Grundlovsfest i Gislum Præstegård

GISLUM: Den traditionsbundne grundlovsfest i Præstegården i Gislum blev et tilløbsstykke.  Rigtig mange besøgende gæstede i løbet af eftermiddagen og aftenen præstegårdshaven

Eftermiddagen var også i børnenes tegn med et lille børnedyreskue, hoppeborg mm. Børnene fremviste hamstere, kyllinger, marsvin, mus, slange og store og små hunde.

Smukke, søde og velplejede kæledyr, som alle børn fortjente stor ros for. Det var umuligt at vælge en vinder, alle børn var vindere og fik en lille præmie og en dyrskuerosset overrakt af borgmester Per Bach Laursen.

Borgmester Per Bach Laursen var ud at være grundlovstaler også præmieoverrækker i dyreskuet. Han fik naturligvis også en snak med børnene om deres kæledyr.

Sommervejret var fantastisk og mange benyttede eftermiddagen til at følge med i børnenes arrangement og glade leg samt slå en sludder af med venner og bekendte, mens der blev trakteret med kaffe og kage.

Kl. 17 blev grillen tændt og de fremmødte kunne tilberede den medbragte mad inden årets grundlovstaler borgmester Per Bach Laursen gik på talerstolen kl. 19. Det blev en tale med fokus på frihedsrettigheder, selvstændighed, menneskerettigheder, indflydelse og nærdemokrati. Per Bach Laursen satte grundlovsfejringen ind i en historisk kontekst fra enevældens tid over til grundlovens indførelse for 174 år siden og frem til i dag med overstået pandemi og med uro i verden. Krigen i Ukraine har ændret meget også lokalt. Demokrati er for mange en selvfølge, men det er det ikke. Vi må værne om vore grundlov, frihed, selvstændighed og værdier. At vi i Danmark har det, vi har i dag, skyldes noget meget dansk – at vi i generationer har været gode til at overlevere til næste generation. Menneskerettigheder og frihed bliver et fokuspunkt for kommende generationer.

Det er Per Bach Laursens opfattelse, at som helhed fungerer det danske folkestyre ganske udmærket – også når det kommer til nærdemokratiet. I Vesthimmerland er alle opstillede partier med i konstitueringen. Det betyder at alle får indflydelse. Det glæder borgmesteren, for det betyder at alle befolkningsgrupper kan se sig i byrådet og se, de har en stemme der.

Lokalpolitisk berørte borgmesteren også den kommunale økonomi og de udfordringer kommunen ligesom andre kommuner står med i forhold til prioriteringen af de økonomiske midler. Det er jo byrådets pligt at forestå den prioritering og træffe de nødvendige valg.

Ikke uventet kom Per Bach Laursen også ind på kommunens strategi i forhold til aktivt at gå ind i den grønne omstilling, noget man fuldt ud er klar over giver ballade, hvorfor han også fandt det vigtigt at pointere, at projekterne skal have en økonomisk værdi for Vesthimmerland, og at der skal være opmærksomhed på kompensation til de nærmeste naboer til tiltag, som medfører gener.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: