test

Historien om Nadim og et opholdssted der hjalp ham videre

FARSØ: I en tid, hvor det hagler ned med kritik af opholdssteder, som tænker materielt fremfor menneskeligt, så dukker en bog op med solstrålehistorien om Nadim. En historie om en i dag 18 årig dreng, som var opgivet af alt og alle, men som blev ledt på rette vej på Opholdsstedet Skjoldborghus i Farsø, og i dag lever et normalt liv som retskaffen borger med fast job, kæreste og lejlighed.

Den tidligere verdensmester i boksning, Gert Bo Jakobsen fra Aars er ansat på Skjoldborghus og har været med til at få Nadim på rette spor.

I dag var der reception på Skjoldborghus i anledning af bogudgivelsen, der altså er en virkelig historie om opholdstedet og en af beboerne. Navnet Nadim er dog opdigtet, af hensyn til den virkelige person bag historien, der nu er kommet videre med sit liv.     

Bogen ”Starten på en million” har to forfattere, Marie Brøgger og Klaus Goldschmidt Henriksen, der er henholdsvis cand. Mag. i pædagogik og uddannelsesstudier ved SPUK(Socialt og Pædagogisk Udviklings- og Kursuscenter) og socialpædagog og chefkonsulent i SPUK.      

Bogen handler om den nu 18-årige Nadim, der siden 2008 har boet på Skjoldborghus. Det er historien om den unge palæstinensers vej ud af et liv præget af kriminalitet, tvangshandlinger og asocial adfærd. Lige fra de tidlige barndomsår og de konfliktprægede teenageår til årene anbragt på Skjoldborghus, går bogen helt tæt på Nadim, hans familie og de pædagogiske medarbejdere, der har arbejdet med ham.    

Nadim har i sin fortid i den grad været asocial – nærmere betegnet, hærgende overfor sine omgivelser. Som 14 årig blev han tiltalt for drab, en tiltale, der dog senere er blevet frafaldet. Han får konstateret ADHD, som har været det udslagsgivende for hans adfærd, lige siden hans barndom. Efter mange anbringelser bliver Skjoldborghus han sidste udvej – og vejen mod et bedre liv og en mere håbefuld fremtid.      

"Starten på en million", er også en beskrivelse af den pædagogik, der udøves på Skjoldboghus. Her er der ikke ansatte med pædagogisk baggrund, men derimod fra det virkelige liv, hvor alle har opnået hvad de ville, om end af en snirklet vej. Altså de bedste motivatorer med en uforbeholden og naturlig indgang til at målet nås ved slid, sejre, nedture, konflikt og samhørighed gennem processen. 

En af de ansatte på Skjoldboghus, som Nadim har fået et helt særligt forhold til er den tidligere verdensmester i boksning, Gert Bo Jacobsen fra Aars, som har været med til at give Nadim den helt rigtige kampånd til et meningsfyldt liv.

FAKTA:
Skjoldborghus
Skjoldborghus er et socialpædagogisk opholdssted, som henvender sig til unge i alderen 12 til 18 år. Skjoldborghus modtager unge fra hele landet og er oprettet med sigte på at være et anbringelsessted til kriminalitetstruede unge, der på grund af deres adfærd vanskeligt kan modtages på andre døgninstitutioner eller opholdssteder. Skjoldborghus blev oprettet i 2005 med midler fra Socialministeriet.  

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: