Hovbønder markerede 125 året for hoveriets ophør i Vesterbølle – FOTOS

VESTERBØLLE: De der tidligere har oplevet høstscenerne i Vesterbølle i forbindelse med arrangementet Levende Landsby vil vide, at det ender med at den fordrukne hovbonde ender på træhesten.

Sådan var det ikke i år. For under høstarbejdet i marken, anno 1896, som i år er 125 år siden, meddelte sønnen på Lerkenfeld bønderne, at Mette Kjeldsen var død, og dermed var de som de sidste hovbønder i Danmark frigjort for deres forpligtelse. Rent faktisk 52 år efter hoveriets ophør i Danmark.

Hoveri ophævet 52 år senere end i resten af Danmark
Det skyldtes, at Vesterbøllebønderne i 1844 blev enige om en handelsaftale for deres ejendomme. Man fik ejendommen til en lempelig pris mod at Vesterbøllebønderne skulle yde naturalarbejde – altså hoveri, for godset Lerkenfeld, så længe herremanden eller dennes hustru levede og var ejer af Lerkenfeld gods. Men hvem kunne i 1844 vide at fru Kjeldsen ville blive en meget gammel dame?. Faktisk døde hun først 52 år senere, altså i 1896.  Bønderne var på arbejde på godset den formiddag i april 1896, hvor meddelelsen om Mette Kjeldsens død kom. Men da hoveriet omsider havde fået et sluttidspunkt valgte Vesterbøllebønderne at gøre dagens arbejde færdigt. Således også i Vesterbølle i dag søndag.


Den fordrukne hovbunde, der ellers normalt kommer på træhesten efter høsten, griber denne gang saven og saver træhesten over.     

Savede træhesten over
Men vel tilbage ved Hougaarden, hvor Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen en time tidligere havde budt velkommen, tog han igen ordet for at fortælle historien om hoveriet i Vesterbølle, og hvorfor den fordrukne hovbonde og andre hovbønder savede træhesten over – og hvorfor de forinden i jubel havde smidt deres høstredskaber på gårdspladsen.

 

Drillet af kraftige tordenbyger
De to dages arrangementet havde ellers ikke vejrguderne med sig. Kraftige tordenbyger skyllede over Vesterbølle ad flere omgange. Det betød også, at der ikke blev høstet i marken lørdag. Det var for vådt – ligesom lyn fik relæerne i byen til at koble ud. Men alle tog vejrets luner med godt humør. Der kunne søges ly i Landsbykulturens lade og de omkringliggende telte, hvor der i stedet blev indtaget pølser og vafler.

Hanne Kudahl, Landsbykulturens kasserer, gjorde da også søndag eftermiddag op, at der trods vejret havde været en højere omsætning og flere gæster end i 2019.

-Et overskud som vi godt kan bruge, efter at vi ligesom mange andre arrangører, grundet Corona, måtte aflyse i 2020. Vi har stadig vores faste omkostninger, ligesom vi også er ved at skaffe midler til en ny udstillingshal med samlingslokale og toiletter, så de opmagasinerede ting kan blive opstillet permanent, fortæller Hanne Kudahl.

Fejring af 50 års jubilæum udsat et år
Også fejringen af Landsbykulturens 50 års jubilæum må vente til næste år.

-Også 25 års jubilæet blev forsinket et år, så det kan vi godt gøre igen. Næste år er der forhåbentligt ikke flere corona restriktioner vi skal tage hensyn til, så fejringen kan blive som vi ønsker den, siger Hanne Kudahl.

Et 50 års jubilæumsskrift er det dog blevet til, som blev solgt i forbindelse med årets Levende Landsby.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: