FARSØ: I anledning af 150- året for Johs. V. Jensen og Vesthimmerlands Kulturuge 10 var der her til eftermiddag åbning af en særudstilling med lokalhistoriske fotos med navnet ”Farsø fra bondeby til stationsby 1873 til 1950.
Udstillingen finder man i Farsø Rådhuscenter, og ved åbningen var der stuvende fyldt med interesserede i udstillingslokalet.
Bag udstillingen står Johs. V. Jensen Museet i samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn. Det er museumsleder Peter Hørup, der har tilrettelagt, har fundet billederne og har skrevet ordene til såvel udstilling som bogen der knytter sig til.
”Jeg skal forsøge, at være på forkant – også selvom jeg er historiker og arbejder med fortiden. Derfor gad jeg nok vide, hvordan Chat GBT kan hjælpe mig i forhold til denne introduktion. Chat GBT er en online information, hvor skolebørn kan få skrevet en stil for sig eller få lavet et referat af en lang bog som de så kan indtaste. Jeg gav Char GBT en enkel besked ”Fortæl om Farsøs historie” og ”Hvad er forholdet mellem Johs. V. Jensen og Farsø. Jeg vil sige, at det er en lidt alternativ virkelighed som beskrives”.
Peter Hørup, Museumsleder for Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet, Farsø
Det var derfor også Peter Hørup der bød velkommen og knyttede en morsom anekdote omkring korrekte data i forbindelse med lokalhistorie. Ligesom mange andre har Peter Hørup nemlig afprøvet Chat-GPT, som på det seneste har været til stor debat omkring valide data. Peter Hørup kunne konstatere at en søgning på Farsø by og Johs. V. Jensen gav en helt anden ”historie” end vi kender den.
Han kunne bl.a. meget morsomt fortælle, at Chat-GBT fortæller Farsø er en færgeby ved Limfjorden og især er kendt for sit kloster. Omkring Johs. V. kunne det fortælles, at han kun boede i Farsø i en del af sin barndom, da familien flyttede til Vestjylland i 1884.
-Det er derfor rigtig godt, at vi har lokalhistorisk arkiv, så den virkelige og rigtige historie ikke bliver fordrejet af algoritmer og robotter, lød det fra Peter Hørup.
Museumsleder for Vesthimmerlands Museum, Broder Berg, som var udstillingens åbningstaler fortalte også om vigtigheden af de lokalhistoriske arkiver og de mange frivillige timer der bliver lagt i at registrere billeder og historier til eftertiden. Men også for at kunne lave en udstilling som denne.
Udstillingen ”Farsø fra bondeby til stationsby 1873 til 1950” viser byens udvikling fra 150 beboere til 1.150 beboere, og hvem som bor her. Farsø blev en af de nye ”byer-på-landet”. Udviklingen falder sammen med fotografiets udbredelse og perioden er derfor uhyre veldokumenteret og viser historien og den identitet der knytter sig til bygninger i Farsø. Ud over fotos af huse, så er der også fotos af familier som dokumenterer de sociale skel og hvordan de boede.
Den lokalhistoriske udstilling i Farsø Rådhuscenter er åben i butikkernes åbningstid.