FARSØ: I år er det 50 år siden at Farsø Fjernvarmeværk på Johan Skjoldborgsvej blev etableret med 77 forbrugere. I dag er det op mod 90% af husstandene i Farsø der er tilsluttet Farsø Varmeværk A.m.b.A, som varmeforsyningen i dag hedder.
I fjernvarmeværkets start for 50 år siden, blev der fyret med olie, men på grund af prisudviklingen blev det senere ændret til kul. Naturgas blev også brugt gennem flere år og bliver stadig brugt som reserve. Men flis har dog gennem de seneste mange år haft en stor andel i produktionen af varme til Farsøs forbrugere.
I dag bruger varmeværket årligt ca. 11.000 tons træflis til at producere varme til godt 1.300 husstande i Farsø by.
I takt med flere og flere tilsluttede forbrugere har værket skulle udvide sin kapacitet op til flere gange. En kapacitetsstigning der tilmed har kunnet give forbrugere billig varme. I dag ligger prisen på fjernvarmen i Farsø i den billige tredjedel, sammenlignet på landsplan.
I 2005 fandt den seneste udvidelse af varmeværket sted. Den bestod i opførelse af to nye haller og en helt ny fliskedel. 11.000 tons træflis kan således på en effektiv og driftssikker måde forsyne hele byen med varme til en konkurrencedygtig pris.
I forbindelse med 50 års jubilæet, der bliver markeret den 6. maj, inviterer Farsø Varmeværk sine forbrugere og andre interesserede til Åbent Hus, hvor man får muligheden for at se de to kæmpe haller til flisopbevaring og naturligvis det store orange flisfyr.
Det kan godt røbes, at fyringen sker nærmest fuldautomatisk. Sensorer rundt omkring i rørledningen registrerer og får den mest effektive forbrænding ud af brandmaterialet, inklusiv bedst mulig udnyttelse af returvarmen. Overvågningen sker i et lille ”kommandocentral” på værket, hvor driftslederen på en PC skærm kan overvåge værkets drift.
Også ”kommandocentralen” vil blive vist frem i forbindelse med Åbent Hus arrangementet. Selve rundvisningen vil såvel bestyrelse som personale stå for i løbet af Åbent Hus dagen.