HVALPSUND: På søndag er der høstdag på Hessel, som er en af museets helt store aktivitetsdage.
Særlig fokus på brylluppet på Hessel
På Hessel har årets tema gennem hele sæsonen været brylluppet mellem forvalter Wilhelm Bruhn og herremandens datter, Kristine Elle, der blev holdt den 9. juli 1872. Det kommer især til udtryk i Hessels stuehus og således også i forbindelse med høstdagen, hvor der traditionen tro er bryllupsoptog med hestevogne.
Men inden bryllupsfølget drager afsted, så vil der være særligt fokus på brudekammeret i stuehuset. Brudesengen stammer nemlig fra Herregården Lundgaard ved Overlade. De nuværende ejere af Lundgaard, Britt og Per Bach Laursen, vil være til stede – og de vil sammen med alle andre tilstedeværende ved høstdagen, få fortællingen om brudesengen, som altså kan knyttes til Lundgård og slægten.
Når bryllupsoptoget efterfølgende drager afsted, så er det med at lægge mærke til brudeparret. Det er digitaliseringsminister- og ligestillingsminister Marie Bjerre og hendes mand, der spiller rollen som brudeparret. Hestevognsoptoget består i øvrigt af fem flotte hestevogne, som kører en tur gennem Hvalpsund og efter besøg ved Friplejehjemmet Hesselvang ender tilbage ved Hessel, hvor følget drikker kaffe i laden.
Det er i øvrigt anden gang at Marie Bjerre deltager som aktør i høstdagen. Sidste år var det i marken som høstpige i forbindelse med høstspillet. Hun synes, at høstarrangementet på Hessel var så god en oplevelse – også for hendes mand og børn, at hun straks tilkendegav at hun gerne vil komme igen som aktør.
Ud over at spille brud på Hessel i år har hun også fået opgaven at sige et par ord i forbindelse med åbningen af Høstdagen. Også formand for Herregården Hessel, Holger Jessen, vil byde velkommen til høstdagen.
Høst med veteran høstmaskiner
Herefter vil alle de gamle maskiner der deltager i høsten blive præsenteret af Torben Larsen, som er en del af Morsø Traktormuseum. Det sker på den måde, at når de én efter én passerer ved Hessels port, vil de blive præsenteret historisk og hvem der er deres nuværende ejer.
Herefter går alle veteranmaskinerne i gang med høstarbejdet på marken mod syd ved Hessel. Her er der selvbindere, traktorer og mejetærskere, som peger mere end 50 år tilbage i tid. Det er også lykkes at få et damptærskeværk til at vise, hvordan man tidligere tærskede korn.
Høstspil med hovbønder
Traditionen tro vil der på høstdagen også blive høstet med le, som det foregik i 1800 tallet og før. Høsten foretages af hovbønder, som har hoveripligt på Hessel. Forhåbentlig har alle hovbønderne fået efterset og slebet leerne, så de er klar til at gå i gang med at høste. Kratterne, som høstpigerne bruger til at forme stråene til neg, vil blive nøje efterset på gårdspladsen af den strenge men retfærdige ladefoged som har ansvaret for at høsten kommer i hus. Efter at redskaberne er blevet godkendt af ladefogeden, går man i samlet flok til marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged. Der er dog en af karlene som får en tår over tørsten, og det kommer han til at bøde for på træhesten på Hessels gårdsplads. Igen i år har lokale politikere, herunder borgmester Per Bach Laursen sagt ja til at deltage i høstspillet. Høstspillet slutter af med høstgilde med æbleskiver på gårdspladsen.
Alle Hessels laug er i gang
Rundt på gården har de forskellige laug gang i håndværk. Smeden, trædrejeren og rebslageren viser frem og hjælper børnene med selv at lave håndværk. I køkkenet er smagsprøver på kransekage, da det var det, som blev serveret som dessert ved brylluppet for mere end 150 år siden.
Om formiddagen spilles der folkemusik på gårdspladsen. Traditionel folkedans ses på plænen bag cafeen. Her er der også mulighed for at smage brød bagt med forskellige kornsorter og købe godt mel med hjem. I lunden står snapse- og øllauget og deler smagsprøver ud. Rundt på herregården er der boder, hvor man kan købe hjemmelavede varer.
Museets mange frivillige er den dag suppleret med ekstra hjælpere, så der overalt er aktiviteter, underholdning og servering til de mange gæster.