FARSØ: Her til eftermiddag bød formand for Johs. V. Jensen, Hans Støttrup Jensen velkommen til Johs. V. Jensen Museets Nobelpris for 8-10. klasses i Vesthimmerlands Kommune.
-Det er sjette år i træk, at vi uddeler prisen her på museet. Vi er glade for, at unge mennesker også i år har taget udfordringen op og sendt manuskripter ind til konkurrencen.
At tage det spring kræver naturligvis mod. Man skal turde stå frem og vise, hvem man er. Så derfor en stor tak – ikke blot til jer unge prisvindere som sidder her – men til alle som har deltaget i vores konkurrence, lød det fra Hans Støttrup Jensen
Formand for Johs. V. Jensen Museet, Hans Støttrup bød velkommen til museets nobelprisoverrækkelse for 6. år i træk.
Også en stor tak til bedømmelseskomitéen. Tak til Pia Grandjean Odderskov og Knud Sørensen, fordi I har beriget bedømmelsen med jeres professionelle forfatterblik og tak til Gitte Petersen fra skoleforvaltningen og vores museumsleder Peter Hørup, som også har deltaget i bedømmelsen. Og så skal jeg også sige tak til Farsø Handelsstandsforening for at have rejst byens flagallé i dagens anledning – Ja det er faktisk jer de flager for her i byen!, henvendte Hans Støttrup Jensen sig til de spændte unge mennesker, der sad på forreste række.
12 mangfoldige noveller
Ganske vist var der ”kun” 12 noveller i spil i dette års nobelpriskonkurrence i forhold til 40 sidste år. Men ifølge forfatter Pia Grandjean Odderskov var det i år et stærkt felt. Som altid har det været en fornøjelse at læse disse mangfoldige noveller.
Novellen ”Frederik” vandt
Bag årets vindernovelle – med Himmerland som obligatorisk lokation, blev det Mathilde Hølvig Sørensen, som er elev på Ranum Efterskole.
Pia Grandjean Odderskov beskrev novellen som let og glad, velskrevet og nærværende nutidig Himmerlandshistorie. Den beskriver hvordan det er at være ung i Vesthimmerland, så virkningsfuld, at man bliver 16-18 år igen, hvorefter hun læste novellen højt.
Novellen beskriver hovedpersonen Frederik der er forelsket i pigen Klara. Han har udset Kimbrerfesten i Aars til at score hende. Men ganske overraskende kommer Klara til Frederik i den overbevisning om at han er den Frederik, som skal spille som stand-in i Klaras band som optræder ved Kimbrerfesten. Frederik lader sig rive med af opmærksomheden og fortæller ikke, at han ikke er guitaristen Frederik. Dette spil udvikler sig naturligvis på pinlig vis, men det kan afsløres her, at historien ender godt og Frederik ender med at få Klaras telefonnummer.
Nobelprisen bød også på en 2. og 3. plads samt en særlig talent pris. Alt sammen for at få endnu flere unge til at gå i Johs. V. Jensens litterære fodspor.
På 2. pladsen fulgte Thea Bjergskov Brendstrup fra Ranum Efterskole med novellen ”Danmarks sidste heks”, som med fantasi, indlevelse, spænding og uhygge beskriver mennesker uforklarlige ondskab.
På 3. pladsen Jonathan Lindinger fra Ranum Efterskole med ”Lyset i mørket”, som er en eksistentiel novelle om at dø.
Talentprisen gik til Katrine Pettersen fra Toppedalskolen for slægtsnovellen med et skæbnedrama: ”Bakkelykvinden”
Her ses konkurrencens øvrige vindere: Fra venstre talentprisvinder Katrine Pettersen, vinder Mathilde Hølvig Sørensen, 3. plads vinder Jonathan Lindinger og 2. plads vinder Thea Bjergskov Brendstrup
Festlig begivenhed
Ligesom de foregående år var begivenheden lagt i festlige rammer med laurbærkransning, hædersbeviser, blomster og præmier i form af kontantbeløb.
På tilskuerrækkerne sad stolte familiemedlemmer og lærere og overværede seancen der også bød på fællessang, taler og musikalsk optræden fra Vesthimmerlands Kulturskole.
Der var musikalsk underholdning fra Vesthimmerlands Kulturskole. Rosa, sang og Nikolaj klaver/guitar
I er alle vindere
Og det var netop kulturskoleleder Kristian Dalgaard Nielsen der stod for festtalen.
Også han roste de unges mod. Det kræver mod at træde op og blotte sig selv, for man vil altid gå med overvejelser; gider jeg, vinder jeg og de andre er sikkert bedre end mig.
-I min optik er I alle vindere I står på skuldrene af Johs. V., og derfor fortjener I egentlig alle en nobelpris, lød det blandt andet fra Kristian Dalgaard Nielsen.
Kulturskoleleder Kristian Dalgaard Nielsen stod for dagens festtale.