Kan en ko trække vejret mindre?

Pia Buus Pinstrup

Pia Buus Pinstrup

Af: Pia Buus Pinstrup, 1. Næstformand i Region Nordjylland, Konservative Folkeparti.
Bosiddende i Vesthimmerland

Det spørgsmål får man indtrykket af at politikerne ønsker besvaret af Svarer rapporten.

Det er jo ganske enkelt en rapport der handler om hvordan man beskatter biologiske processer.

Så længe koen lever, så skal den både have mad og drikke og have lov til at prutte – for så at levere et fantastisk restprodukt – nemlig god dansk bæredygtigt mælk.  Et produkt som vi gennem generationer har været stolte af og taknemmelige for.

Arla har lagt en klar og grøn strategi frem, som belønner de landmænd der sætter endnu mere skub i den grønne omstilling. Jeg er imponeret over hvor omstillingsparate Arla og landmændene bagved er, når man tænker på hvad de bliver budt. Det er helt ubeskriveligt dårlige arbejdsvilkår, når de gang på gang skal høre på klimaordførerne fra en række partier på Christiansborg, nærmest stå i kø for at overgå hinanden i ambitionen om at være mest grønne og klimabevidste. Men vi kan nu engang ikke bede koen om at reducere antallet af vejrtrækninger med 50%.

Derfor virker det helt absurd at tilføje endnu flere skatter og afgifter på biologiske processer. Der er mange tiltag man kan gøre noget ved, lad mig bare nævne foder, energiafgrøder og solceller OSV.  Men at trække vejret det kan man ikke ændre på.

At afgiftsbelægge CO2 som det helt store virkemiddel er simpelthen for tåbeligt.

Forbrugerne kommer ikke til at betale en krone mere for fødevarerne. Vi kommer blot til at importere de pågældende fødevarer fra andre lande, hvor klimaaftrykket er langt større.

Dernæst er det ikke tiltænkt at det CO2 planterne optager i foderet til koen, fratrækkes det samlede CO2 som koen udleder. Det giver jo ikke mening kun at regne halvdelen af regnestykket ud!

I Weekendavisen forleden stiller Hans Mortensen spørgsmål ved, hvorfor de blå partier er stille i denne debat. Jeg tror at Hans Mortensen har ret i sin kalkule omkring Venstre og det dilemma de befinder sig i. Dels i forholdet til Inger Støjberg, som har en klar holdning til landbruget, der er let at kommunikere. Og dels at sidde i en regering med en række mennesker, der ingenlunde har sit bagland i landbrugs Danmark.

For mit eget partis vedkommende, gør de klogt i at tænke sig rigtig godt om og huske hvor vi kommer fra – nemlig fra et erhvervsvenligt parti der grundlæggende er imod afgifter og flere skatter. Jeg sætter min lid til at vores konservative nordjyske landbrugsordfører, Per Larsen, fortsat advarer om afgifter, som senest på vores landsråd. Med denne CO2 afgift løser vi intet.

Så lad nu for pokker den ko trække vejret.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: