Friskole på tur til Amsterdam

HAUBRO: Bussen ankom til Haubro. Bussen blev fyldt med glade unge mennesker fra 8. og 9. klasse på Haubro Friskole. Næste stop var den europæiske storby og hovedstad Amsterdam.

Hjemme i Haubro vinkede eleverne farvel til deres forældre. Nu kørte de mod nye eventyr. Nye Eventyr i Europa som en symbolsk tur på de nye eventyr, der om lidt venter de unge mennesker, når deres grundskoletid er ovre.

-Turen til Amsterdam indeholdt mange kulturelle, samfundsmæssige og historiske seværdigheder. Koncentrationslejren Neuengamme ved Hamborg var det første besøg. Kanalrundfart, hvor vi sejlede gennem de mange flotte og ikoniske kanaler der er typiske for Amsterdam. Vi gik i Anne Franks fodspor og så de gader hun betrådte på hendes sidste dag, før hun sammen med sin familie gik under jorden i 2. verdenskrig. Et besøg på Van Goghs kunstmuseum var bestemt også et spændende besøg. Eksperimentarium Nemo var et sjovt og udfordrende museum, der talte til de unges nysgerrighed og på en legende tilgang lærte os meget om bl.a. den menneskelige krop – og det hele skulle jo læses på engelsk, fortæller leder for Haubro Friskole, Kristina Engemand og fortsætter:

At tage eleverne med på tur ud i Europa har en stor værdi for elevernes skolegang. Deres oplevelser sammen med kammerater og klasselærere er med til at udvikle deres robusthed. Friskolens ansvar som medskaber til at danne kompetente og selvstændige unge mennesker skaber grobund på sådan en rejse.

Eleverne oplever at rejse på andre måder en med mor og far. De skal selv prøve at bestille aftensmad på restauranter. De skal lytte til guider på enten tysk eller engelsk.

Når vi rejser til en europæisk by, ligger der et stort fælles arbejde bagud for rejsen. Elever og forældre har i flere år forinden samarbejdet om at tjene penge til rejsen igennem de opgaver og indtjeningsmuligheder der har været mulige for dem at finde. Denne her gang har vi også fået hjælp fra Dansk Røde Kors, da vi sendte dem en ansøgning om et tilskud. En vinter sidste år med dyre gasregninger og en energikrise betød øget udgift på rejsen til Amsterdam og mindre indtjeningsmuligheder for klasserne.

Tiden i Amsterdam måtte jo desværre slutte igen. Fredag morgen gik bussen igen retur mod vores egen lille by. Eleverne blev sent fredag aften modtaget af deres forældre hjemme på skolen. Her mødte forældrene trætte unge mennesker. Trætte i kroppen, men rige på oplevelser og fællesskab.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: