Fjernvarmen er snart på vej til Fandrup og Ullits

ULLITS/FANDRUP: Det er et svimlende beløb af en gasregning som beboer af et parcelhus i Ullits, Per Skov Hansen, kan fremvise.

-Sidste år betalte jeg kr. 12.000 for hele året. Lige nu lyder regningen for oktober, november og december alene på kr. 15.000, fortæller Per Skov Hansen.  

Han er absolut ikke alene om den bekymring i Ullits, hvor størstedelen af boligerne opvarmes med gas.

Da Putin begyndte at spøge med gasleverancerne og deraf forhøjede gaspriser, satte en gruppe af borgere i Ullits sig sammen for at høre nærmere om muligheden for at komme på fjernvarme. Helt konkret at komme på fjernvarmen i Farsø.

De indledende med møder med Farsø Varmeværk og borgere fra Fandrup – som også ønsker at skifte fra gas til fjernvarme, tog sin start i juni måned.

60% af husstandene har ønske om at komme på fjernvarme
Det afstedkom infomøder og tilkendegivelser. Her sagde ca. 60 % af de i alt ca. 260 potentielle kunder, indledningsvis, at de ønsker fjernvarme i forbindelse med en potentiel udlægning af et fjernvarmeledningsnet.

I Ullits er der 157 hustande, hvoraf de 88 hustande i dag er på gas. Hertil kommer skole og dagsinstitution. I Fandrup er der 102 husstande, hvoraf de 53 husstande er på naturgas. Disse husstande har i første omgang interesse til at skifte til anden og billigere varmekilde. Men der er også huse opvarmet med olie eller fast brændsel der vil få besparelser ved et skifte.    

Beregninger viser fjernvarme er billigst
Valget står således mellem at skifte til fjernvarme eller varmepumpe. Beregninger, som firmaet Niras har foretaget, viser at de samlede omkostninger – inklusiv investering for fjernvarme er en billigere og mere driftssikker investering end en varmepumpe. Beregningen for et standardhus på 130 m2 viser at varmeudgifter i nutidspris beløber sig til 20.929 pr. år for fjernevarme og 29.185 pr. år for varmepumpe.    

-Det er interessant for tilslutningen til projektet, fortæller Søren Kjær, formand for Farsø Varmeværk. Der tilføjer, at med prisernes udsving lige nu, så er det bedste gæt på prissætning.

En investering på 32 mio. kr. for Farsø Varmeværk
Men varmeværket er afhængig at tilslutningen på over 60% af husstandene, da det ikke bliver helt billigt at lægge en transmissionsledning på 6 km fra Farsø via Fandrup til Ullits. Hertil kommer hovedledninger, ledninger i sidegader samt stikledninger. Den samlede investering for Farsø Varmeværk bliver tæt på 32. mio. kr.

Investeringen vil blive reguleret ned med ca. 2,4 mio. kr. fra den statslige fjernvarmepulje og ikke mindst vil en afdragsordning på 4.500 om året i 15 år fra de nytilsluttede forbrugere også få balance i investeringen.

De nye forbrugere skal desuden betale engangsudgiften for tilslutning og stikledning på kr. 25.000 pr. forbruger. Herudover skal man beregne installation og ændringer i huset på yderligere 25.000 kr. Men alt dette skal ses op mod en nyinvestering i en varmepumpe, som koster på den anden side af kr.100.000, slår beregningerne fra Niras fast.

Sendt til kommunen til godkendelse
Projektforslaget er netop sendt ind til Vesthimmerlands Kommune til godkendelse. Da netop kommunen er forpligtiget til at finde løsninger til at så mange husstande som muligt kommer på fjernvarme, er projektforslaget vedr. Ullits og Fandrup sikkert kærkomment.

-Vi forventer et svar inden året er omme, siger Søren Kjær – og et positivt et af slagsen.

Herefter vil vi gå i gang med de detaljerede beregninger, og om vi kan få arbejdet udført. Det har stor betydning for tidsplanen, fortæller Søren Kjær.

Værket har meldt ud, at forbrugerne i Fandrup vil være på inden udgangen af 2023 og Ullits inden udgangen af 2024.  

Projektet kræver i øvrigt ikke en udvidelse af kapaciteten hos Farsø Varmeværk.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her:

Farsø Avis
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.