en ny container.          

Med andre ord er virksomheden en god forretning – men bare ikke lige nu.

Elprisen gør det for dyrt at producere
Elprisernes himmelflugt gør, at Stig mange gang dagligt holder øje med el-prisen. Når prisen er 6-7 kr. pr. kWh så kan det ikke svare sig at starte sortering og kværne op. Det er for omkostningstungt. I sidste uge var der kun to dage, hvor maskinerne var i gang på virksomheden. Heldigvis er medarbejderne så fleksible at de oftere og oftere møder ind i weekender og om natten hvor el-prisen er lavere. Men situationen er ikke holdbar. 

Stig Steendahl Nielsens inderligste opfodring til Marie Bjerre denne aften var derfor: – Få styr på den el-pris ellers bukker mange virksomheder under indenfor megen kort tid. Der skal gøres noget politisk, energikrisen forsvinder ikke af sig selv.           

Næste uge besøges Imdex
I næste uge besøger Marie Bjerre endnu en af Farsøs genanvendelses virksomheder, nemlig Imdex, der udvinder materialer til genbrug fra brugte dæk. Også denne virksomhed slås i øjeblikket med de høje el-priser, så her vil Marie Bjerre helt sikkert igen få besked på at bringe el-priserne op politisk på Christiansborg, for uanset hvor cirkulær en virksomhed er, så kan ingen virksomhed i dag producere uden el. 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: