VESTERBØLLE: Det har ganske vist været i brug siden skoleårets start, men endnu ikke indviet og ej heller fået et navn.
Vesterbølle Efterskoles tårn
Der er tale om Vesterbølle Efterskoles 30 meter høje klatretårn, der kan ses et godt stykke inden man når til Vesterbølle.
Sidste tirsdag, var både flot sommervejr og Vesthimmerlands Kommunes borgmester Per Bach Laursen inviteret til indvielsen.
Inden taler og snorklip var der rig mulighed for skolens elever – og andre der havde lyst til klatre i højden, at prøve hvor langt man kunne og turde komme op. Enkelte, som sikkert havde prøvet tårnet før, kom til tops og kunne indskrive sig i skolens klatrebog.
De der ikke skulle klatre kunne i stedet nyde kaffe og kage i skolens udeområde ved klatretårnet.
Startede som en vild ide
Sidst på eftermiddagen kunne forstander Martin Diget Aamann byde borgmesteren velkommen.
Selv kunne han fortælle om ideen bag klatretårnet og hvor det stammer fra:
– Det er lidt en drøm der er blevet til noget. Det startede som en vild ide. Vi havde et byggemøde med Henning, som er arkitekt, om noget helt andet. Han kom til at fortælle, at han tidligere var ved at rejse en gammel vindmølle som et klatretårn, men det kunne ikke blive til noget. Den ide synes vi her på skolen, at vi skulle høre noget mere om, bl.a. fordi klatring er noget vi gerne ville have på programmet her på skolen. Det er en god aktivitet på mange måder og så lægger den sig også tæt op af vores linje med friluftsliv. Vi startede med at sende en mail til Vestas og spurgte:- Har I et gammelt brugt vindmølletårn vi kan få fat i på en eller anden måde ?”. Der gik et stykke tid hvor vi ikke hørte noget. Men så fik vi en mail, at de kendte en der havde et vi kunne bruge. Vi synes det var rigtigt sjovt at se i mailtråden at vores mail havde været rundt i hele 7 afdelinger i Vestas, som ville forsøge at hjælpe os. Velviljen har vi mødt op til flere gange i det her projekt. Det har været helt ekstraordinært hvordan folk har villet hjælpe os sammen med opbakningen fra byen. Men også at få godkendelsen igennem for at få rejst tårnet overhovedet. Vi har fået opbakning fra firmaer, der egentlig arbejder med store vindmøller ude på havet, til at komme og male vores lille tårn fordi de havde specialet til det, men ellers ikke gjorde det. Vi har fået hjælp til støbning af fundamentet af et yderst velvilligt firma, der ellers kun gør i kæmpeprojekter. Vi vil gerne sende en helt særlig tak til Gedsted Smede og VVS der har hjulpet os med toppen af tårnet med platform og få den sat på. En sidste stor tak skal gå til Henning Pilgaard der er idemand og har kastet mange personlige interessetimer i dette projekt. Vi har også fået stor hjælp fra kommunen med at få det hele igennem, selvom det har været lidt bøvlet med et så specielt projekt. Derfor er vi også glad for at borgmesteren er kommet i dag for at indvie tårnet sammen med os.
Ros for kreativitet
Fra borgmester Per Bach Laursen lød det:
-Jeg vidste godt det var på vej, men det er første gang i dag at jeg ser tårnet. Jeg vil gerne ønske jer tillykke med at bygge noget så kontroversielt. En ting er sikkert, at det godt for børn og unge mennesker og bevæge sig med klatring. Men jeg vil gerne rose jer for jeres kreativitet. Jeg tænker at det her ihvertfald kan markedsføre Vesterbølle Efterskole på en god måde. Det skal I nok få succes med. Jeg vil også tilføje, at kommunen ikke har leveret en eneste krone til det, for vi plejer ellers altid at komme i betragtning, når der skal det sidste til. Det er rigtig godt gået, tillykke med det.
Klatring tilbydes skolens elever som valgfag
Klatretårnet kan først og fremmest bruges af elever på Vesterbølle Efterskole som har valgfaget klatring. Efter et skoleår er de uddannede instruktører. Men ellers kan tårnet også bruges af skolens andre elever med hjælp fra skolens uddannede instruktører. Før Vesterbølle Efterskole fik eget klatretårn benyttede skolens outdoorlinje klatretårnet i Uhrehøje.
/cf