Fuld fart på turismen i Farsø området

FARSØ: Onsdag aften var der generalforsamling i Farsø-egnens Turistforening. Ud fra formand Nienke Jonkers beretning at dømme, er der fuld fart på turismen i lokalområdet og flere projekter er under udarbejdelse.

Fremgang trods krise
2010 var det år, hvor snaken for alvor kom til at gå på krisen. Men på trods af det, er det ikke kun en fornemmelse at der alligevel var lidt vækst i turismen. Det gode samarbejde mellem campingpladserne i kommunen, har igen sørget for fremgang, ligesom der også er fremgang for lystbådehavnene. Og ifølge Visit Denmarks strategi, må vi regne med en lille vækst i 2011. Blandt andet en sen start af Dayz Rønbjerg, er en af grundene til en tilbagegang i overnatninger på hoteller og feriecentre.

Turistkontor på egne hænder igen
Den 1. maj 2010 blev vores lokale turistkontor flyttet fra kommunen og tilbage på egne hænder igen. Farsø-egnens Turistforening er derfor igen at finde på Lille Torv 3 i Farsø, hvor vi har genansat Lis Hvidbjerg Jessen, som gennem mange år har været et kendt ansigt på turistkontoret. Med et stigende antal turister fra både Danmark og udlandet, havde vi dermed muligheden at fortsætte vores velorganiserede turistkontor. Samtidig med, at det skabte muligheden for opbakning til vores Infohytte i Hvalpsund, som i weekenderne udelukkende kører med frivillige.

Gamle initiativer tages op igen
Gamle initiativer og idéer, som vi desværre måtte stoppe med da turistkontoret blev kommunalt, tager vi nu op igen på ny med nye kræfter og energi. Det er derfor med stor glæde, at jeg kan nævne at vi igen udkommer med vores velkomstmapper til sommerhusene, B&B’s, hotellerne og campingpladserne. Og den største nyhed er, at vi får en ny hjemmeside. farsoe.dk. får en kæmpe make-over, får en moderne og tiltalende udstråling for både borgere og turister. Samtidig satser vi for første gang på en engelsk version.

Stellpladser til autocampere
Antallet af aktive seniorer er stærkt voksende, og især den del som tager på ferie med en autocamper. Vesthimmerland har ligesom i mange andre kommuner, taget stilling til det, og vil fremover etablere en stellplads i Hvalpsund og i Løgstør. Stellpladserne bliver etableret i havneområderne, med nem adgang til forskellige faciliteter. I samarbejdet mellem kommunen og campingpladserne, er der lavet gode aftaler om markedsføring af både stellpladser, campingpladser og øvrige. Det kræver selvfølgelig et overskud, men når vores turistchef viser den samme ihærdighed fremover, som han hidtil har gjort, tvivler jeg ikke på det. Det vil med det samme, også give et direkte positivt afkast på handelsstanden. Halvdelen af det mulige overskud er øremærket markedsføring af henholdsvis stellpladser og campingpladser.

Nyt golfsamarbejde
Golf er ikke længere en upper-class aktivitet. Den er blevet meget populær, og det afspejles af de mange golfbaner rundt omkring. I 2011 har de 14 golfklubber som ligger langs Limfjorden fra vest til øst, etableret et nyt samarbejde som kaldes Limfjordsgolf. Hvalpsund Golf Klub er selvfølgelig en af de deltagende klubber, som udbyder en golfpakke med reduceret greenfee-betaling, som giver ret til at spille 5 gange på banerne i samarbejdet. Jeg håber på, og tror på, at dette samarbejde ligesom det mellem campingpladserne vil give gode resultater.

Engagement på regionalt plan
I 2010 blev jeg udpeget af de 4 daværende formænd i turistforeningerne, til at repræsentere Vesthimmerlands Kommune i VisitNordjylland. Det er et spændende og udfordrende job, som selvfølgelig ikke direkte giver kroner og ører i kassen, men som hjælper med at definere turismen fremover. Og som giver retningslinier, redskaber, og igen nye samarbejdsmuligheder. Det har samtidig gjort det endnu mere tydeligt for mig, at det er godt at vi er kommet ud af Aalborg Samarbejdet. Deres største fokus og indsatsområde er erhvervsturisme, hvor vi hel klart skal holde vores fokus på ferieturisme. Vore guldklumper er uden tvivl, at de 5 største campingpladser ligger i vores omegn, samtidig med at de fleste sommerhuse er relateret til Farsø. Det er dem, som vi skal have serviceret så godt som muligt, og forsyne med så mange som mulige gode aktiviteter.

Samarbejder prisværdige
Igen, det kan vi ikke gøre alene. Jeg er derfor utrolig glad for de gode samarbejder som vi har i Farsø og omegn. Vi får fortsat et bidrag fra Kommunen til Turistkontoret. Igennem årene har der altid været en opbakning fra Handelsstandsforeningen og Erhvervsrådet, som har gjort at vi kunne fastholde i det høje niveau på Turistkontoret. Fremover bliver det et endnu tættere forhold, da 2 aktive medlemmer af Handelsstandsforeningen har meldt sig som bestyrelsesmedlemmer i Turistforeningen. Og lige det, opfylder et ønske, som vi har haft i mange år. Det er derfor med glæde at jeg kan byde velkommen til Jørgen H. Jensen/Kop og Kande og Rasmus Dige/Arnold D.

Det er desværre ikke sådan, at det betyder en udvidelse af bestyrelsen. Det er med prikken i hjertet, at jeg må sige farvel til to bestyrelsesmedlemmer, som har været med i mange år. De er desværre nødt til at træde tilbage af personlige grunde, og kan derfor ikke være til stede i aften, men de har stadigvæk turismen i blodet. Herfra en stor tak til Inge Telling, som i mange år har været en energisk motor og bindeled til Handelsstandsforeningen. Og især en stor tak til Jørgen Pedersen som har været formand i mange år, og har været med til at sætte Farsø på turistkortet, har kæmpet for vores turistkontor, har stillet op som formand i Netværk Limfjorden og dermed har trukket store beløb i  støttekroner hjem fra EU.

Limfjorden – det blå guld
Netværk Limfjorden rummer hele Limfjorden, der hvor vi i vores lokalområde har strækningen fra Hvalpsund til Løgstør, som måske kunne defineres som ’det blå guld’. Det er min overbevisning, at vi skal gøre en større indsats i dette område. Jeg tror på, at det er vigtigt at finde de rigtige partnere hertil. Det handler i høj grad om faciliteter, aktiviteter og formidling af dem. Bruge hinandens viden og reducere omkostninger og indsats af arbejdskræfter er nøgleordene i det.

Sengerace et vanvittigt projekt
Mere lokalt kom Turistforeningen i sidste år på banen, med Farsø Sengerace som et helt nyt koncept. Det gik i sin enkelhed ud på, at deltagerne havde lavet en seng på hjul og løb et race med det. Det lyder fuldstændig vanvittigt, men blev lige pludseligt realistisk, da den tredobbelte hollandske verdensmester Robin Hink og 11 af sine kammerater også stillede op til racen. Et utroligt spændende arrangement, som vil vende tilbage i år.

Museum åbner snart
Thit og Johannes. Hvem kender dem ikke her i byen? Efter at der blev bygget et nyt museum, vidste det sig at det var umuligt at få effekterne hjem, og derfor har dørene været lukket de sidste 2 sæsoner. Men pt. er de i fuld fart med at indrette museet, og snart vil de åbne dørene igen. Der er ingen tvivl om, at det vil give den gamle synergi tilbage mellem Joh. V. Jensen museet og Thit’s mindestue.

Spændende projekter på vej
Der er et par spændende projekter på vej i 2011 som er fornyende og fremadrettede. Et pilotprojekt "Sundhed, trivsel og læring" med mange målgrupper, ildsjæle i ’9640 fremad’, Seniorlandsby og ’Sol over Farsø’. Som sagt mange gange før: sammen står vi stærkest. Jeg glæder mig derfor til et år med nye udfordringer, hvor det bliver mere og mere vigtigt at etablere de rigtige samarbejder.

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke mine gamle og nye bestyrelsesmedlemmer, for deres tips, idéer og opbakning.

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: