Hestedag på Hessel

HVALPSUND: Idag søndag kan man på Hessels jorde opleve hvordan markarbejdet foregik med heste før mekaniseringen i dansk landbrug og ligeledes prøve hvordan det var at blive kørt i hestevogne før bilernes indtog på vejene.

Der vil blive arbejdet med ægte hestekræfter i marken ved Herregården Hessel på søndag når der indbydes til Hestedag. Dagen byder på et alsidigt program med mange forskellige hesteracer repræsenteret, og de vil alle komme til at vise deres kunnen.

Den gamle herregård vil således lyde af vrinsk og hovslag dagen igennem, hvor hestene vil kunne vise hvad hestekræfterne kan bruges til.

Gammeldags markarbejde med hest
Der vil først være en præsentation af de mange forskellige hesteracer, lige fra jyder til islændere og ponyer. Efter præsentationen vil nogle af hestene køre kaperkørsel, og andre vil blive sat på markarbejde, hvor de vil trække de gamle markredskaber fra museet og vise hvordan der blev arbejdet i gamle dage før traktoren tog over. – En virkelig interessant oplevelse for alle aldersgrupper!.

Dagen byder også på opvisning af islændere og friserheste. Islænderforeningen Hekla kommer til Hessel og giver en forrygende opvisning med bl.a. tølt og flyvpas. Frieserhesten ”Black Magic” fremviser i år Al Capone. Hestene viser alle tre gangarter – skridt, trav og galop. Derudover inkluderer showet dressur ridning, dressur kørsel med vogn og dressur for lange liner. Frieser racen er oprindelig et trækdyr, men har bevist at kunne bruges til både dressur og spring siden. Med deres generelle rolige gemyt er de også dejlige skovturs heste, der vækker en del opmærksomhed med deres sorte pels og pragtfulde lange man og hale. Showet viser flere typer heste for folk i alle aldre og med forskellige interesser i brugen af hestene.

På vejene omkring Hessel vil det være muligt at få sig en tur i hestevogn, nemlig den såkaldte kaperkørsel.

I Lunden vil rideklubben Stald Vældgård stå for trækture for børnene. Smeden vil være i gang i den gamle smedje, formentlig med hestesko. Hessel væverne vil være ved vævene, og der vil også være mulighed for selv at prøve at væve.

Caféen vil være åben, ligesom den øvrige del af Hessels museum naturligvis vil være åben.

Bag Hestedagen står Støtteforeningen Hessels Venner i samarbejde med museet.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: