FARSØ: Himmerlandskød A/S er en avanceret virksomhed, som i det tidligere mejeri i Farsø foretager opskæring og pakning af 40 tons oksekød om dagen. Skærestuen i Farsø beskæftiger 40 medarbejdere og har Søren Andersen som direktør.
I en tid, hvor adskillige slagteriarbejdspladser er flyttet til Tyskland, er det ikke så lidt af en bedrift, at Himmerlandskød har været i stand til at skabe 40 nye slagteri-arbejdspladser midt i Himmerland.
100 pct. sporbarhed fra jord til bord– Vor styrke er, at vi garanterer 100 procent sporbarhed fra jord til bord, understreger direktør Søren Andersen. Når vi får fjerdinger eller halve slagtede dyr fra kreaturslagteriet i Aalestrup, er vi i stand til at lokalisere dyrets oprindelse og slagtetidspunkt. Via det af Lyngsoe-koncernen udviklede sporbarhedskoncept forsynes de udskårne stykker med en stregkode, der på den pakkede vare viser hele historien omkring det enkelte dyr.
Ideen til Himmerlandskød kommer fra Hjalmar Nielsen A/S, hvor kreaturerne slagtes og hvorfra en del af kødet transporteres til videre behandling i Farsø, Her råder virksomheden over 2600 kvadratmeter til produktion og 800 kvadratmeter til lager.
– Himmerland rummer et rigtig godt potentiale i kraft af, at der er meget kvæg, pointerer direktør Søren Andersen. Vi forarbejder kun danske dyr, og Himmerlandskød A/S er i stand til at levere kvalitetsfødevarer til detailhandelen. Takket være vort meget avancerede udstyr kan vi følge og optimere arbejdsprocessen, samtidig med, at vi kan dokumentere, hvilken besætning og hvilket dyr i denne besætning, hvert enkelt stykke kød kommer fra.
Sporbarheden betyder, at kunden i supermarkedet ved at gå ind på internettet via computer eller mobiltelefon kan få hele historien bag det endelige produkt, ligesom der er links til nyttiggørelse af produktet i form af opskrifter m.m.
Udvider med ny linje til hakket kød i år
Himmerlandskød har siden starten etableret en ny detailpakkelinje til 1,6 millioner kr., og i foråret udvides med en ny hakkelinje til 4,5 millioner kr. , så virksomheden kan tilbyde detailpakket hakket oksekød til supermarkederne.
– Vi er optaget af at understøtte produktionen af kvalitetsfødevarer i Himmerland. Det lokale engagement i Aalestrup og Farsø betyder klar gennemskuelighed i processen fra jord til bord samt sikring af gode arbejdspladser på egnen, understreger Søren Andersen
90 procent af produkterne fra Himmelandskød går til det danske marked, mens resten eksporteres – hovedsagelig til det italienske og spanske marked.
Det fremragende erhvervsinitiativ har givet Himmerlandskød Farsø Erhvervsråds pris som ”Årets virksomhed 2010”, ligesom den også er hædret som ”Årets mentorvirksomhed 2010” af Jobcentret i Aars og Vesthimmerlands Kommune.
– Vor produktionschef Jens Rosenkilde er i tæt dialog med Jobcentret, og vi har for øjeblikket fire i praktik. Endvidere udfylder fire, som vi har haft i arbejdsprøvning, nu en plads i skærestuen, oplyser direktør Søren Andersen.
Direktøren for Himmerlandskød er i bestyrelsen for Nordjysk Fødevare Netværk, der med udgangspunkt i Himmerlands Udviklingsråd i Aars, arbejder på at udvikle og implementere sporbarhedskonceptet i dansk fødevareomsætning.