Fire nye historiske skilte afsløret

FARSØ: Som lokalhistorisk arkiv er det ikke kun en opgave at arkivere arkivalier for eftertiden men også at formidle dem. Sådan er det i hvert fald, hvis det står til Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn.

Arkivet der holder til på Torvet 1 og i år fylder 50 år, har de seneste år lagt et stort stykke arbejde i at vise Farsøs historie frem i bybilledet, især i Farsø centrum.

I 2015 skød Farsø gamle Stationsportal op på Stationsstræde efter at den have været gemt væk i 38 år. Med den fulgte også historiske skilte omhandlende Farsø som stationsby og banens betydning for egnens udvikling.

Men blandt skiltene fulgte også den første personlighed, der har haft stor betydning for Farsøs udvikling, nemlig Jens Vestergaard.

Derfor var det nærliggende at stationsportalen allerede året efter fik selskab af Jens Vestergaards Mindesten, som indtil da, bl.a. havde holdt til i Farsø Søanlæg.

Skilte manglede bagside
Da forretningsejendommen beliggende ved siden af portalpladsen uheldigvis brændte ned i 2016 blev skiltene heldigvis holdt fri af flammerne, men til gengæld var den mur der udgjorde skiltenes bagside væk.

Dette tomme udtryk på bagsiden, har her i arkivets 50. år, fået initiativet til at spire med hensyn til at fortsætte med beskrivelserne af de personer, der har haft stor betydning for byen men også arkivet selv.  

Sammen med navngivningen af den plads, der fulgte efter brandtomten, så kunne man i torsdags afsløre fire nye historiske skilte, som altså er placeret på bagsiden af de i forvejen fire eksisterende skilte.    

Kræn Spillemand
Det første beskriver ”Kræn Spillemand”, som pladsen foran nu også er opkaldt efter.  

”Hvis du levede i 1800-tallets Farsø, kendte du uden tvivl byens kending, Kræn Spillemand særdeles godt. Du ville gå på gaden i Farsø ofte blive stoppet af fremmede i hestevogn, der spurgte om vej til Den Kloge Mand i Farsø, som var navnet han bedst var kendt som uden for byen. Folk kom rejsende fra nær og fjern – ja endda helt fra Sjælland og Slesvig for at søge gode råd og helbredelse for både fysisk og psykisk sygdom”     

Carl Lindhardt Lorenzen
Det næste omhandler kæmner Carl Lindhardt Lorenzen 

”Han kom til Farsø i 1902. Han var kendt for sit imponerende engagement som iværksætter og inspirator for at udvikle Farsø til en driftig og moderne stationsby. Han var sognerådsformand fra 1917 til 1929 og blev i 1919 kommunens første kæmner. Han var formand for flere foreninger, bl.a. Borger- og Håndværkerforeningen hvori han var meget aktiv”. Han døde i 1957 

Erik Rabøl Jørgensen
Endnu en vigtig person for Farsø var Erik Rabøl Jørgensen 

”Han kom til Farsø i 1946 og overtog byens boghandel og bogtrykkeri. Ud over en stadig udvikling af sin egen forretning, der også kom til at omfatte Farsø Avis, så var han også meget engageret i byens foreningsliv, som han på mange måder satte sit præg på som formand eller medlem af bestyrelser. Han var initiativtager til fjernvarmeværk, boligforening, engageret i borger- og håndværkerforening og turistforeningen og medinitiativtager til Farsøhallerne. Han var medlem af sogneråd og den senere Farsø Kommunalbestyrelse, hvilket førte til, at blev valgt til borgmester i to perioder. En af hans mærkesager var opførelsen af et nyt rådhus, hvilket lykkedes. Han døde i 2017.” 

Lokalhistorisk Arkiv
Det sidste i rækken af historiske skilte omhandler Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn selv og hylder de personer der har haft en stor betydning for arkivet gennem årene og har ydet et ekstraordinær stor indsats. Det drejer sig om Tom Christensen, Valdemar Richardt Just Sørensen, Kjeld Stephansen og Poul Jørgensen.              

Med de historiske skilte kan man som borger og besøgende nu blive meget klogere på Farsøs historie, de personer der har bidraget til byens udvikling – og arkivets historie.   

Hverken byens historie er skrevet til ende endnu – og ej heller de personer der har haft betydning for byen. Så på den måde er Lokalhistorisk Arkivs initiativ kun lige startet. 

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: