Kampagne til mænd – hvad er din livvidde

FARSØ: Jens Røschmann, er som herretøjsforhandler vant til at måle livvidden på mænd, når de handler bukser hos Tøjeksperten i Farsø. Enten ved øjemål eller med centimetermål. Men Jens lider som så mange andre mænd også af det syndrom, at han er lidt blind for taljemålet, når det gælder ham selv.

Sundhedskoordinator Tine Melgård Dyg fra Sundhedscenter Vesthimmerland måler taljemål på Jens Røschmann fra Tøjeksperten. Fremover vil der blive udleveret særlige målebånd fra herretøjsbutikkerne til de mænd, som er interesserede.

– Mænd har en tendens til ikke at kunne se den lille mave, der med årerne efterhånden er vokset frem, siger sundhedskoordinator Tine Melgård Dyg fra Sundhedscentret. I det hele taget kan mange mænd have en tendens til at lukke øjnene i forhold til eget helbred. Det kan vise sig ved, at de ikke lytter til og kigger på kroppens faresignaler, og derfor risikerer de at komme for sent til lægen, hvis der er alvorlig sygdom under opsejling.

For at få mænd til at få mere fokus på deres eget helbred og livsstil har Sundhedscentret som opfølger på Mens Health Week lanceret kampagnen ”102 centimeter – Hvad er dit taljemål, mand!”. Den går ud på, at udlevere målebånd, så mændene ved selvsyn kan tjekke, om de overskrider de anbefalede 102 centimeter om livet. Tøjeksperten i Farsø lægger, som de øvrige herretøjsbutikker i kommunen, prøverum til, så mændene kan lave målingen, når de nu alligevel er i gang med at prøve nyt tøj.

– Jeg synes det er et rigtig godt initiativ, siger Jens Røchmann, men jeg blev lidt overrasket over at se resultatet af min egen måling.

Heldigvis har Jens Røschmann sammen med 9 andre medlemmer af Farsø Handelsstandsforening meldt sig til konkurrencen ”De sundeste Mænd i Byen” hvor de skal kæmpe mod otte andre hold om at tabe sig flest kilo og flest centimeter om livet i løbet af efteråret.

– Jeg er sikker på, at jeg nok skal forbedre mig på taljemålet, for vi er på holdet allerede godt i gang at ændre livsstil for at tabe os og blive mere sunde. Nu kan jeg følge mine egne fremskridt med det lille målebånd der hænger i prøverummet.

Man kan foruden hos Tøjeksperten i Farsø finde målebåndene hos Din Tøjmand i Farsø Rådhuscenter og hos Mr. Pauli i Aars

Fakta:

  • Al overvægt er usund, men sidder de overflødige kilo på mave og bryst (æbleform) er det mere usundt, end hvis det sidder på baller og lår (pæreform)
  • For mænd gælder det, at taljemål mellem 94 og 102 centimeter giver let forøget risiko for en række livsstilssygdomme. Et taljemål over 102 centimeter giver forøget risiko (for kvinder er de tilsvarende tal 84 og 88 cm)
  • Taljemålet tages på følgende måde: Slap af, tag et målebånd og mål omkredsen cirka 2 cm over din navle. Hvis navlen sidder lidt lavt, kan man måle midt mellem hoftebenskammen og det nederste ribben

 

 

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: