test

Inwido viste sig frem for lokalområdet

FARSØ: I lørdags var der et kæmpe ryk ind på virksomheden Inwido på Fabriksvej. Der var inviteret medarbejdere med familier, lokale samarbejdspartnere og naboer til Åbent Hus – og det var der over 500 personer der benyttede sig af.

Mere end 500 besøgende kiggede indenfor
Dagen bød på rundvisninger for gæsterne på virksomheden. Faktisk hver sjette minut blev en gruppe på tyve gæster sendt rundt på en 50 minutters rundvisning sammen med en af virksomhedens medarbejdere som guide. Her blev gæsterne indført i hvordan vinduer og døre i træ og træ/aluminium produceres. Lige fra hvordan råtræet bearbejdes, males og samles, for til sidst at stå klar og blive leveret til kunden. Undervejs var det ligeledes muligt at hilse på medarbejderne i afdelingerne, der stolt viste deres arbejdsopgaver og arbejdsplads frem.  

Medarbejderne den vigtigste ressource
Med dette arrangement ønskede Inwido at vise, at tiden som anonym virksomhed er ovre, og at man gerne vil synliggøre sig som en betydelig produktionsvirksomhed i lokalområdet med et særligt engagement i sine medarbejdere.    

Inwido er en af Farsø-områdets største virksomheder med 175 medarbejdere, fordelt med 125 produktionsmedarbejdere i 2 holds skift og 50 funktionærer. Inwido i Farsø sælger vinduer og døre gennem bl.a. Storke Vinduer og Outline Vinduer, som er to af virksomhedens salgsselskaber.

Ud over produktkvalitet og kort leveringstid, er medarbejdernes forhold til virksomheden et højtprioriteret parameter til sikring af virksomhedens succes.

Vil beholde produktionen i Danmark
Produktionsdirektør Jens Sørensen fortæller, at modsat mange andre vinduesfabrikanter, så har virksomheden valgt at beholde sin produktion i Danmark – og nærmere bestemt i Farsø.   

Uddanner selv sine medarbejdere
Ud fra dette faktum har Inwido valgt at uddanne sine egne produktionsassistenter, således at man har en kvalitativ kompetent medarbejderstab, at sætte op mod konkurrencen fra Østeuropa. Jens Sørensen begrunder ”inhouse”uddannelsen med at Inwido ikke kan konkurrere på pris, men til gengæld på kvalitet og løsninger – og en stadig kortere leveringstid. Hos Farsø virksomheden er man stolt over at have markedets korteste leveringstid, nemlig 12 dage fra ordre til levering.   

Med en intern uddannet medarbejderstab kan logistikken i produktionslinjen optimeres og den vil være hurtigere at omstille.

Ønsker at være en lokal arbejdsplads
Størstedelen af medarbejderstaben bor i Vesthimmerland, med Støvring og Hobro som yderpunkter.

– Vi forsøger at skabe nærhed med sin arbejdsplads i mere end en forstand, fortæller Jens Sørensen. Har man en god arbejdsplads og et godt arbejdsmiljø vil man også blive der. Og for os som producent, er medarbejderne den vigtigste ressource.   

Jens Sørensen fortæller, at vinduesproduktion er sæsonbetonet, især når man som Inwido udelukkende producerer efter ordrer. Det kræver særlige ansættelsesaftaler med medarbejderne.     

– Det er nu trods alt i sommerhalvåret at vinduer og døre efterspørges. Det betyder, at vore medarbejdere optjener en timebank på 5 timer om ugen i sommerhalvåret, som så afspadseres i lavsæsonen sammen med efteruddannelse. Vi ønsker at fastholde vore medarbejdere hele året rundt, og vi mener at vi skylder vore dygtige medarbejdere, at de hele tiden er opkvalificerede med efteruddannelse, siger Jens Sørensen. Som virksomhed er vort fokus: information, uddannelse og fastholdelse.  

