FARSØ: Venstres retsordfører i Folketinget Karsten Lauritzen besøgte i dag Solhaven i Farsø for at få et bedre indblik i det socialpædagogiske opholdssted, og ikke mindst for at danne sig sit eget indtryk af stedet.
Venstres retsordfører i Folketinget Karsten Lauritzen besøgte i dag Solhaven i Farsø.
Baggrunden er at DR med få måneders mellemrum har sendt programmer, der kritiserer Solhaven. Efter at det første program blev sendt i februar, skrev Karsten Lauritzen debatindlægget ”Faktatjek jer selv, DR”. Debatindlægget omhandlede DR’s kritik af Solhaven, og sammenlignede Solhavens egne fakta med de fakta, som DR viste i sin udsendelse.
– Mit besøg skyldes, at den ensidige dækning DR har givet i sine programmer, ikke stemmer overens med det man blandt andet kan læse på Facebook siden ”Støt Søren og hans livsværk ”, som tidligere og nuværende unge på Solhaven står bag, udtaler Karsten Lauritzen.
Jeg synes det er vigtigt, at alle fakta kommer frem på godt og ondt. Ellers er det kun den halve sandhed, der bliver fortalt. Og det kan ingen være tjent med. Både fordi det går ud over de udsatte børn og unge, der bor på institutionen, men også fordi lukningen af stedet vil medføre et tab af mange arbejdspladser.
Min formodning om, at DR har valgt et spor og har rettet sin programrække ind efter det, har jeg fået bekræftet. Jeg vil råde Solhaven til at indgive en klage til pressenævnet. Der er ikke meget kildekritik i det her. Der er ikke noget der tyder på, at man har tjekket op på de unges domme. Det viser sig, at Solhaven kan dokumentere sig ud af 99% af de forhold, som de beskyldes for på tv, siger Karsten Lauritzen.
Solhaven tager for størstedelens vedkommende imod den del af utilpassede unge, som er opgivet andre steder. Solhaven indrømmer også, at en 1/3 af disse svært utilpassede unge ikke får noget ud af Solhavens tilbud. Men til gengæld glæder man sig over den 2/3 der kommer ud på den anden side med en ny tilværelse, uddannelse og job.
– Husk på, at Solhaven har eksisteret i 25 år med utilpassede unge, og selvfølgelig vil der være blevet brugt magt, men ikke ulovlig magtanvendelse som DR beskriver det, men til gengæld tilladt magtanvendelse, for at den unge ikke skal gøre skade på sig selv eller andre.
Dermed henviser han til politianmeldelse som Vesthimmerlands kommune indgav mod Solhaven 1. juni, sidste år. En sag som endnu ikke blevet afsluttet. Karsten Lauritzen glæder sig over at Ombudsmanden på eget initiativ har lavet en inspektion på Solhaven.
Det viser sig, at Solhaven har langt færre magtanvendelser på trods af at man har med de sværest utilpassede unge at gøre. En lang række offentlige tilbud har langt flere magtanvendelser mod de unge, og de har til dato ikke været sat i kritisk lys.
Det Karsten Lauritzen nu vil bringe politisk frem, ligesom en række andre politikere har gjort det, er at sætte spørgsmål ved om kommunerne magter tilsynsopgaverne med de sociale opholdssteder. Efter hans mening er det rette, at tilsynet ligger i statslig regi. Desuden at offentlige og private opholdssteder skal behandles ens.
Karsten Lauritzen ser meget frem til Ombudsmandens rapport vedrørende Solhaven. Han håber på et positivt udfald, ikke mindst fordi politianmeldelse og dårlig medieomtale truer stedets eksistens.
Solhaven er lige nu en arbejdsplads med 75 ansatte. Er der ingen udvikling i sagen, står stedet til at afskedige yderligere personale om få måneder, og i værste fald stå til lukning til årsskiftet.
Det betyder, at der kommer til at stå rigtigt mange mennesker uden arbejde, hvis Solhaven lukker på grund af fakta, som ikke passer, slutter Karsten Lauritzen.