FARSØ: I anledning af Kulturugen havde Johs. V. Jensen Museet sat sig for at opklare en historie – eller en myte.
Den gik på at opklare om Syvsoverne på Bakgården, som er beskrevet i en af Johs. V. Jensens kendte Himmerlandshistorier, har eksisteret.
Da denne emne har optaget mange, var der også et stort fremmøde til dette arrangement, hvilket betød der måtte findes flere stole frem på Johs. V. Jensen Museet.
Efter en fremragende oplæsning af ”Syvsoverne” af Else Marie Drost, fandt formand for Johs. V. Jensen Museet, Hans Støttrup kortene frem over det gamle Farsø. Med hjælp fra Farsø Lokalhistorisk Arkiv har man fundet frem til at navnet ”Bakgården” ikke findes, men at gården som Johs. V. Jensen beskriver findes. Nærmere bestemt det hus som Farsø Ældreboligselskab på Gråbølle i dag bruger som fælleshus, og som tidligere var ”Anneksgården”
Gråbølle 62 har man fundet frem passer til beskrivelsen af Bakgården i Johs. V. Jensens Himmerlandshistorie, Syvsoverne.
Selve familien ”Syvsoverne” og historien til gengæld ren fiktion. Som Johs. V. direkte adspurgt svarer – og skal svare, i et interview i 1935. ”Jeg har ikke skildret nogen bestemt gård eller bestemte personer. Min fortælling om Syvsoverne har jeg skrevet på grundlag af træk, som jeg har hentet rundt omkring fra flere gårde og familier. Jeg vil i det hele taget gerne have slået fast, at jeg ikke i nogen af mine Himmerlandshistorier har skildret bestemte forhold og personer. Kun, hvor der udtrykkeligt er nævnt det rigtige navn.
Graver man lidt i det faktuelle, så blev der i Johs. V. Jensens barndom fortalt mange historier, både af hans far dyrlægen – som jo kom ude på gårdene, men også af de kuske som kørte ham rundt. Magnus Jensen – også kendt som Grise Magnus, kørte kusk for dyrlægen og boede i en del af sin barndom på Anneksgården.
Det er meget sandsynligt at Johs. V. på baggrund af disse historier har stykket fortællingen sammen. De tildækkede ruder i Anneksgården kan meget vel have udspring i en snestorm, hvor ruderne var fyget til med sne.
I 1947 hvor Anneksgården sælges til Jens Hansen og han bliver spurgt til ”Syvsoverne”, så benægter han også historien. ”Her har ikke boet dårske folk”
Men uanset hvad, så er historien god og Farsø har taget den til sig. I dag kan man derfor bl.a. finde et træsnit af ”Syvsoverne” i ældreboligselskabets fælleshus. Der findes flere træsnit i serien af Himmerlandshistorier, lavet af billedhugger Frants V. Hansen. De findes på Johs. V. Jensen Museet.
Ole Wøide indledte aftenen med en introduktion til Johs. V.’s Himmerlandshistorier og i særdeleshed “Syvsoverne” inden Else Marie Drost tog over for at læse “Syvsoverne” højt for de fremmødte.