Høj puls giver nye hjerneceller

FARSØ: Alle mennesker ændrer sig i takt med at man bliver ældre. Med alderen får man måske lidt sværere ved at lære helt nye ting eller man bliver knap så hurtig til at udføre forskellige opgaver. For de fleste skyldes det bare almindelig aldring, mens det for andre kan være tegn på begyndende demens. 

I Vesthimmerlands Kommune er ca. 600 personer diagnosticeret med en demenssygdom, fremskrives det til år 2040 vil antallet i Vesthimmerlands Kommune alene være det dobbelte.

Forsinke demensen
Selvom der endnu ikke findes en måde at helbrede demenssygdomme, så er Vesthimmerland derimod gået med i pilotprojektet ”På Pulsen- til hjernens musik”, som har til formål at forsinke udviklingen af demenssygdom i en tidlig fase ved hjælp at konditionstræning 3 gange om ugen. 

– Vi har nu været i gang med et hold på fem personer i 9 uger, og de fem viser resultater som jeg ikke havde drømt om, siger fysioterapeut Sara Ipsen fra Sundhedscenter Vesthimmerland, som leder projektet.  

Forskning viser nemlig, at når man træner ved moderat til høj intensitet en time 3 gange om ugen, udskiller kroppen et helt særligt stof, der øger skabelsen af nye hjerneceller. Det får med andre ord hjernen til at vokse.

I gang siden marts  
I starten af marts mødte fire mænd og en kvinde op i træningslokalet på Plejecenter Højgaarden. Alle over 65 år og enten diagnosticeret eller i udredning for demens eller Alzheimer.

– Den første måned gik med at vænne kroppen til at blive presset op i højt gear, altså en høj puls. Kort og godt konditions- og intervaltræning på kondicykel og crosstrainer.

Nu hvor alles kondition er i top, viser resultaterne sig med raketfart, siger Sara Ipsen og vi er begyndt at supplere med styrke og balancetræning for at holde kurven gående i opadgående retning.

Pulstræning og musik
Men også et andet vigtigt element indgår i de tre højintensive træningspas om ugen på hver fem kvarter, nemlig musik.

Ligesom man kan opleve det i ethvert motionscenter, hvor musikken pumper ud af højtalerne for at holde kadencen, så er spillelisten anderledes her. Her er det numre fra 50’erne, 60’erne og 70’erne der lyder ud af højtalerne.    

-Musikaliteten er det sidste der rammes hos en person med demens. Musik kan frembringe følelser og minder, som de ellers ikke kan huske, fortæller Sara Ipsen.  

Ud over at musik helt naturligt får os til at bevæge os, så spiller den også direkte til humør og følelsesregister.  

– Også her mærker man en tydelig forskel i forhold til for få uger siden. Ud over at deltagerne har lært hinanden at kende, så socialiserer og taler de med hinanden – og joker sågar med hinanden og os to tilknyttede fysioterapeuter, fortæller Sara Ipsen.  

Lidt af en mirakelkur
Så det er lidt af en mirakelkur vi har gang i.  

Sådan lyder det også fra deltagerne selv og deres pårørende. Bent på 71 år fra Simested kan således igen selv finde ud af at tage tøj på, og er igen bevidst om at han skal tage sikkerhedsselen på når han sætter sig ind i en bil. Desuden fortæller hans kone, at han ikke længere gentager sig selv så ofte.  

Karen på 66 år fra Farsø kan mærke hun er blevet bedre til at huske. Før kom hun tit hjem med kun halvdelen af tingene på indkøbslisten. Nu går det meget bedre. 

Det samme er tilfældet med 78-årige Egon fra Aars, som kan mærke at han er blevet bedre til at huske aftaler og ikke hele tiden skal spørge hans kone.  

Derfor er deltagerne begyndt at joke med hinanden om: ”Mon der bliver ved med at være plads til dem”, med hentydning til de nye hjerneceller der dannes i forbindelse med pulstræningen.      

Skal finde løsning på fortsættelse
1. juli slutter holdet, og Sara Ipsen tror på, at de fem deltagere til den tid vil kunne se endnu tydeligere resultater. 

– Vi følger de danske forskeres procedurer fuldstændig med intensiv træning tre gange om ugen. Så vi må forvente, at vi får de samme resultater og kan forsinke udviklingen af demens og øge livskvaliteten hos deltagerne, siger Sara Ipsen.  

Men hvis træningen ikke holdes ved lige, så stopper effekten, altså med holde demensen i ave. Derfor arbejder Sara Ipsen på, at finde en løsning på, at de fem personer kan fortsætte deres træning, for selv skal hun i gang med et nyt hold til efteråret.  

Håber på hjælp fra frivillige
Jeg har en forhåbning om, at en række frivillige vil træde til og køre træningsprogrammet videre. Deres belønning vil være, at de selv kan træne sig til en god form, siger Sara Ipsen, der også påpeger en anden udfordring. Der er utrolig meget kørsel forbundet med det her. Deltagerne skal hentes og bringes tre gange om ugen. Det håber jeg også de frivillige vil være behjælpelige med.  

Selv har holdet sat sig for, at ville deltage i Farsø Løbet til august. Et mål som havde været utænkeligt for personerne selv for blot få måneder siden.     

Projekt ”På Pulsen – til hjernes musik” er finasieret af en del af de værdighedsmidler, kommunen har modtaget som led i regeringens værdighedsmilliard. 
 

FAKTA: Om På pulsen
Formålet med ”På Pulsen” er, at deltagerne får forbedret deres hukommelse, muskelstyrke, reaktionsevne, balance, kondition, koncentrationsevne, humør og søvn.

To fysioterapeuter tager sig af træningen, der består af både puls- og balancetræning baseret på et nyere dansk forskningsprojekt. Projektet påviste, at motion ved høj intensitet tre gange ugentligt kan forsinke udviklingen af demens og Alzheimers i mild grad og give motionisterne øget livskvalitet.

Et nyt hold starter op til efteråret.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: