HVALPSUND: Lidt royal har man lov at være !. For et års tid kom det i stand, at de økologiske roer, der bliver dyrket på Hessels jord, ender som foder i de royale rådyrs maver, som lever omkring den kongelige jagthytte i Trend.
Karlelaug tog kontakt til skovfoged
Det var Jens Ole Rask fra Haubro der fik kontakten til skovfoged Peter Damgaard, fortæller Kaj Laursen, ligeledes fra Haubro, da han her i efterårsferien sammen med resten af Karlelauget på Hessel er i gang med at tage roerne op.
-Det er almindelige foderroer og de ser fine ud. De skal nok falde i rådyrernes smag, forsikrer Kaj Laursen.
4 vognfulde roer kørt til jagthytten
Torben Carøe Sørensen, som også er i roemarken her i efterårsferien, var med til at fragte de fire læs roer til jagthytten sidste år, og han regner med at tage turen igen i år.
-Vi kørte fire vognfulde afsted med traktor og aflæsservogn. Roerne blev læsset af, nogle med håndkraft, fortæller Torben Carøe Sørensen. Jeg går ud fra at Peter (Damgaard) fik dem kulet ned efterfølgende, så de kunne bruges som vinterfoder.
Kvart tønder land med økologiske roer
Den kvarte tønde land blev sået til med roer i slutningen af april og siden er marken blevet passet og plejet.
-Der er blevet renset og hakket i rækkerne et par gange, fortæller Torben Carøe Sørensen, der også var ude med såmaskinen.
Skiltede med leverancen på optogsvogn
Det var også Torben Carøe Sørensen, der i forbindelse med Hessels deltagelse i Havnefest optoget i Hvalpsund i sommers, med et skilt på høstvognen gjorde opmærksom på at Hessel leverer roer til Jagthytten i Trend.
Og det er selvfølgelig en historie, der nu hvor roerne høstes, følges op på.
Roerne skal op inden frosten sætter ind
Roer skal tages op inden frosten for alvor sætter ind. Frost gør dem bløde og uspiselige. Der holdes derfor ekstra øje med nattetemperaturen i disse dage. Toppen må endelig ikke kappes af hvis der udsigt til frost inden roerne kommer op af jorden.
-Så lader vi dem være, for så er de fortsat beskyttede, siger Torben Carøe Sørensen.
I starten af ugen blev de første rækker roer taget op.
Først blev toppene manuelt hakket af med et ”aftopningsjern”. Herefter blev en såkaldt elevator-roeoptager som var meget almindelig i 1960’erne og 70’erne kørt frem for at tage roerne op, og via sit tårn læsse dem i vognen som kører ved siden af.
Skal kules ned til vinteren
-Når roerne er afleveret ved jagthytten skal de kules ned. Det gøres ved at der graves ca. 20 cm. ned i jorden, fortæller Kaj Laursen. Heri lægges roerne og de fores med halm og tildækkes med enten plast eller jord, som man gjorde i gamle dage. Igennem vinteren finder man så de frostbeskyttede roer frem til dyrene. Roerne flækkes med en spade eller køres igennem en roerasper inden de serveres for dyrene.
Torsdag kan der skæres roelygter på Hessel
Man kan også bruge roer til andet end foder, f.eks. til roelygter. Ud over se hvordan man tager roer og kartofler op på Hessel her i efterårsferien, så vil børn og voksne torsdag få mulighed for at skære en roelygte ud over de mange andre håndværk som de kan afprøve i værkstederne på Hessel her i efterårsferien.