TREND: Mange arrangementer fandt sted i denne weekend. Det betød også der var rift om publikum til de arrangementer der fandt sted udendørs i det flotte sensommerlige vejr.
Tre uger tidligere i håb om godt vejr
Netop håbet om godt vejr var årsagen til at Middelalderdage på Vitskøl i år var rykket tre uger frem, fra starten af efterårsferien til midt september. Vejret var flot javist, men antallet af middelaldertelte og dermed aktører var færre end de forrige år. Publikum var også færre og mere lokalt, da afholdelsestidspunktet ikke var i en ferietid med mange turister på egnen.
Man kan ikke få alt
Med andre ord har Middelalderdage på Vitskøl erkendt, at man ikke kan få alt – både godt vejr og masser af mennesker. Besøgstallet for de to dage er opgjort til ca. 1000 besøgende, som er lige i underkanten til et så stort arrangement.
Den vejransvarlige formand for Middelalderdage, Bo Jakobsen var dog glad for at han efter et par år med dårligt vejr under Middelalderdage, havde opfyldt sin del.
Stort program
Der var ellers nok på programmet for både børn og voksne. Musik fra Ramasjang, krigere i kamp, leg og spil i middelalderen, salgsboder, rundvisning i klosterruinen, flyvning med falke m.m. Det var også muligt at følge smedens arbejde, opleve bødkeren, pilefletteren og pottemageren i arbejde.
Bue og pil som kontrast til sværd og rustning
På marken ved transformatortårnet var ”Hest og Bue” et helt nyt indslag i forhold til de tidligere års ridderkampe til hest i rustning og med sværd.
Udgangspunktet for ”Hest og Bue” var den mongolske militære leder Djenkis Kahn, der på samme tid som korstog ridderne i Europa, drog i kamp med bue og pil og erobrede Kina, Rusland og Persien. Der blev demonstreret hvordan man mestrer den svære kunst at ramme sit mål med bue og pil, mens hesten galoperer kun styret ved hjælp af rytterens vægt og ben.
Smagen af Vitskøl
Som andet nyt, kunne man også i år smage på Vitskøl. Der var således etableret et nutidsområde ved Orangeriet og Cafe Skovhuset. Her viste elever og lærere fra TAMU Vitskøl dyreholdet og de produkter, der avles på klosteret i dag. Der var bl.a. mulighed for at købe krydderurter, forskellige grøntsager og surdejsbrød foruden middagsretter fra TAMU’s køkken, såsom en Hereford Burger eller en Klosterpølse. I nutidsområdet kunne der også erhverves ost, vin, øl og friskpresset æblemost fra lokale producenter.
/cf