FARSØ/AALESTRUP: Så er det tid til ”Aktiv i Naturens” forårsture, som tilbydes borgere i Farsø og Ålestrup som er +65 år og aleneboende.
Fysioterapeut Sara Ipsen, fra Sundhedscenter Vesthimmerland tilrettelægger turene i samarbejde med naturvejleder Karin Winther, så deltagerne får samvær og aktiviteter i den vesthimmerlandske natur.
Det er fysioterapeut Sara Ipsen, fra Sundhedscenter Vesthimmerland der tilrettelægger turene i samarbejde med Vesthimmerlands Kommunes naturvejleder Karin Winther, så deltagerne får samvær og aktiviteter i den vesthimmerlandske natur.
Turene starter her i foråret med en ramsløgstur. Der skal fremstilles ramsløgspesto, mens bollerne bages på trankia over gasblusset.
– Der er i alt 6 ture, og vi slutter af med en tur til Rønbjerg med rejefiskeri i Limfjorden, fortæller Sara Ipsen.
Foregribe ensomhed
Formålet med “Aktiv i Naturen” er at foregribe den ensomhed og de menneskelige konsekvenser, som det viser sig at have.
-Det kan ligne en helt almindelig tur, men det er meget mere end det, fastslår Sara Ipsen. Tanken er, at deltagerne lærer hinanden at kende og får et nyt fællesskab.
”Aktiv i Naturen” drejer sig om livskvalitet. Selvom man er fysisk aktiv og altid har været udadvendt, er det en kæmpe omvæltning at blive alene. Måske kan det være svært at se formålet med livet, derfor er det vigtigt, at dele tiden med ligesindede.
Lise (72 år) har deltaget i ”Aktiv i Naturen” og mistede sin mand for snart ti år siden fortæller: Jeg har tidligere haft svært ved, at blande mig med andre efter jeg blev alene, men på den her måde er vi alle alene og det giver en tryghed og et godt fællesskab. Vi ser mange dejlige steder i vores kommune, som jeg aldrig ville besøge alene, det er en stor oplevelse.
-Mange har det godt alene, men det har en stor betydning at have noget fælles med andre. Blot to minutters nærhed, kan gøre en forskel for et andet menneske. Ensomhed er svær at definere og er stadig et negativt ord, siger Sara Ipsen. Der er ikke tradition for at tale åbent om ensomhed, tværtimod er det fortsat tabubelagt.
Der har i mange år været en bagatellisering af ældre og den sorg, som er forbundet med at overleve sine nærmeste. Den naturlige bortgang af ens nærmeste ændrer ikke ved det faktum, at man en overgang i livet står med en naturlig sorg, et savn og en følelse af ensomhed. Jo længere liv man har bag sig, jo flere relationer har man måske mistet. Det er en følelse, der kan forårsage mistrivsel og udløse sygdomme og indlæggelser. Forskning viser, at ensomhedsfølelsen er ligeså farlig som hjerte-kar-sygdomme og diabetes.
Startede som projekt for mental sundhed
-”Aktiv i Naturen” har kørt siden 2013, og der udvikles fortsat på det, som startede som et projekt for mental sundhed til enlige og aleneboende over 65 år, fortæller Sara Ipsen. Nu er vi klar til forårsture med hold nummer 14, og der venter os nye eventyrer og venskaber derude i den vesthimmerlandske natur.
Fysisk aktivitet og nye venskaber
Egon (87 år), som har været med på turene siger: -Vi går for at holde os i gang, så vi kan blive gamle:- Vi laver boller og æggekage med forskelligt spiseligt ukrudt og det smager fantastisk ude i naturen. Men der var lige en gang, hvor vi blev præsenteret for ”lækre” myrer, der var jeg ikke lige sulten.
-Det er ren kemi og næring for krop og sjæl, supplerer Sara Ipsen og fortsætter: – Fysisk aktivitet udskiller endorfiner, som er et lykkehormon i hjernen, og det giver dobbelt op, når det samtidigt foregår i naturen. Så der er en grund til at nogle deltagere føler sig helt høje bagefter. En deltager, som tidligere havde været periodisk deprimeret berettede, at efteråret var gået uden de sædvanlige nedture og tilskynder det turene og samværet i ”Aktiv i Naturen”.
På turene får deltagerne nogle opgaver -det kan for eksempel være, at de skal fortælle hinanden to og to om, hvor de er født og opvokset.
Evalueringerne viser, at deltagerne stadig ses og mødes. De arrangerer selv ture og følges ad til andre aktiviteter. Enkelte deltagere på holdene tager selv initiativ og inviterer de andre fra holdet. For eksempel har en gruppe fra ”Aktiv i Naturen”, lejet sognehuset og inviterer hinanden på kaffe, julehygge, fødselsdage og fremvisning af billeder, hvis nogen har været på en ferie. I sidste uge gik to grupper sammen, og lavede en eftermiddag med kaffe og højskolesangbogen.
Lise fortæller: -Vi skal snart arrangere en eftermiddag igen, vi er tre som skal stå for det; det glæder jeg mig til.
For mange af dem, der ikke kommer så meget ud, er det en gave at blive inviteret indenfor i sådan et fællesskab.
Stort fremmøde
-Et par gange om året laves opsamlingsture, hvor vi inviterer alle holdene fra tidligere, og der er stort fremmøde, konstaterer Sara Ipsen, der i samarbejde med Naturvejleder Karin Winther indkalder til eksempelvis, en svampetur.
Fremmødeprocenten er over 90, og det er flot – i betragtning af, at mange har kroniske sygdomme og andre skavanker. Tilbagemeldingerne lyder ofte på at deltagerne er overrasket over, hvor meget man egentligt kan have til fælles, og hvor hurtig man kommer til at lære hinanden at kende.
En deltager udtaler; -Det er utroligt, at jeg har så meget tilfælles med nogle, som jeg ikke kendte i forvejen. Det er som at få det fællesskab, vi havde i min skoletid.
Sara Ipsen supplerer: -Vi kan med pædagogiske redskaber og naturoplevelser gøre noget som, skaber grobund for fællesskab og netværk.
Studier viser, at fælles oplevelser og naturviden binder folk sammen, dette krydres med sundhedspædagogiske opgaver, som skal forebygge ensomhed. Så der er god evidens for det, som ellers kunne ligne en helt almindelig skovtur.
SE ANNONCEN FOR AKTIV I NATUREN HER