test

Indvielse af mastehus – en del af noget større – FOTOS

HVALPSUND: Hvalpsund er en uslebet diamant, som nu er begyndt at funkle. Det kan man konkludere ovenpå de to indvielser der fandt sted i dag i Hvalpsund. Indvielserne fandt ganske vist sted i silende regnvejr, men Hvalpsund er jo også forbundet med det våde element.

Den første indvielse fandt sted i det nye mastehus nord for lystbådehavnen. Mastehuset er placeret på den nye vinterplads til både, og som nabo til Nautilus.     

    

80 til indvielse i regnvejr
Heldigvis kunne mastehuset give ly for regnen, så de ca. 80 fremmødte kunne høre de to taler indenfor med udsyn til lystbådehavnen, som jo er årsag til byggeriet af mastehus, vinterplads og på sigt også gerne flere bygninger til sejlere og en eventuelt udvidelse af lystbådehavnen mod nord.     

Tak til kommunen for engagementet i Hvalpsund
Formand for Nautilus, Lars Glerup bød velkommen og takkede Vesthimmerlands Kommune for deres engagement i Hvalpsund. Ikke bare på lystbådehavnen – men generelt i Hvalpsund.

-Der er virkelig sket noget de seneste år, lød det fra Lars Glerup. Jeg vil gerne sende en personligt tak til Kira Skott Andersen, som ikke mere arbejder i Vesthimmerlands Kommune, men det var sammen med hende, at vi for en 3-4 år siden startede de spæde forberedelser sammen med John Krebs – vores egen mastehus formand, for ligesom at finde ud af hvad dette mastehus skal kunne, og hvordan gør vi det mest praktisk for at få det bedste ud af det. Jeg siger også tak til Kira’s afløser på dette projekt, Peter Sørensen fra Vesthimmerlands Kommune, for at få det hele til at klappe. Tak for den store fine – og nye, vinterplads. Den ser ud til at fungere rigtig godt. Vi har i hvert fald ikke oplevet andet her i vinter. Der var mange der var skeptiske overfor om bådene ville vælte i blæsevejret fordi de kom tættere på vandet. Det har heldigvis ikke vist sig at være tilfældet.

Sådan ser mastehuset ud indvendigt. Der er plads til ca. 170 master af forskellig længde.

En del af visionsplanen for området ved lystbådehavnen
Nu er vi ligesom i gang med udviklingen af lystbådehavnen. Der er heldigvis lavet sådan en fin visionsplan for hvordan det løbende skal foregå de kommende år. Nu håber jeg, at når de kære politikere har sagt A, til at vi har fået nye vinterpladser og et nyt mastehus, at de også vil sige B og vil være med til at få de tre bygninger bygget vi mangler på havnen. Vi mangler et robådshus og et kajakhus for det er to aktive afdelinger i Nautilus. Men ikke mindst mangler vi vores nye klubhus. Vores nuværende klubhus er ved at være slidt og for lille. Det hæmmer os i udviklingen fordi rammerne er for små. Så vi håber Vesthimmerlands Kommune vil tænke på os, når de skal til at lave budgetforhandlinger og forhåbentlig får sendt nogle penge vores vej. For når vi kigger i Limfjordens sejlsport og Dansk Sejlunion så kan vi se at man i nabokommunerne spæder lidt til som hjælp. Lidt kommunal hjælp gør, at det er lettere for os at fonde.

Sejlads går i blodet på en
Herefter blev ordet givet til formand for Teknik- og Miljøudvalget, Allan Ritter.      

-Tak for invitationen til at komme til Hvalpsund og klippe snoren. Det er dejligt at se så mange trods regnvejr. I er jo sejlere, så I er vant til at klæde jer godt på i al slags vejr. For mig er det at komme til Hvalpsund forbundet med nogle helt særlige minder. Jeg kom meget her i byen som dreng, da mine forældre havde et hold venner Thorkild og Jonna (Rasmussen). Det var Thorkild der fik mine øjne op for det maritime og faktisk tog mig med på Hvalpsund Havn i sin tid. Det var også i Hvalpsund, at jeg for første gang prøvede at sejle ud i sejlbåd og oplevede hvad sådan en båd kan, når man kommer ud på fjorden og får den ro og frihed der er ude på vandet. Det tror jeg mange af jer kan genkende. Det går i blodet på en, når man først har prøvet det.

Områdefornyelse siden 2019
Her i Hvalpsund har der været en fin proces siden 2019, hvor områdefornyelsen gik i gang. Heldigvis fik vi også dengang lavet en fremtidsplan for hele lystbådehavnsområdet. En plan for hele området sikrer, at der er sammenhæng imellem tingene og det bliver rigtig godt. Der er ikke penge til det hele, men der er kommet penge til rigtig meget her i byen. Det er Promenaden samt mange fine tiltag henne ved fiskerihavnen. Vi har fået renset bassinet op, fået lavet badeanlæg, lavet kystbeskyttelse, indsejlingsmolen er ordnet, så der er blevet mere ro i bassinet, der er lavet masteskur og oplæggerplads.

Der bygges boliger og husbåde er på vej  
Så, der er virkelig sket nogle ting her i byen. Disse planer har også gjort at der er blevet plads til at bygge boliger på Hvalpsund Havn. Det synes jeg bestemt er et aktiv for byen og hele havnen. Vi mangler endnu en ting som er blevet besluttet, nemlig at der i den sydlige ende af lystbådehavnen bygges en bro med en dybde så der kan lægges husbåde. Vi har i Byrådet været helt enige om, at Hvalpsund har den helt rigtige havn til at lave dette husbådeprojekt. Det er første gang vi skal prøve det i kommunen. Vi synes det passer godt ind til fantastiske Hvalpsund. Det vil forhåbentlig også være med til at give endnu mere bosætning i byen. Det arbejde går i gang senere på året.

30 mio. kr. brugt i Hvalpsund siden 2019
Jeg er også glad og stolt over, at vi som Byråd har brugt over 30 mio. kroner siden 2019 i Hvalpsund by. Det kommer med til at løfte byen, krydret med de mange frivillige tiltag der er kommet. Jeg er ikke i tvivl om, at det kommer til at give en saltvandsindsprøjtning til hele området. Det kan være med til at skubbe til udviklingen i Hvalpsund og for hele Vesthimmerland. Jeg synes godt, at vi med lidt glimt i øjet, kan begynde at kalde Hvalpsund for vores nye ”Monaco” her i Vesthimmerland med de ting der sker. Vent nu bare at se til vi er helt i mål!

Lystbådehavnen kan udvides mod nord 
Nogle har undret sig over, hvorfor har vi placeret sådan en masteskur ude for sig selv, på langs o.s.v. Det er fordi det giver rigtig god mening når man har set den sammenhængende plan der er lavet. Der er tænkt ud i fremtiden i Hvalpsund, og med det menes, at lystbådehavnen kan udvides mod nord, og så kommer masteskuret. Før vi klipper snoren officielt, vil jeg gerne sige tusind tak til de håndværkere der har lavet projektet sammen med vores forvaltning. Der skal også lyde en stor tak til Nautilus for samarbejdet. En stor ros til forvaltningen til at køre dette projekt sikkert i havn.

Snoren blev i øvrigt klippet med en guldsaks, for at understrege at det er et guldprojekt man er i gang med i Hvalpsund.

Der var også kanonsalut da snoren blev klippet.
Regnen stilnede af efter indvielsen og de ca. 80 fremmødte kunne begive sig ud af mastehuset videre til den næste indvielse i byen, nemlig ved promenaden.

/cf   

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: