Gammel jul på Herregården Hessel for hele familien

HVALPSUND: Den 300 år gamle herregård slår i denne weekend igen dørene op til en stemningsfuld og hyggelig juleweekend for børn og voksne med levende musik, masser af smagsprøver og de herligste juledufte.

Dans om træet
Børn kan vælge at låne tøj og blive klædt ud, hvis de har lyst, som børn i 1800 tallet – så er stemningen lagt!. Højdepunktet er dansen om det smukt pyntede juletræ i storstuen! Sammen med gårdnissen og forældre kan de være med til at skabe hygge og stemning med sang og julemusik, når de danser om træet.

Julens dufte
Duften fra julebag er det første man fornemmer, når man kommer ind i stuehuset, og hvis man følger næsen kommer man frem til det gamle køkken, hvor køkkenpigelauget har smagsprøver af julesmåkager. I bryggerset ved siden af holder øllauget til, og her er det voksne som kan smage hjemmebrygget øl. Lige ved siden af i folkestuen vil snapselauget sidde og fortælle om forskellige kryddersnapse og også give smagsprøver, så man skal nok få varmen! I den ene ende af huset, i det gamle bagerum, sælger Farsø Bageri kager og brød.
 

I år er temaet Julens farver
I alle stuer vil der være smukt pyntede juletræer, i år delt op i farver – guld og rødt, blåt og sølv, hvidt og natur og selvfølgelig Juletræet fra Peters jul i storstuen. Har man lyst kan man læse om julens farver.  Kniplet og orkeret julepynt vil veksle med gammeldags og nyt. I det gamle pigekammer huserer strømpenisserne og overalt er der pyntet op til en gammeldags jul på landet.

Meget for børn
Børnene kan prøve at smede i smedjen eller være med hos trædrejerne, hvis der skal laves snurretoppe eller håndtag til sjippetov, som laves hos rebslageren i laden.
 

Men ellers er alle børneaktiviteter i år henlagt til forvalterboligen: her kan de være med til at bage i det gamle komfurkøkken eller i det nye køkken. Børnene kan også lave julehusflid, juledekoration, eller støbe et lys.   

I laden er der fyldt op med de hyggeligste juleboder med alskens lækkerier og sjove juleting som f.eks. hjemmelavet syltetøj, honning, nisser, strikkede og hæklede ting, læder, skind, glas, chokolade og andre lækkerier, pileflet, kalenderting, kranse, og meget mere. Man kan også beundre det store juletræ i laden.   

På loftet i forvalterboligen er vævestuen og her kan man se fine vævede ting og bogbinderi. Det er også her årets julehistorie slutter. Nissekonen sidder i det lille rum på loftet og afslutter historien om gårdnissen Laurits – Starten på historien skal læses op af forældre eller bedsteforældre, mens de går rundt i stalde og rum på gården.

I cafeen kan der bla. købes flæskestegsmad, sildemad, ris a la mande, gløgg og selvfølgelig æbleskiver.

Fortsætter med et par ekstra juledage
Har man ikke mulighed for at aflægge Hessel et visit i weekenden, så byder muligheden sig også de efterfølgende dage. Her vil der være rundvisninger i smukt julepyntede stuehus. Som afslutning kan man hygge i cafeen med æbleskiver og gløgg.
  

Hessel har i samme anledning rettet henvendelse til de nærliggende skoler med tilbud om at eleverne kan få indblik i hvordan man holdt jul på landet i gamle dage. 

SE ANNONCEN FOR GAMMEL JUL PÅ HESSEL HER

 

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: