Håndkirurgi i bedste hænder

FARSØ: Som Støtteforeningen for Farsø Sygehus har for kutyme – når der kommer nye specialer til Farsø Sygehus, er at byde velkommen, og få en kort snak om hvad specialet får af betydning for sygehuset i Farsø.

Derfor var Støtteforeningen forleden forbi sygehusets nye håndkirurgiske afdeling for at hilse på overlæge og håndkirurg Hanne Dalsgaard.   

Rykket til Farsø
Håndkirurgien flyttede ind på Farsø Sygehus 1. februar i år og har ud over egen operationsstue også egne ambulatorier.

Ligesom sygehusets øvrige kirurgiske specialer hører håndkirurgien under Aalborg Universitetshospitals specialer. Som det også er tilfældet med de øvrige kirurgiske specialer, henvises patienterne til operation i Farsø. I halvdelen af tilfældene sågar som akutte operationer og altså ikke planlagte/ elektive operationer som man ellers skulle tro. 

Hanne Dalsgaard fortæller: 

I Region Nordjylland er der tre afdelinger der beskæftiger sig med håndkirurgi.

I Frederikshavn tager man sig af de ukomplicerede og planlagte operationer, såsom springfinger og afklemte nerver. Operationer der typisk tager 15-20 minutter at gennemføre i lokalbedøvelse.  

I Aalborg og Farsø forholder det sig anderledes. Her tager man sig af de mere komplicerede operationer herunder akutte operationer. Her kan operationer tage fra en halv time til flere timer. I de fleste patienters tilfælde, bliver de sendt hjem samme dag som operationen er foretaget.    

Det være sig komplicerede håndleds- og fingerbrud, som ikke kun kan klareres med skinne og gips. Det kan også være ledskred og skæreskader. Sidstnævnte kan være med overskårne sener og nerver, som skal syes sammen.      

Stadig flere operationer i Farsø
Næsten alle de akutte håndoperationer foretages i Farsø, fortæller Hanne Dalsgaard. Det skyldes, at vi i Farsø har vore egne operationsstuer, hvilket ikke tilfældet i Aalborg, hvor der er rift om operationsstuerne til anden ortopædkirurgisk og akut kirurgi.
 

Førstehåndsfordelingen i akutmodtagelsen er således, at traumepatienter, som kan have pådraget sig flere skader på kroppen behandles og opereres i Aalborg.  

I sådanne tilfælde kan det være hensigtsmæssigt at en håndkirurg drager til Aalborg for at operere, siger Hanne Dalsgaard, men omvendt kan det også være sådan at en patient med flere komplicerede brud kommer til Farsø for at blive opereret indenfor flere af de ortopædkirurgiske subspecialer på Farsø Sygehus.  

Optimeret samarbejde
-Vi har et særdeles optimeret samarbejde på Farsø Sygehus, hvilket også er årsagen til antallet af operationer og ambulatoriekonsultationer er så højt. Vi er hurtige til at omstille os og finde en løsning, så såvel akutte som elektive operationer gennemføres.
 

Farsø har ca. 120-150 ambulatoriebesøg om ugen, som dækker forundersøgelser til planlagte operationer, akutte kontroller og kontrol efter operationer. Derudover foretages 16-20 operationer i Farsø om ugen, hvoraf langt de fleste er akutte operationer efter skader. Ideelt burde operationskapaciteten være det dobbelte.  

Gerne flere håndkirurger
P.t. er der 4 håndkirurger med base i Farsø.
 

– Det mest optimale vil være 7, fortæller Hanne Dalsgaard, på den måde vil kapaciteten være fuldt udnyttet       

Hanne Dalsgaard roser samarbejdet i Farsø som er årsagen til de gode resultater og høje effektivitet.  

-I Farsø er afstanden lille for handling og ikke mindst er viljen til samarbejde stor. Det er helt klart Farsø Sygehus’ force og et kæmpe plus for håndkirurgien efter at den er rykket til Farsø.        

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: