FARSØ: På fredag markeres Farsø Sygehus 130 års jubilæum. Ganske vist ikke i samme omfang som for fem år siden, hvor 125 års jubilæet blev markeret med Åbent Hus, og overvældende mange borgere kiggede forbi. Men mindre kan også gøre det.
Mød Støtteforeningen på fredag
I sygehusets forhal kan man fredag formiddag møde sygehusets støtteforening. Over en kop kaffe og en kage kan man få en snak om sygehuset, dets bedrifter, dets nederlag og ikke mindst fremtiden.
Historisk udstilling
Sygehusets personale er stolt af deres arbejdsplads og jubilæet. For at underbygge det historiske, har de været i sygehusarkivet for at finde instrumenter, medicinflasker, beklædning og andre remedier som tidligere er blevet brugt på sygehuset. Den historiske samling findes i montrerene på sygehusgangen lige efter receptionen, og alle er velkomne til at kigge forbi. Udstillingen er allerede opsat, og vil kunne ses indtil midten af næste uge.
En flot bedrift
130 år – det er en meget flot bedrift i betragtning af hvordan sygehusvæsenet, indenfor særligt de seneste 30 år, har forandret sig.
Selvom sygehuset ad flere gange har fået fjernet vitale funktioner og sågar afdelinger, så har sygehuset – i udviklingens og fremskridtets ånd, hver gang vundet med specialer, så man i dag er gået fra et traditionelt sygehus til et højt anerkendt specialsygehus.
Det betyder, at Farsø Sygehus i dag ikke kun er for de Vesthimmerlandske borgere, men behandler patienter fra hele Nordjylland og ligger i front indenfor det ortopædkirurgiske, medicinske og palliative område.
Traditionelt sygehus indtil 2004
Farsø Sygehus, der i 1894 startede som Syge- og Epidemihuset i Farsø har udviklet sig meget over de 130 år der har gået. Da sygehuset for 30 år siden fyldte 100 år var det stadigt det lokale sygehus med egen medicinsk afdeling, kirurgisk afdeling, barselsafsnit, blodbank og genoptræningsafsnit med fysio- og ergoterapi tilknyttet. På det tidspunkt var det kun i alvorlige og livstruende tilfælde at patienterne blev overført til Aalborg Sygehus.
Men det var også på det tidspunkt at flere mindre lokale sygehuse blev nedlagt eller sammenlagt med andre, som følge af politiske beslutninger.
I 1994 havde sygehuset 80 medicinske sengepladser, 32 kirurgiske sengepladser og 4 barselsenge med vuggepladser. Der var 6.500 årlige indlæggelser med 38.500 indlæggelsesdage, og der blev udført 7.100 ambulante behandlinger.
Omstilling til specialsygehus
Fra 2004 og 10 år frem foregik der en omstillingsproces på både godt og ondt. Et Sygehus Himmerland betød at en stor del af den medicinske sengekapacitet røg til Hobro Sygehus sammen med andre velfungerende funktioner på Farsø Sygehus. Men i stedet for at affinde sig med det, gik kampen ind på at gøre det endnu bedre på Farsø Sygehus. Med personalet forrest gik man ind på at specialisere sygehuset. Man gik fra et traditionelt sygehus til et specialsygehus.
Speciale i hofte- og knæoperationer
Man startede på det ortopædkirurgiske område. Man specialiserede sig i hofte og knæoperationer. Man udviklede en helt særlig logistik, som gik på at få patienterne på benene igen så hurtigt som muligt, fordi det gav de bedste resultater for patienterne. Det betød start på genoptræning kun få timer efter operation fremfor at være sengeliggende. I løbet af få år skulle det vise sig tidligere tiders sengeafsnit var gammeldags på Farsø Sygehus, og man gik fra 12 indlæggelsesdage til kun 2-3 dage og udkommet var så tilfredsstillende at Farsø Sygehus i 2016 fik topkarakter – vel at mærke af patienterne med den prestigefyldte nordjyske patienttilfredshedspris.
Høj patienttilfredshed
-Den blev givet med ordene: ”Det hele hænger sammen, der er ingen ventetid, informationsniveauet er højt, personalet taler så man kan forstå det. I det hele taget er det sammenhængende patientforløb i højsædet, og det bliver håndteret af et kompetent og engageret personale der udstråler stor professionalisme”.
Men også i 2007,2009 og 2011 scorede Farsø Sygehus høje karakterer og det var vel at mærke midt i omstillingen. Paradoksalt nok pegede flere politiske sygehusplaner stadig henimod centralisering, men I Farsø gik man imod strømmen og bevidste sit værd takket være fremragende resultater indenfor ortopædkirurgien og i dag ligeledes indenfor det medicinske og det palliative område.
Medicinsk dagsafsnit
For også indenfor det medicinske området er man på forkant, nemlig med det medicinske dagsafsnit. Også her røg sengene ud. Her undersøges og behandles man ambulant og sendes hjem umiddelbart efter. Det medicinske dagsafsnit blev udvidet med diagnostisk center og på et tidspunkt var man oppe på 11 medicinske specialer i Farsø, alle med speciallæger tilknyttet. Der er dog lidt færre specialer for øjeblikket, men med den nye sundhedsreform på vej, som regeringen har givet navnet ”Sundhed tæt på dig”, så er der stor sandsynlighed for at Farsø Sygehus, som nærhospital, kan få specialerne tilbage.
Palliativt afsnit
Farsø Sygehus er desuden anerkendt for sit specialiserede palliative sengeafsnit, hvor der ydes behandling, pleje og symptomlindring til patienter med uhelbredelig eller livstruende sygdom. Tilbuddet er målrettet palliative patienter med behov for hospitalsindlæggelse i deres sygdomsforløb. Patienten kan efter behandling, medicinjustering eller lindrende behandling udskrives til eget hjem, plejehjem eller hospice igen.
Det palliative afsnit modtog i 2019, ligesom ortopædkirurgien 3 år forinden, Patienternes Pris. Nøgleord i indstillingerne af Palliativt afsnit var omsorg og tryghed. ”I giver tryghed i den allersværeste livssituation og det gør I godt”. Et tredje nøgleord er individualitet. ”I bruger jeres sanser, i fornemmer jeres patienter og deres familier. I er meget opmærksomme på hvad de enkelte familier har behov for og I er dygtige til at samle de faglige personer der skal til for at give den rette hjælp. Hvis der er børn involveret er der ofte brug for en holdindsats og det gør I”.
Mange andre funktioner
Ud over de overordnede 3 afdelinger på Farsø Sygehus, så hører også en lang række funktioner såsom anæstesti, sterilcentral, røntgen, fysio- og ergoterapi samt blodprøve ambulatoriet. Det tidligere sygehuskøkken står ikke ubrugt hen, her bages der brød til alle afdelinger under Aalborg Universitetshospital.
Kom under Aalborg Universitetshospital i 2014
Selvomom Farsø Sygehusaltid har været et meget selvstændigt sygehus, så skal man også have hjælp af ”storebror” til at udvikle sig. Derfor blev Farsø Sygehus i 2014 en afdeling af Aalborg Universitetshospital, og det vil det fortsat være efter at det nye NAU i Aalborg Øst tages i brug.
Funktionsudvidelser på vej i 2025
Siden 2014 er aktivitetsniveauet på Farsø Sygehus steget, og der er bygget om. I 2025 indrettes specialet håndkirurgi i den tidligere skadeklinik. Desuden er det også besluttet at blodtappefunktionen vender tilbage til Farsø Sygehus med en ugentlig tappedag.
Støtteforeningen er sygehusets vagthund
Men det er ikke kun fryd og gammen. Støtteforeningen for Vesthimmerlands Sygehus i Farsø er hele tiden på vagt men også en konstruktiv partner. I forbindelse med den nye sygehusstruktur hvor der også skulle findes besparelser, var flere funktioner på Farsø Sygehus i spil. Der blev kæmpet for den Palliative afdeling og Skadeklinikken. Støtteforeningen blev bakket op af Vesthimmerlands Kommune, borgere og personalet på sygehuset.
Ikke alle kampe vindes
En flytning af den Palliative afdeling blev således afværget, men skadeklinikken lukkede den 30. juni 2024. Så ikke alle kampe vindes, heller ikke med hensyn til at beholde Lægevagten i Farsø for nogle år siden, selvom det er en del af ”det nære sundhedsvæsen”
Da der har været problemer med at bemande såvel skadeklinikken og lægevagten har Støtteforeningen i stedet taget sig den holdning, at ressourcerne ved lukningen af skadeklinikken i Farsø i stedet skal komme Skadestuen i Aalborg til gode, så de lange ventetider kan blive nedbragt. Omvendt er Støtteforeningen meget opmærksom på, at der på ingen måde skæres ned på det præhospitale område. Altså dækningen med ambulancer, akutbiler og paramedicinere. Responstider er det der redder liv i en geografisk stor kommune som Vesthimmerland.
Mange donationer til sygehuset
Ud over at kæmpe for Farsø Sygehus, samler støtteforeningen også midler ind til f.eks. indkøb af inventar, udsmykning af lokaler til gavn for patienter, medarbejdere og pårørende og støtte til personale arrangementer. Alene i 2024 har Støtteforeningen været forbi med flere donationer til det lokale sygehus.
/cf