Hestevognstræf på Louns Halvøen

HVALPSUND: Der var mange sommerhusgæster og badeturister, der fik sig lidt af et særsyn lørdag eftermiddag, da en cortege på i alt 7 hestevogne kørte rundt på Louns Halvøen forspændt jydske heste.

Avlsforeningen Den Jydske Hest og lokalforeningen Nordjyden havde arrangeret og inviteret til landsdækkende weekendtræf på Lejrgården og i alt 50 gæster samt 14 heste greb chancen for en hyggelig weekend i den danske sommer, når den viser sig fra dens allerbedste side. Der var deltagere fra Hundested, Præstø og Tinglev, så hele landet var repræsenteret.

Alle mødte ind fredag eftermiddag med eller uden hest. John Sørensen var inviteret til at undervise i brugskørsel med hans fjordhest. Først fortalte han lidt om sig selv og derefter reglerne for brugskørslen. Hesten blev spændt for vognen og forhindringsbanen blev gennemkørt. Det værende sig præcision i at holde et bestemt sted, køre gennem smalle passager, vende på et meget snævert område, bakke ind i en vognport osv. osv. Herefter kunne deltagerne prøve fjordhesten eller give øvelserne et forsøg med egen hest. Uden mad og drikke dur helten ikke, så der var to piger i køkkenet, som sørgede for forplejning hele weekenden med rigt udvalg af hjemmebagte boller, kringle og masser af salat mv.

Lørdag formiddag gik turen så i hestevogn fra Lejrgården ad Hestbækvej via Alstrup til Louns, hvor madholdet serverede frikadeller og kartoffelsalat i den grønne; hestene fik vand og græs samt en velfortjent pause, hvorefter turen gik videre til sommerhusområdet omkring tidl. Louns-Alstrup Skole, Ovenskovgård, Hvalpsund Færgehavn. Næste stop blev Oasen, hvor der blev langet 40 hjemmelavede isvafler over disken i løbet af ganske kort tid. Efter en god pause gik turen videre omkring lystbådehavnen og campingpladsen inden kortegen passerede banestien og kørte ned på stranden tilbage mod Hestbæk og videre tilbage mod Lejrgården.

-En fantastisk tur i et lige så fantastisk vejr, mange glade og sommerklædte deltagere og vi må konstatere, at vi vækkede opsigt på hele ruten, fortæller en af deltagerne, Maia Holmstrand. Der blev taget billeder og tilbudt hvileplads, både de kørende og gående trafikanter var særdeles hensynsfulde og kl. 16 vendte vi tilbage til Lejrgården, hvor hestene fik et velfortjent bad og kom på græsmarken.

Dagen sluttede med et brag af en sommerfest, hvor alle var i godt humør ud til den lyse morgen. Der er et fantastisk sammenhold i og omkring den jydske hest, som er mange andre racer misundelige. Der blev solgt amerikansk lotteri, og den største gevinst var en 2 års hingst, som blev skænket af Niels Holger Fisker, Nibe. Ejeren af vinderloddet kunne dog ikke huse en hingst, hvorfor den efterfølgende blev solgt på auktion.

Efter morgenmad, søndag, tog alle hjem, og der var udbredt tilfredshed om hele weekenden og den fantastiske køretur i og omkring Louns Bredning, en tur på ca. 20 km. Om 2 år gentages weekendtræffet og da går turen til Sjælland.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: