Janni inviterede indenfor i sin hyldeplantage – FOTOS

LOUNS: Søndag eftermiddag var der premiere på Hyldens Dag på Skoulund Økologi i Skovbakker.

Her var der Janni og Peter Sørensen der inviterede indenfor i deres hyldeplantage – plantet i 2014, der i dag er omdrejningspunktet for deres leverance af økologiske hyldeblomster til flere danske producenter af saft, øl, ekstrakt, is m.m.

Janni Sørensen fortæller om hyldeblomsten i sin plantage

Baggrunden for arbejdet med hyldeblomst udsprang egentlig af Janni’s forkærlighed for hyldesaft, men det skulle vise sig af hyldeblomsten har et meget større potentiale og flere anvendelsesmuligheder end bærerne.

Fra ca. 1.500 buske i plantagen høstes der i dag 4 tons hyldeblomst.

Der er ca. 1.500 hyldebuske i plantagen og hyldeblomsterne plukkes med håndkraft.

Hyldeblomsterne høstes lige nu her i juni, hvor smag, duft og saft er bedst. Der er seks plukkere i gang for øjeblikket fra 7 morgen til 4 eftermiddag, og der plukkes ca. 400 kg. om dagen. I januar og februar skal buskene beskæres, da det vigtig at holde dem nede, så man kan plukke fra jorden, ellers bliver hylden meget hurtigt et stort træ. Plantagen holder i 25 år.

-Vi har et klimabælte i Danmark der er helt ideelt, og en jordbund her på Louns Halvøen der giver god grobund. Derfor er hylden også så udpræget her, og årsagen til vi har startet plantagen. Hyldeblomsterne her er af fineste kvalitet, siger Janni Sørensen.      

-Plantagen gør også noget for biodiversiteten. I afskårne grene bor der dyr såsom ræve og harer. I buskene bygger fuglene reder og der fyldt med insekter. Der er så meget liv her. Så når vi giver naturen plads, så kommer den også hurtigere og tager over, fortæller Janni Sørensen videre.   

Dagens gæster blev budt på mange smagsprøver med hyldeblomst som ingrediens. Bl.a. friteret hyldeblomst med hyldeblomst is til. Hyldeblomst kage m.m.
Her skåler Janni Sørensen (t.h.) med gæster, de har fået serveret en hyldecocktail.

På Hyldens Dag havde Janni Sørensen inviteret sine nuværende samarbejdspartnere, som hun leverer hyldeblomsterne til, og det blev derfor til nogle meget lækre smagsprøver til de mange gæster der lagde vejen omkring Skoulund denne dag. Det var lige fra friteret hyldeblomst, til cocktails, øl, saft, is og kage.

I den gamle studestald var der salg af øl, saft, snaps, likør, marmelade og andre produkter hvori hyldeblomst indgår.

Og meget spændende var det da Janni Sørensen bød på rundvisning i plantagen og fortalte om plukningen og pasningen af hylden. Der findes ca. 50 forskellige hyldesorter og mange findes vildtvoksende i naturen. Selv har Janni udvalgt 3 sorter, som passes og plejes i plantagen.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: