HVALPSUND. På Hessel har årets tema gennem hele sæsonen været brylluppet mellem forvalter Wilhelm Bruhn og herremandens datter, Christine Elle, der blev holdt den 9. juli 1872.
Brudesengen stammer fra Lundgaard
Man har således kunnet se en flot opdækning i storstuen, men også gæstekammeret er indrettet som brudeværelse. Dog ikke med de originale møbler fra Wilhelm Bruhn og Christine Elle, men mindst lige så spændende. Brudesengen stammer nemlig fra Herregården Lundgaard ved Overlade. De nuværende ejere af Lundgaard, Brith og Per Bach Laursen, var derfor til stede i dag i forbindelse med Høstdagen på Hessel, for at høre museumsleder Elisabeth Barfod Carlsen fortælle om brudesengen, som altså kan knyttes til Lundgård og slægten.
Per Bach Laursens første kommentar var, hvor er den lille, selvom sengen kunne trækkes ud i siden. Men sengen var ikke høje mennesker som i dag. Det var først for nylig, han fik kendskab til brudesengen, som er blevet skænket til Hessel ad omveje. Sengen stammer fra 1833 og altså fra slægterne før Bach Laursen familien købte Lundgaard i 1939.
I hjørnet af brudeværelset fandt man også en brudekjole. Igen ikke den originale, men i flot hvid silke med slæb. På den tid var det ikke normalt at blive gift i hvidt. Det var mere praktisk med sort, for så kunne brudekjolen herefter også bruges til fint brug, som f.eks. til kirkegang om søndagen.
Rollen som Christine Elle blev spillet af Marie Bjerre
Og bruden havde selvfølgelig en helt særlig rolle i bryllupsoptoget – og særligt i år, hvor rollen som Christine Elle blev spillet af Ligestillings- og Digitaliseringsminister Marie Bjerre. Det er anden gang at Marie Bjerre deltager som aktør i forbindelse med Høstdagen på Hessel. Sidste år var det som høstpige i marken. Hun og familien blev så betaget af den historiske dag på Hessel sidste år, at hun tilbød at være med igen i år. Og man avancerer hurtigt på Hessel – fra høstpige til herremandens datter.
– Mindre kunne nu også have gjort det, siger Marie Bjerre, der også stod for åbningstalen for Høstdagen tidligere på dagen. Men hele familien fik en begivenhedsrig dag, for hendes mand spillede Wilhelm Bruhn og hendes to døtre var brudepiger. Marie Bjerre var som altid smilende og vinkede til publikum da hun, som brud på Hessel, kørte forbi i hestevogn. Det er ikke usandsynligt at man, igen næste år, ser Marie Bjerre som aktør i forbindelse med Høstdagen på Hessel.