Det skal være spændende at gå på arbejde
Produktionsdirektør Jens Sørensen er en del af det ledelsesteam, der sammen med adm. direktør Mads Storgaard Mehlsen har ændret ledelsesstilen hos Inwido. Vi forsøger, at omkode virksomheden fra oprindelig håndværkervirksomhed til logistisk virksomhed, og det kræver at vi involverer og engagerer vore medarbejdere.    

– I 9 ud af 10 dage skal det være spændende at gå på arbejde. For hvorfor skal man bruge sit liv på en kedelig arbejdsplads, siger Jens Sørensen. Det gør vi med uddannelse, beskæftigelse i lavsæsonen, at være mere oplysende og lyttende overfor vore medarbejdere, arbejde sammen med fagbevægelsen og ikke mindst overholde det der er aftalt virksomhed og medarbejder imellem.

Selvom Inwido føler et stærkt ejerskab til moderkoncernen i Sverige, så har ledelsen i Farsø friheden til at drive virksomheden selv – og det kommer lokalområdet til gode.

Samarbejde med Jobcenter Vesthimmerland
Ud over i forvejen at beskæftige mange medarbejdere fra lokalområdet, så har Inwido også netop indgået et samarbejde med Jobcenter Vesthimmerland. Inwido er blevet et virksomhedscenter, hvor borgere, der af en eller anden grund har mistet tilknytningen til arbejdsmarkedet, opkvalificeres eller afklares til job eller uddannelse. Målet er, at de igen får fast tilknytning til arbejdsmarkedet, enten hos Inwido eller hos en anden virksomhed – eller starter på en uddannelse.     

Rundvisninger gjorde indtryk
Rundvisningerne på virksomheden gjorde indtryk på de besøgende. Ud over at få et indblik i hvad manden, konen, mor eller far beskæftiger sig med i det daglige, så var processen i fremstillingen af etnvindue lige så imponerende. Fra sorteringen af træet bragt fra de skandinaviske skove, til udelukkende brug af det fineste kernetræ. Opskæring af træ i de helt rigtige længder til et vindue, en dør, et vinduesparti.

Logistikken er alfa og omega
Hos Inwido stod det klart, at alt kunne lade gøre – her findes ingen standardmål og absolut ingen umulige opgaver. Og det gjorde kun endnu mere imponerende, at den rette ramme, finder sammen med de rette lister, ruder og beslag undervejs i produktionsprocessen. Et logistisk system – sågar bundet op på kort leveringstid, som de besøgende fandt imponerede, og fik fortalt, kun er mulig ved medarbejdernes præcise planlægning.           

Da Åbent Hus arrangementet sluttede over middag kunne man konstatere, at det må være et helt særligt privilegium at være ansat hos Inwido i Farsø.    

FAKTA:
Inwidos historie i Danmark
I 1989 overtager Niels Peter Pretzmann Storke Vinduer og starter den virksomhed, der i dag har udviklet sig til Inwido Denmark. De første år var svære, da markedet for vinduer var dårligt. Men efter genforeningen i Tyskland viste der sig at være gode muligheder for eksport, og det gav for alvor Storke Vinduer vind i sejlene.

I årene derefter voksede virksomheden sig stadig større.

2005 var et skelsættende år for Storke Vinduer. Svenske Inwido AB overtog Storke Vinduer og oprettede den danske del af Inwido-koncernen.

Endelig opkøbte man i december 2005 Outline Vinduer i Herning.

Salg og produktion i Herning er gradvis flyttet til Farsø.

For at komplementere Inwidos produktprogram overtog man i 2006 Frovin Vinduer og Døre i Ugerløse ved Kalundborg. Frovin producerer bl.a. koblede vinduer og foldedøre.

De sidste medlemmer af Inwido-familien er KPK Døre & Vinduer og datterselskabet CombiVinduet.

I løbet af få år er Inwido Denmark vokset kraftigt og udgør i dag den danske del af Inwido AB som er Nordens største vindueskoncern med over ca. 40 fabrikker og ca. 4000 ansatte og ca. 25 varemærker.

Niels Peter Pretzmann er ikke mere en del af Inwido-koncernen. I dag består ledelsen i Farsø af adm. direktør Mads Storgaard Mehlsen og Produktionsdirektør Jens Sørensen. 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: