ERTEBØLLE: Hvad har Sortkrudtgeværer og Stenalderen med hinanden at gøre?. Ret meget faktisk, kunne man konstatere på Stenaldercentret i søndags, hvor stedet havde fået besøg af Sortkrudtsskytter fra Frederikshavn.
Sortkrudtsskytterne fra Frederikshavn fyrer deres geværer af i Ertebølle.
Sådan skal flintestykket placeres i sortkrudtgeværet.
Begge er nemlig storforbrugere af flint.
I stenalderen brugte man som bekendt flinten til redskaber, såsom økser og knive. Hos Sortkrudtsskytterne bruger man flintens gnister til at antænde den krudt, som affyrer geværets kugler.
På baggrund af dette er der kommet et samarbejde i gang med Sortkrudtsskytterne fra Frederikshavn og Stenaldercentret i Ertebølle, som åbenbart deler samme interesse.
Ud over at salutere for Stenaldercenterets gæster en gang i timen i søndags, så var dagen også tænkt som en workshop. Stenaldercentrets leder Søren Hansen skulle nemlig efter en tur på stranden ved Ertebølle for at samle flint, efterfølgende vise ”sortkrudterne”, hvordan man flækker flint, således at de passer perfekt til de mere end 300 år gamle geværer og revolvere.
Det tilpassede stykke flint sættes nemlig fast bag flintlåsen, og når der så trykkes på aftrækkeren, slåes flinten mod de få gram krudt, der antændes og sender geværkuglen afsted med ca. 340 meter i sekundet igennem geværløbet med en rækkevidde på ca. 200 meter.
Efter ca. 60 skud, skal flintestykket udskiftes, så derfor var også datidens soldater under napoleonskrigene i slutningen af 1700-tallet storforbrugere af flint.
Rent faktisk var et meget fint eksemplar af et sortkrudtsgevær tilstede i Ertebølle i søndags. Et gevær dateret 1777 og i selveste Napoleons eje. Geværet er fundet og købt på en kendt våbenmesse i Sverige og er altså nu i Sortkrudtskytterne fra Frederikshavns eje.
Ud over aktivitetsdagen med Sortkrudtskytterne, er der også andre aktiviteter på programmet på Stenaldercentret i den kommende tid. På søndag – og igen i oktober er der arrangeret malerkursus med kunstneren Hanne Hjortnæs.
Desuden er Stenaldercentret repræsenteret på Skraldeskolen på Renovest i Oustrup.
– For en 6.000-7.000 gammel køkkenmødding må da være spændende at kigge på i relation til hvor mange år ”affald” forbliver i naturen, siger Søren Hansen.
Søren Hansen er desuden meget spændt på udfaldet af den ansøgning som Stenaldercentret har sendt til Vesthimmerlands kommune. Som et kompromis og som en del af budgetforhandlingerne i 2010 indvilligede Stenaldercentret i et nedsat kommunalt tilskud på kr. 200.000. Et kompromis som Stenaldercenteret ikke kan drives videre på, idet det samtidig umuliggør stedets mulighed for at søge fondsmidler. Den 14.oktober afklares det om Stenaldercentret vil kunne få det kommunale tilskud på kr. 500.000, som det også tidligere har modtaget som årligt driftstilskud.