Gidsler i den grønne omstilling

Rikke Jørgensen

Rikke Jørgensen

Af: Rikke Jørgensen, Farsøvej 107, Bestyrelsesmedlem i Sjørupgaarde Landsbyråd

Bosætning og grøn omstilling fyldte meget ved sidste lokalvalg. Begge meget relevante emner for en kommune som Vesthimmerland, som kæmper med et nedadgående indbyggertal. Landområderne bliver mere og mere affolket. Skolerne i de små byer lukkes. Butikkerne kan ikke gå rundt og den offentlige trafik kommer ikke længere helt ud i yderområderne. Det er trist, men efterhånden virkeligheden i en stor del af denne kommune.

For mig er det vigtigt at skelne mellem at bo på landet på en landejendom eller i et hus, med skov og marker som nærmeste nabo, kontra at bo i en lille landsby. Begge dele går ind under betegnelsen landdistrikt, men jeg mener, at der er en kæmpe forskel på de to ting. En ting er vi i landdistrikterne dog fælles om, når nærområderne forringes mere og mere for hver år der går, -ja så har det konsekvenser for vores dagligdag.

Men os der er bosat udenfor landsbyerne er i forvejen vant til at køre efter alt. Så når de små lokale forretninger lukker, skolen lukker og busstoppestedet nedlægges, ja så skal vi ”bare” køre lidt længere og måske i en anden retning. Vi er også vant til, at der er en del udgifter der pålægger os selv, fordi vi har valgt at bo, som vi gør. Ofte kræver det 2 biler at bo på landet. Egen vandforsyning er på egen regning. Vi skal selv sørge for vores varmekilde (træpiller, varmepumpe, jordvarme ect.). Skal vi have lagt fibernet ind, er det på egen regning. Mobildækningen er generelt dårlig, selv om vi formentlig betaler de samme abonnementpriser, som folk bosat i de større byer. Det kan i perioder betyde nogle meget store ekstra udgifter, fordi vi har valgt at bo, hvor vi gør. Men det gør ikke noget, så længe vi kan få lov at have naturen omkring os. Det er jo derfor vi har valgt at bo, som vi gør.

Jeg har boet i Vesthimmerlands kommune i 32 år. Jeg bor på en landejendom lige uden til Uhrehøje Plantage. Valget på at slå sig ned netop her handlede i høj grad om natur, skov og vand, store vidder, fred og ro…. Gode ridemuligheder, gode steder at lufte sine hunde osv. Muligheden for et godt liv for mennesker og dyr på landet. Det vil sige, at vi har investeret store mængder af både tid og penge, fordi vi havde en forventning om, at her skulle vi blive boende til alderen engang ville sætte en stopper for det.

VE-anlæg
Som vi har kunnet læse i bl.a. vores lokale ugeaviser det seneste stykke tid, har Vesthimmerlands Kommune modtaget 12 ansøgninger på etablering af VE-anlæg. Kæmpe områder med opstilling af solceller og vindmøller. I hvert af disse områder er der naboer, som vil blive berørt i større eller mindre grad.

Her hvor jeg er bosat, er der ansøgt om at anlægge en solcellepark på 160-180 ha. og det er altså ikke et af de største projekter, der pt. er med i ansøgningsfeltet hos kommunen. Men det giver alligevel grobund for bekymringer, både m.h.t. forurening, hvilke stoffer vil der med tiden siver ned i jorden og vores grundvand, når disse parker har stået i vind og vejr i flere år. Og hvem sørger for at fjerne dem (og en evt. forurening), når de engang er udtjent, og ikke længere er den foretrukne grønne energikilde, fordi udviklingen formentlig har kastet nye muligheder af sig. Bliver vi dermed en skraldespand for store (internationale) virksomheder og kapitalfonde, som bevæger sig videre, når afkastet mindskes.

Bliver vi stavnsbundet til vores boliger? Ingen gider være nærmeste nabo til en solcellepark, jeg gider i hvert fald ikke. En ting er værdiforringelse, men kan man overhovedet sælge, når den tid kommer? Og istandsættelse og renovering, vil det overhovedet kunne betale sig? Desuden lyder det i pressen, at realkreditforeningerne har meldt ud, at de ikke vil give lån i boliger placeret op af solceller eller vindmøller, hvilket jo unægtelig stiller os boligejere rigtig dårligt med henblik på at sælge.

En anden bekymring er støj og visuel forurening. Solpaneler op til 3,5 meter i højden, hvor nogle af de paneler der nævnes, vil kunne dreje efter solen. Det vil unægtelig kunne høres, når så stort et antal paneler vender på en gang. Hvordan lyder det efter 15-20 år, når materiellet er godt slidt? Udseendet af en sådan park er jo heller ikke det de fleste vil betegne som attraktivt, og en anden gene vil være panelernes blanke overflader, der kan give et voldsomt genskær fra nogle synsvinkler

Og hvad med det vilde dyreliv og de fredede områder, kan der bare gives køb på det med diverse dispensationer? Læbælter, og dermed skjulesteder for dyrene, der fjernes for at gøre områderne så produktive som muligt.

Grøn omstilling, det tror jeg generelt ikke, der er nogen, der er imod, men hvordan det så skal udformes, ser vi nok meget forskelligt på. Personligt mener jeg, at solceller burde placeres på hustage, industribygninger, store staldbygninger, hovedsalig i industriområder, hvor de hverken skæmmer eller optager direkte plads i naturen. Eller langs motorveje, hvor vi i forvejen allerede har ”ødelagt” miljøet for både mennesker og dyr. Der kunne f.eks. stilles krav om at alle nye huse og renoveringer af ældre hustage indebar opsætning af solpaneler. Grøn omstilling er vigtig, men lige nu går alting meget hurtigt, og jeg er bange for at det vil resultere i nogle forhastede beslutninger, som vi kommer til at mærke konsekvenserne af i mange år frem, såfremt man ikke tænker sig rigtig godt om.

Kære politikere
Der mangler en overordnet plan/ramme for hvor og hvordan der reelt skal produceres vedvarende energi i Vesthimmerland, eller er det fordi I seriøst mener, at der skal kunne ansøges om at placere solceller og vindmøller over alt i kommunen, bare nogle af VE-kriterierne opfyldes. Tænk nu over, hvad det på sigt vil betyde for bosætning i landområderne i kommunen, hvis I ”plastrer” hvert et lille hjørne med dårlig landbrugsjord (et VE kriterie) til med VE-anlæg. Oftest er det nogle af de steder med den dårligste landbrugsjord, der indgår i det smukkeste landskab, så udlæg det dog til mere vild natur. Det er også godt for den grønne omstilling, og at der skal plantes mere skov i Danmark, er jo også en af de målsætninger, som vi i Danmark har forpligtiges os på. Der snakkes ofte om ønsket om øget bosætning, men hvis I ønsker at tiltrække indbyggere til landområderne, er I nødt til at værne om naturen. Naturen er i høj kurs i disse dage, og det er den, der skal tiltrække folk til at bosætte sig i Vesthimmerland. Vi har brug for mere natur, og rejsning af mere skov giver også plus i CO2 regnskabet. Natur sælger huse/ejendomme og tiltrækker turister, alt sammen godt for kommunen. Derudover vil det kunne hjælpe med at understøtte levevilkårene for de vilde dyr og øge biodiversiteten. Giv naturen mere plads, det har værdi for både dyr og mennesker. Hvis kommunen vil promovere sig på fantastisk natur, så er man også nød til at investere i den, ikke skæmme den.

Kære politikere, det virker ikke, som om I været godt nok forberedt på at der ville komme så mange ansøgninger om at etablere vedvarende energi, hvilket resulterer i, at I først nu skal klædes på til at træffe de svære og meget omfangsrige beslutninger, som unægtelig vil få store konsekvenser for rigtig mange mennesker og dyr i denne kommune. Det er selvfølgelig prisværdigt, at I ønsker at sætte jer bedre ind i, hvilke typer anlæg, som der er søgt om mm., men jeg føler ikke rammerne er tydeligt nok udstukket for hverken ansøgere eller borgere. Hvis der ikke inden for en overskuelig fremtid tages en beslutning om hvor disse VE- anlæg kan blive placeret, vil ingen jo hverken købe eller investere i ejendomme som potentielt kan blive nabo til et VE-Anlæg. Omvendt vil os, der bliver berørt søge væk, og hvem vil turde købe ejendom i Vesthimmerlands Kommune igen med mulighed for samme udfald. Der burde blive fastlagt helt bestemte områder til denne type af industri. Enhver anden industrivirksomhed vil blive henvist til netop et industriområde, men når det kommer til grøn omstilling, er det som om planloven er fuldstændig ophævet?

Strandby, solceller og fjernvarme – Esmann Energi
Med udgangspunkt i bilagsdokumentet fra Teknik- og Miljøudvalgsmødet 4. september punkt 176 vedr. ansøgernes forhold til VE-kriterierne står der bl.a. at projektet Strandby, solceller og fjernvarme, gerne vil bidrage med forbedrede muligheder for rekreativ anvendelse af arealerne omkring Uhrehøje Plantage og at solcellerne skal være en del af oplevelsen. Helt seriøst, jeg bliver så provokeret af den form for spin. Rekreative områder beskrives som grønne områder, der fordrer rekreation og afslapning, og det har jeg meget svært ved at se er lig med 160-180 ha. fyldt med stål og glas, der på alle måder skæmmer naturen og ikke kan skjules af nogle få rækker randbeplantning. Til start lagde Esmann Energi ud med at ville anlægge mountainbike ruter og lysløjper imellem solcellerne, indtil han opfangede at dette tiltag i hvert fald ikke var populært hos de lokale beboere, og så meget for dialogens vej. Desuden kan jeg slet ikke genkende beskrivelsen af åben dialog og inddragelse af borgerne i lokalområdet. Min oplevelse har været, at man har valgt at tage fat i folk enkeltvis, få lavet nogle aftaler og få lukket munden på dem. Man har fremlagt nogle ideer uden egentlig at have forståelse for, hvad det er de mennesker, som reelt bliver berørt, ønsker. Og her tænker jeg på de mennesker, der får udsigten til solcellerne og ikke på dem (Strandby borgerne), som får tilbud om en varmeløsning og penge fra en ”lokalt styret fond”.

Ud fra referatet fra mødet den 4/9-2023 kan jeg læse at klima- og miljøudvalget vægter den del, der omhandler varmeprojektet til borgerne i Strandby højt. Det synes jeg dog umiddelbart er lidt tankevækkende, da jeg har ladet mig fortælle af fagfolk, at den løsning Strandby borgerne tilbydes, ikke er specielt fordelagtigt på længere sigt. Mindre varmeforsyninger har desuden vist sig ikke at være specielt rentable, da de er for dyre at drive. Prisen for at blive tilkoblet varmeforsyningen afhænger desuden af tilslutningen til projektet, som i forvejen med en forventet høj tilslutning, synes dyr. Samtidig fornemmer jeg også, at boliger i Strandby kan være svære at sælge bl.a. pga. lukning af både købmand, bank, skole ect. gennem de senere år. Hvis man ønsker flere borgere skal bosætte sig i Strandby, er det den skønne natur, der omkranser byen, der skal få folk til at bosætte sig. Fjorden på den ene side og skoven og markerne på den anden, og ikke på en urentabel varmeløsning og en rekreativ solcellepark.

Jeg hæfter mig ved, at der i samme referat henvises til nogle naturregistreringer i området, der hører under §3-beskyttet natur, hvilket jeg virkelig håber man ikke bare giver køb på. Samtidig finder jeg det lidt tragisk/komisk at en af udvalgets bekymringer går på, at man er bange for en negativ tunnel-oplevelse, når man færdes på Farsøvej, fordi man ønsker at placere solceller på begge sider af vejen. HALLO, vælger man at plastre så store områder til med solceller, ja så er det GRIMT og det kan træer og volde ikke ændre på. Og kører du på Farsøvej, skal du formentlig bare fra et sted til et andet, så her er det vel dybest set ligegyldigt om du kører i en tunnel. MEN står du på et at de højeste og smukkeste punkter i Uhrehøje og spejder fjorden i horisonten, så vil jeg bekymre mig over at skulle se ud over mark efter mark fyldt med solceller. Og hvis man er i tvivl om, hvor visuelt grimt det kan blive, kan man bare tage ud og se solcellerne ved Navnsø.

Jeg er ikke imod grøn omstilling, jeg ved den er nødvendig, men jeg er imod at vi skæmmer naturen med solceller i områder, hvor de ikke høre hjemme. Jeg har brug for at vide, hvor vi står, og gerne snart, så vi kan beslutte om vi skal blive boende i Vesthimmerlands Kommune – Så, tænk jer nu rigtig godt om !, træf nogle beslutninger og Giv borgerne ren besked !, det er det mindste I kan gøre…

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: