Jeg ønsker en hel kommune med en decentral administration

Jimmy Støttrup

Jimmy Støttrup

Af: Jimmy Støttrup, Byrådsmedlem i Vesthimmerlands Kommune for Venstre

Skal vi lukke kommunens administrationsbygninger i Farsø, Løgstør og Aalestrup og samle funktionerne i et nyt samlet rådhus i Aars? Det var oplægget som mine politiske kollegaer i Økonomiudvalget, blev præsenteret for på deres seneste møde.

Jeg skal her undlade at kommentere på de besparelsesmuligheder, som der peges på i oplægget, men blot konstatere at jeg ikke ser det som en åbenlys god investering.

Jeg forholder mig altid kritisk til, hvad det er kommunens penge bliver brugt på og hvad vi får retur i ”afkast”. Og hvis valget står mellem en ny administrationsbygning og f.eks. renovering af skoler, daginstitutioner, nye cykelstier langs skoleveje osv. så ved jeg i hvert fald godt hvad jeg vil foretrække at investere i.

I en tid hvor onlinemøder og hjemmearbejdsdag, i kølvandet på Covid-19, er blevet en del af hverdagen for mange mennesker, så synes jeg ikke at en investering på 117 mio. kr. i en ny administrationsbygning er den rette vej at gå. Jeg er selv ansat i en virksomhed, hvor størstedelen af mine daglige møder foregår online, med kollegaer fra hele Europa. Så jeg ved at den fysiske placering ikke er afgørende for at kunne levere som team og som virksomhed.

Men for mig er det vigtigste dog de arbejdspladser, som ved en centralisering af kommunens administration forsvinder fra Farsø, Aalestrup og Løgstør.

Vi taler så meget om bosætning, og her spiller arbejdspladser en vigtig rolle. Fjerner vi arbejdspladser fra en by, så siger det sig selv at vi på sigt forringer muligheden for at fastholde eller tiltrække nye borgere. Så kan man argumentere for at arbejdspladserne bliver i kommunen, men det svarer jo til at hunden begynder at spise sin egen hale.

Vi har en by som Farsø, hvor vi desværre ser flere og flere forretningslokaler i Rådhuscentret stå tomme og vi skal fra kommunal side ikke ”bære brænde til det bål” ved at flytte arbejdspladser ud af byen. I Løgstør har man tidligere set kommunale arbejdspladser forsvinde i form af politistationen og det socialpsykiatriske bosted Vestervang, for blot at nævne to eksempler.

Så lad mig slå fast at jeg ikke ønsker mig en kommune som centraliserer arbejdspladserne i vores hovedby. Jeg ønsker en hel kommune, med en fortsat decentral administration.

LÆS OM BAGGRUNDEN FOR CENTRALISERINGEN HER:
Intentioner om at samle al kommunal administration i Aars

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: