test

Glade skraldemænd fik baghjul!

VESTHIMMERLAND: Borgerne i Vesthimmerland var ikke i tvivl: De ville gi’ renovationsfolkene fra Renovest bedre arbejdsforhold. Derfor har næsten alle fulgt de nye regler for, hvordan affaldscontaineren skal vende med hjulene ud ad. Resultatet er et mærkbart bedre arbejdsmiljø.

– Vi er glade. Borgerne har lyttet til os og handlet derefter. At vende og placere containeren korrekt kan måske virke som en detalje, men det har en stor effekt, som gør vores hverdag lettere, lyder de positive meldinger fra teknisk chef Susanne Nielsen fra Renovest i Løgstør.

Arbejdstilsynet og kommunerne har regler for hvordan affaldscontainere skal håndteres. Hos Renovest vil man gerne gøre det nemt for alle parter.

– Det behøver ikke være særligt kompliceret. Det handler blot om, at vi skal have plads til at tage containeren. Det er OK at stille containeren med siden til, stille den frit, eller sætte den frem til vejen. Overordnet handler det om sikkerhed og sundhed, beretter Susanne Nielsen.

Hårde hunde skal også plejes
En skraldemand tømmer i snit 250 affaldscontainere på mellem 20-40 kilo om dagen. Og når det gælder papirspandene er det virkelig tunge sager – en 240 liters vejer op til 80 kg. Ensidige, gentagne løft og bevægelser, der kræver god fysik og teknik, hvis belastningsskader skal undgås. Succesen med at få baghjul, har skabt glæde blandt medarbejderne på Renovest.

– Skraldemænd er pr. tradition nogle ’hårde hunde’, men det kræver jo sin mand at løfte op til 7,5 tons hver dag året rundt og samtidig gå typisk mellem 8–12 kilometer om dagen, fortæller kørselsleder Per Sørensen fra driftsafdelingen på Renovest. Arme, skuldre og ryg er naturligvis særligt udsatte. Vi forsøger hele tiden at forebygge – dels gennem kurser i løfteteknik dels ved at tilbyde fysioterapi m.v.

Myten om, at renovationsfolk er på akkord, og dermed knokler løs for at holde tidligt fri holder ikke. Hos Renovest køres ikke akkord. En relativ høj gennemsnitsalder for medarbejderstaben vidner om, at de tager arbejdsmiljøet alvorligt og ønsker at være på forkant.

–  Har borgerne styr på adgangsforholdene, har vi styr på afhentningen. Det handler i bund og grund om at passe på sig selv og hinanden. Ingen er interesserede i nedslidte medarbejdere. Og rent samfundsøkonomisk er det jo en rigtig god forretning at sikre et sundt arbejdsmiljø. Så at borgerne har givet os baghjul er bare herligt!, lyder det konstruktivt fra kørselsleder Sørensen.

Stor opbakning
– Renovest vil som affaldsselskab, gerne medvirke til at gøre en forskel – både for medarbejdere og for borgerne. Affald er vores fælles ansvar. Borgerne er i høj grad en medspiller. En lille ting som at placere containeren ’rigtigt’, gør det hele meget nemmere. Vi er godt klar over at containerne er konstrueret lidt ‘uhensigtsmæssigt’, men de er lavet før lovgivningen blev ændret. Derfor tilbyder vi i visse situationer en låg i låg-løsning uden betaling.

Vi har oplevet en stor opbakning blandt borgerne, men mangler stadig at få de sidste 10 % med. Som udgangspunkt er vi fleksible og giver folk to chancer for at følge retningslinierne. Men 3. gang tager vi ikke affaldet med – og gør de pågældende borgere opmærksomme på, hvorfor de ikke har fået tømt deres container. Vi vil gerne ha’ baghjul af alle borgere!, er den venlige melding fra Susanne Nielsen.

FAKTA: 

  • Containeren behøver ikke direkte at vende med hjulene ud ad. Det er ok at stille containeren med siden til, stille den frit, eller sætte den frem til vejen.
  • En skraldemand hos Renovest går typisk mellem 8 – 12 kilometer om dagen.
  • En skraldemand hos Renovest løfter i snit 250 affaldscontainere på mellem 20-40 kilo om dagen. Det bliver til mere end 7,5 tons dagligt.
  • En 240 liters spand til papirindsamling vejer op til 80 kg.
  • Renovest har ca. 15.500 husstande + 4.300 sommerhuse som bliver besøgt hver uge + papirindsamling. Det bliver til mere end 1 mio. tømninger om året.

 

Renovest kører ikke akkord

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: