Fra i morgen er Mathilde den nye købmand i Vester Hornum

VESTER HORNUM: Meget er gået forud, inden 31-årige Mathilde Marie Jensen, fra i morgen torsdag den 2. november, kan kalde sig købmand i Vester Hornum.

Det har været kendt siden foråret, at Vester Hornum skulle have en ny købmand, efter at Michael Frederiksen, købmand i Vester Hornum siden 2018, ønskede at stoppe.

Vores Butikshus ApS, som ejer købmandsbygningen i Vester Hornum og Dagrofa der står bag kæden Min Købmand, tog derfor straks fat på opgaven med at finde en afløser.

Borgermøde gav fuld opbakning til Mathilde
Den 8. august inviterede Vores Butikshus ApS til borgermøde i Vester Hornum Hallen for at præsentere byens nye købmand Mathilde Marie Jensen.

125 borgere mødte op for at stifte nærmere bekendtskab med hende.

I august måned blev Mathilde Marie Jensen præsenteret som ny potentiel købmand i Vester Hornum. På et borgermøde med 125 deltagere fik hun byens opbakning.

Oplært hos Min Købmand i Vegger
Mathilde Marie Jensen bor i Bjørnstrup ved Hornum sammen med sin kæreste Michael som er kvægbonde.  Hun kunne fortælle, at hun altid har haft om drøm om at være selvstændig og ønsket ikke er blevet mindre efter hun har stiftet bekendtskab med butiksbranchen hos Min Købmand i Vegger.

For selvom hun ikke er butiksuddannet, så har hun det seneste trekvarte års tid suget al den erfaring hun har kunnet – dels fra Michael Frederiksen, men ikke mindst fra Laila Hosbond, der driver Min Købmand i Vegger på 3. år og som startede op på samme måde som Mathilde.

Brug for lokal opbakning
Efter sin præsentation gjorde hun det dog også klart, at hun havde brug for hjælp for at kunne føre butikken videre og dermed sikre byen sin dagligvarebutik.  For som købmandsbutik i en lille by er man afhængig af borgernes købekraft

Gode erfaringer fra Vegger med bl.a. debetkonti blev derfor bragt på banen.

– Jeg skal jo købe varer ind, inden jeg kan begynde at omsætte noget. Derfor vil det være rigtig fint, hvis familier vil bakke op ved at oprette en konto, lød det fra Mathilde på borgermødet.

Hun fortalte, at det koster kr. 600.000 i vareindkøb at åbne en Min Købmand butik med grundsortimentet fra Dagrofa. Bankerne er ikke specielt venligstemte over for sådanne projekter, og da hun ikke havde alle pengene selv, håbede hun på at borgerne, som også er butikkens lokale kunder vil hjælpe hende i gang, mod at få varer for pengene eller yde hende et lån med tilbagebetaling indenfor kort tid.

Der var fuld opbakning til Mathildes projekt, for mindre end 2 uger efter borgermødet kunne Carsten Thomsen fra Vores Butikshus ApS melde ud, at der var indgået en lejeaftale med Mathilde Marie Jensen.

Butikken er nyrenoveret
Den 30. september havde Michael Frederiksen ryddet butikken og allerede dagen efter stod frivillige fra byen klar til at give butikken en opfriskning. Mathilde Marie Jensen stod også klar, og har hver dag i hele oktober måned været i butikken for enten at male, bygge hylder op, tage imod varer, mens frivillige på skift og håndværkere har knoklet på at få butikken færdig til åbningen den 2. november. 

Lokalerne er næsten ikke til at genkende igen. Ud over at maling, nyt gulv og nye led-lys har gjort butikken lys, indbydende og synlig meget større end før, så gør den nye butiksindretning også butikken meget mere overskuelig.

Ud over at maling, nyt gulv og nye led-lys har gjort butikken lys, indbydende og synlig meget større end før, så gør den nye butiksindretning også butikken meget mere overskuelig.

En rigtig købmandsbutik
-Som en rigtig købmandsbutik, siger Marie Mathilde Jensen, da Farsø Avis i sidste uge aflægger butikken et besøg, hvor frivillige hjælpere henter den ene palle med varer efter den anden i butikken for at fylde varer på hylderne efter en nøje afstemt butiksplan.

– I sidste uge modtog jeg 14 paller med varer og endnu 7 resterer inden åbning fortæller Marie Mathilde Jensen.

Sammen med masser af frivillige, har Mathilde Marie Jensen (forrest) de seneste to uger brugt masser af timer på at samle hylder og få varer på hylderne.

De første ”14” var tørvarer, hvorimod de resterende 7 som er grønt, frugt, frost og kølevarer, er leveret tæt på åbning. Det var også i sidste uge tydeligt, at det netop var inddækningerne omkring køl og frost der manglede, ligesom kasselinjen stod til levering et par dage senere.

Så der har været travlt til det sidste.

Mathilde glæder sig til at møde kunderne
Nu glæder Mathilde Marie Jensen sig til at møde kunderne. Selvom borgerne i Vester Hornum har mødt Mathilde til borgermøder og naturligvis i forberedelserne med at indrette butikken, så er det først nu at de rigtig skal lære hinanden at kende.

-Min vigtigste opgave er at drive en god butik ved at lytte til kunderne og have de rigtige varer på hylderne. Det er ikke sikkert, at jeg skal bruge hyldeplads på fire forskellige varianter appelsinjuice, som Min Købmands grundsortiment foreskriver, siger Mathilde Marie Jensen og peger på en hylde. Det kan være nogle andre varer der er mere efterspørgsel efter i Vester Hornum. Det lytter og indretter jeg mig efter.

Mathilde Marie Jensen er også klar over at hun som selvstændig købmand kommer til at bruge mange timer i butikken.

-Her i starten giver jeg den fuld gas, men jeg har ansat en fuldtidsmedarbejder og en række ungarbejdere, så butikkens personale sammenlagt udgør 2,5 fuldtidsstilling.

Butikkens åbningstid er ca. 70 timer om ugen.

Kom forbi og se butikken
Butikken åbner naturligvis med en række åbningstilbud.

-Jeg håber kunderne vil kigge forbi for at se butikken og gøre en god handel. På lørdag vil der også være en åbningsreception med pølsevogn udenfor butikken. Især håber jeg, at alle dem som har hjulpet mig og har lagt rigtig mange frivillige timer med at få butikken klar, vil fejre åbningen med mig, siger Mathilde Marie Jensen

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: