Hvor er der en frivillig?

Per Nyborg, Konservative

Per Nyborg, Konservative

Af: Per Nyborg (K), Formand Kultur- og Fritidsudvalget i Vesthimmerlands Kommune

I løbet af de næste par måneder afholder mange foreninger generalforsamling, hvor der gøres status på det forgangne år. Et af de mere vigtige punkter, er valg til bestyrelsen og udvalg.

Der har gennem mange år været en stolt foreningstradition i Danmark. Vi har alle været del af en eller flere foreninger, og rigtig mange har taget en tørn som frivillig. Som frivillig i foreningslivet får man mange gode oplevelser, venskaber for livet og er som den største naturlighed, med til at skabe gode rammer for mange mennesker.

Jeg har selv været både kasserer og formand i den lokale fodboldklub. Ikke fordi jeg havde børn der spillede fodbold eller jeg selv gjorde, men fordi det på det tidspunkt var naturligt at jeg gav en hånd med. Jeg har på ingen måde fortrudt det, selvom det tog en del af min fritid.

Men i de senere år er det blevet sværere at finde frivillige til vores foreninger. Det er ikke alene til bestyrelsen, men også frivillige som vil bruge et par timer et par gange om måneden til at hjælpe med tøjvask, stå i kantinen eller være holdleder for sit barn håndboldhold.

Tiden med corona har på ingen måde gjort det bedre. Under corona’en fik vi alle smag for en gåtur, en cykeltur eller bare at komme ud og være i naturen. Mest fordi det var den eneste mulighed der var. Det gav en frihed, ikke at være afhængig af at skulle afsted på et fast tidspunkt i ugen.

Men foreningerne mangler frivillige! Hvis vi ikke hver især tager en tørn i den lokale forening, hvor børnene går til sport eller spejder, risikerer vi at den lukker. En helt utænkelig tanke, men alligevel en mulighed. Desværre.

For nylig, da jeg var inviteret til et debatmøde i Kulturdebathus Søttrup, nævnte jeg at vi kunne komme ud i en situation, hvor ”det der ikke kun stå, måtte falde”. Altså hvis der ikke er opbakning til den lokale forening, måtte den lukke. Det gav lidt dialog, men ikke desto mindre, er det hvad der vil ske, hvis den frivillige opbakning udebliver.

Vi har i Vesthimmerlands Kommune mange gode tilskudsmuligheder til vores foreningsliv. Lokaletilskud, medlemstilskud, materialetilskud og tilskud til træner/leder uddannelse. Dette er blot nogle af de muligheder vores foreninger har, for at få økonomisk opbakning i vores kommune. Derudover har vi en fritidskonsulent, som hjælper foreningerne, hvis der er behov for dette. Så mulighederne er mange. Men økonomiske tilskud gør det ikke alene. Vi skal have flere frivillige på banen.

Min appel med dette er, at opfordre dig som aktiv foreningsmenneske eller forældre til børn i vores foreninger, om at støtte op og give et nap med. Spørg din forening om der er noget du kan hjælpe med.

Og som jeg startede med, så er der snart generalforsamling i din forening. Mød op og vis din interesse for din forening – det er jeg sikker på at bestyrelsen vil sætte pris på.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: