Isabella tog sin historie over stregen og vandt Den Lille Nobelpris

FARSØ: Velkommen til museets nobelprisoverrækkelse, lød det her til eftermiddag fra formand for Johs. V. Jensen og Thit Jensen Museet, Hans Støttrup.

I år er den omdøbt til ”Den lille nobelpris”, så vi ikke lægger os ud med Det Svenske Akademi, lød det videre med et smil fra formanden. Vores skrivekonkurrence har ligget i dvale i et par år grundet corona-epidemien, men nu er vi på benene igen, og kan uddele vores pris igen for 7. gang.

30 manuskripter til bedømmelse
Vi har til konkurrencen modtaget 30 manuskripter til bedømmelse. Der skal lyde en stor tak – ikke bare til de tre prisvindere, men også de andre der har haft mod og mandshjerte til at kaste sig ud i den her konkurrence. Og jeg skulle jo egentlig sige mod og kvindehjerte, for det er faktisk pigerne der kan det her!.

Manuskripterne er blevet bedømt af forfatter Pia Grandjean Odderskov fra Limfjordsegnens Litteratursamvirke og vores museumsleder Peter Hørup. Det var også Peter Hørup der uddelte priserne og motiverede vindernovellerne. Alle tre vindere går på Ranum Efterskole, og de har som en del af deres danskundervisning, skullet skrive en novelle til konkurrencen, der i år havde temaet ”Over grænsen” og ikke som tidligere ”Min himmerlandshistorie”

”Over stregen”
Konkurrencens vinder blev: 16-årige Isabella Gersie Pedersen fra Aalborg, der går i 10. klasse på Ranum Efterskole.

Motivationen for Isabellas novelle, der bar dette års konkurrences tema ”Over stregen” lød: -Du får førstepræmien for en novelle der helt bogstaveligt straks fra første spadestik fanger læserens opmærksomhed. Det er roligt tempo, du giver dig god tid til at fortælle historien. Vi lærer hovedpersonen at kende. Vi kommer med ham hjem. Vi forstår efterhånden også den vanskelige situation han befinder sig i med nogle følelsesmæssige konflikter han befinder sig i. Vi ser også kærlighed på den ene side og brutalitet på den anden side vokser frem. En brutalitet som hovedpersonen ikke mindst lader gå ud over sig selv og som også leder frem til historiens klimaks. Du har skrevet en spændende og også uforudsigelig historie, hvor helt almindelige daglige begivenheder og citationer fra begyndelsen og har en helt foruroligende undertone. Der er fortælling i flere lag og virkelighed – og måske fantasi blander sig sammen. Så er det op til læseren hvor sandheden ligger begravet. Til sidst er det også en modig novelle der tager fat på et emne med omdrjningspunktet seksualitiet og idenditet kan være svært at tale om. Ikke bare for unge men også mange voksne. Men det har du turdet, lød det fra Peter Hørup.

Efter at Isabella var blevet laurbærkranset og havde modtaget 1. præmien på kr. 3.000 sammen med en buket blomster, blev hendes novelle læst op at Else Marie Drost.

Novellen handler om drengen Sebastian, der finder ud af, at han er homoseksuel, og som ender med at dræbe og begrave veninden Vera.

Novellen har en dybere mening, og selv siger Isabella, at hun har fundet inspiration til novellen fra en kammerat, der er transseksuel.

Andenpræmien gik til Polly Bjørk Rosenløve fra Amager, som ved overrækkelsen var med på et videolink. Tredjepræmien gik til Ida Marie Bang

Der var festtale ved forfattertalentet Malte Tellerup


Der var festtale ved forfattertalentet Malte Tellerup, der debuterede i 2017 med romanen ”Markløs” og for den modtog prisen årets litterære talent. I 2020 han den anmelderroste roman ”Hedeselskabet”. Han fortalte sin historie om at blive forfatter.

Jacob Kjeldsen og Magnus Schou Pedersen fra musiklinjen på Vesthimmerlands Gymnasium leverede det musikalske indslag.

Dagen bød også på musik leveret af Jacob Kjeldsen og Magnus Schou Pedersen fra musiklinjen på Vesthimmerlands Gymnasium.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: