HVALPSUND: Årets tema på Herregården Hessel – ”Herskab og tjenestefolk”, kommer i den grad til syne, når den traditionelle Høstdag på Hessel finder sted på søndag.
Brylluppet i 1872 og tiden med fæstebønder
Tiden spoles tilbage til 1872, hvor brylluppet stod mellem herremandens datter Kristine Elle og forvalteren Wilhelm Bruhn. Imens hundser lade- og ridefogeden med fæstebønderne, der skal i marken for at høste herregårdens afgrøder.
Mens herskabet fester, slider tjenestefolkene. En folketælling fra 1870 viser, at der på Hessel var 9 tjenestekarle og 3 tjenestepiger. Det har der sandsynligvis også været i 1872, hvor brylluppet stod.
Høstdagen levendegør flere tidsperioder
Mens brylluppet står som i 1872, står høsten for fæstebøndernes vedkommende som i 1850, også under Herremanden Elle. Men dette er ”kun” to af de tidsperioder som Høstdagen levendegør om livet på landet i fordums tid. Høstdagen beskriver tiden fra 1850 og lidt over hundrede år frem, så der er masser af lokal Danmarkshistorie at være vidne til, hvad enten man er barn eller voksen.
Starter med åbningstale ved Bjarne Laustsen
Dagen begynder kl. 10, hvor der vil være stemningsskabende musik af Kulturskolens Folkemusik Orkester på gårdspladsen. Dernæst skydes festlighederne i gang med åbningstaler ved folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) og Hessels bestyrelsesformand Holger Jessen.
Historie gennem fortælling, høstspil og aktiviteter
Besøgende på dagen kan få indblik i gammeldags høst og gårdlivet gennem blandt andet fortællinger, høstspil og aktiviteter. De mange laug på gården vil være i fuld sving med et væld af forskellige typer håndværk, som man også selv kan prøve kræfter med. I år kan Hessel præsentere flere flotte dragter, som er blevet foræret eller blevet syet til brug på høstdagen.
Derudover vil der være masser af musik, folkedans og spændende boder med smukke hjemmelavede varer, og smagsprøver hos snapse- og øllauget. I løbet af dagen vil der være mulighed for veterantraktor-rundture og kaperkørsel med hestevogn.
Veteran høstmaskiner
På høstdagen skal der selvfølgelig også høstes mekanisk på markerne ved herregården. I den forbindelse vil Hans Larsen fra Morsø Traktormuseum fortælle om de gamle veteranhøstmaskiner. Her vil man kunne opleve selvbindere, traktorer og mejetærskere, såvel som et damptærskeværk, som viser hvordan korn blev tærsket i gamle dage. Senere vil høstfolk drage til rugmarken med udsigt til Limfjorden, hvor der skal høstes med le, under overværelse af lade- og ridefogeden.
Marie Bjerre spiller igen bruden Kristine Elle
Om eftermiddagen finder så bryllupsfesten sted. Brylluppet i 1872 gengives – nu 152 år senere, med digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre og Jan Bjerre Holst i rollerne som brudeparret. I hestevogne kører brudeoptoget fra Hessel til Friplejehjemmet Hesselvang, gennem Hvalpsund og tilbage til Hessel. Her mødes parret og gæsterne til et festopdækket kaffebord i Hessels lade. Høstdagen slutter med folkedans bag laden.
Høstdagen er den vigtigste dag på året
For Herregården Hessel er høstdagen den vigtigste dag på året, da høstudbyttet er væsentlig for hvordan man vil klare sig gennem det følgende år. Denne festlige dag får museets dygtige frivillige også endnu flere hænder til at levendegøre vores kulturarv.
/cf