Johannes V. Jensen Museet åbner for publikum

FARSØ: Vesthimmerland får en ny attraktion, når Johannes V. Jensen Museet i Farsø, fra imorgen lørdag slår dørene op for gæster fra nær og fjern. Startskuddet for det nye museum går allerede i eftermiddag, hvor inviterede gæster, heriblandt nogle af digterens efterkommere, vil deltage i den officielle åbning. Åbningstalen er ved Nationalmuseets Direktør Per Kristian Madsen, som herved markerer de nye bånd, der er knyttet mellem Vesthimmerland og landets hovedmuseum.

Johannes V. Jensen ved sit skrivebord. Foto: Det Kongelige Bibliotek.

Digterens arbejdsværelse udstillet
Åbningen af det nye museum sætter et punktum for en længerevarende ombygning og nyindretning af nobelpristagerens fødehjem i Farsø. Hovedattraktionen er udstillingen med bohave fra digterens arbejdsværelse, udlånt fra Nationalmuseet og fremlagt for museets gæster i ”arbejdets rum”. 

Jensens liv og værk
I det oprindelige fødehjem fortælles om Johannes V. Jensens liv og værk, endvidere om Vesthimmerland og byen Farsø i forfatterens ungdomsår ved slutningen af 1800-tallet. Mødet med digteren, hans forfatterskab og ophav skabes ved hjælp af fotografier, film- og lydklip samt muligheden for at fordybe sig i hans litteratur. På museet kan gæsterne også stifte bekendtskab med Jensens alsidige interesser inden for kunst, litteratur, kultur- og naturhistorie.

Bysbarn af Farsø
Johannes V. Jensen blev født i 1873 i Farsø. I 1893 flyttede han til København, hvor han påbegyndte uddannelsen til læge, men senere afbrød og i stedet valgte forfattervejen. Nationaldigteren døde i 1950 i København. Betydningen af hans forfatterskab understreges nu med åbningen af det nye museum, der er indrettet i netop den by og del af landet, hvor roden til hans liv og gerning skal søges.

Nyt litterært mødested
Museet i Farsø er vokset ud af et initiativ fra en kreds af engagerede borgere i lokalområdet og har under tilblivelsen modtaget mangfoldig støtte og opbakning. Det er koordineringen af alle gode kræfter, der nu har ført til, at Farsø og Vesthimmerland har fået en ny besøgsattraktion og et nyt litterært mødested.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: